Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 13.11.2019.
NAPLAĆUJU 7.000 EVRA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA U EU
Utorak, 10.04.2018. | Princip News

Migrantima iz Avganistana, Iraka, Pakistana i Sirije naplaćivano je do 7.000 evra pojedinačno da ih kriminalne bande prokrijumčare u Evropsku uniju, saopštio je danas Evropol.

Organizovana kriminalna grupa kojom je upravljao Pakistanac uz pomoć jednog Rumuna i grupe ljudi drugih nacionalnosti, radila je od jula 2016. i ilegalno je prevozila migrante u automobilima, kombijima i kamionima Balkanskom rutom u Evropsku uniju.

Metode krijumčarenja kojima se služe kriminalne bande predstavljaju ozbiljnu prijetnju po život i blagostanje migranata, napominje se u saopštenju.

Vlasti u Austriji i Rumuniji uhapsile su desetoro osumnjičenih pripadnika te kriminalne grupe, u simultanim operacijama izvedenim 9. aprila.

U “Zajedničkom danu akcije” Evropola i Jurodžasta Pretraženo je 19 objekata u Rumuniji i pet objekata i jedno vozilo u Austriji, a zaplijenjeni su keš, dokumenti i mobilni telefoni.

Veruje se da ista ta kriminalna mreža stoji iza krijumčarenja više od 180 migranata u i u okviru EU.

Članovi te grupe presretnuti su u aprilu 2017. u gradu Nadlak na rumunsko-mađarskoj granici, u pokušaju da prokrijumčare 111 migranata od kojih 42 djece.

Do sada su u 2018. vlasti presrele 21 nezakonitu aktivnost na graničnim prelazima, u prosjeku otkrivajući 17 migranata po akciji, navodi se u saopštenju.

Struktura ove kriminalne grupe je bila na visokom nivou, njeni osumnjičeni članovi su imali određene uloge i odgovornosti kao što su pronalaženje mogućih migranata u azilima, njihovo udomljavanje a zatim premještanje u granične oblasti EU, kupovina vozila i regrutovanje vozača.

Ta grupa bi nakon svega toga, prevozila migrante uglavnom u Austriju i Njemačku, ali i u Francusku i Italiju.

Istragom je upravljao Evropol koji je bio dio operativne radne grupe uz podršku Slovenije i Jurodžasta, koji je ponudio zakonsku podršku u okviru Udruženog istražnog tima, dodaje se u saopštenju.
/TANJUG/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U KOJOJ ZEMLJI EU SE NAJVIŠE KRADU AUTOMOBILI?
Broj zabilježenih krađa automobila u Evropskoj uniji je 2017. godine opao skoro za trećinu u odnosu na deceniju prije, saopštio je Eurostat. ...
NEVJEROVATNI NADAL PREOKRENUO 1:5 I MEČ LOPTU ZA POBJEDU
Prvi teniser svijeta Rafael Nadal zabilježio je spektakularnu pobjedu u drugom kolu Završnog mastersa sezone. Nadal je poslije velikog preokre...
SEZONSKA SKI-KARTA JAHORINE VAŽI U SLOVENIJI I CRNOJ GORI
Skijaši koji kupe sezonski ski-pas na Jahorini moći će i ove zime da besplatno skijaju tri dana na skijalištima u Sloveniji, Crnoj Gori, ove go...
BJELICA I EL KASIMI O MOGUĆEM ULAGANJU KOMPANIJE "EMIREJTS"
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nastavio je razgovore sa šeikom Mohamedom el Kasimijem /Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi/ o mogućnost...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
KATANAC NA STOTINE RADNJI, KAZNE TEŠKE 1,85 MILIONA KM
Utorak, 12.11.2019.
BIH
SIPA U BANJALUCI I ISTOČNOM SARAJEVU UHAPSILA I SVOJE KOLEGE
Srijeda, 13.11.2019.