Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 18.09.2019.
PUPOVAC: NEĆU SE IZVINITI
Srijeda, 11.09.2019. | Princip News

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac izjavio je danas da se neće odazvati "pozivu" da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH.

Na dugo očekivanoj konferenciji za novinare, Pupovac je podsjetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio izvinjenje.

"Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubice, reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali i rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti izvinjenje", rekao je Pupovac.

Takođe je rekao da niko od njega ne treba da traži da ne poistovećuje demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer, ističe, zna tu razliku.

Predsednik SDS S je novinarima rekao da ta stranka još nije donijela odluku o tome da li će napustiti ili ostati u vladajućoj koaliciji, te da će o toj temi biti reči na današnjim stranačkim organima, kao i tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Podsjetivši na svoje obraćanje novinarima 23. avgusta, na kojoj su govorili njegove kolege i on povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, Pupovac je rekao da je mnogima zasmetala njegova briga zbog nastavka rasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Mnogima je, kazao je, posebno zasmetala njegova bojazan da je rast te mržnje takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH.

Iako se, kako je rekao, reakcije na takvu njegovu izjavu i dalje ne stišavaju, Pupovac je rekao da je nakon svega "veoma ohrabren tim reakcijama".

"Moje su brige i bojazni danas manje, nego prije više od dvije sedmice, jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli odjeci želim da razumem da su odraz dubokog moralnog osećaja da današnja Hrvatska ne bi trebalo da ima nikakve veze s mržnjom, a tamo gdje ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti", rekao je Pupovac.

Stoga je Pupovac pozvao da svi zajednički u Hrvatskoj uklone ustašku oznaku - slovo U - ispisanu na fasadama i na saobraćajnim znakovima.

"Pozivam da odore s ustaškim uzvikom ZDS odložimo, a njegovo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput 'Ubij Srbina', nezavisno od karaktera poruke", naveo je Pupovac.

Pozvao je i da se prestane sa revizijom istorije koja će ići, kako je rekao Pupovac, dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracionih logora poput Jasenovca osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike.

"Otklonićemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima, zbog kojih smo, slijedeći isti moralni osjećaj, morali da reagujemo na način kako smo i reagovali na konferenciji 23. avgusta. Niko od mene ne treba da traži da ne poistovjećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim i za nju i zbog nje 30 godina politički djelujem u Hrvatskoj, isto onako kako su to činili oni najbolji predstavnici Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živjeli su prije mene", rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao i da se od njega može tražiti da se distancira od osuda NDH i vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali niko, poručio je, ne treba očekivati da ću to učiniti.

Rekao je i da u ovoj vladi i parlamentu ima potencijala, ne malog, te da je uvjeren i da ima spremnosti za tu vrstu saradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje hrvatsko društvo.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
HOROR: DOK JE MAJKA SPAVALA PETOGODIŠNJAK PRONAŠAO PIŠTOLJ I UBIO MLAĐEG BRATA
Petogodišnjak je ubio četvorogodišnjeg brata nakon što je pronašao pištolj i pucao u njega. Četvorogodišnji dječak umro je nakon što je,...
MILIČIĆ SE VRAĆA NA PARKET
Proslavljeni košarkaš Darko Miličić se vraća na parket! Poslije sedam godina bivši reprezentativac i NBA igrač će zaigrati za ekipu “I co...
VOJNIK IZBODEN USRED MILANA: NAPADAČ GA UBIO MAKAZAMA UZVIKUJUĆI "ALAHU AKBAR"
Italijanski vojnik uboden je makazama u vrat i leđa na Trgu vojvode D'Aoste ispred Centralne željezničke stanice u Milanu, javio je italijan...
NARODNA SKUPŠTINA IZABRALA NOVU MINISTARKU TRGOVINE I TURIZMA (FOTO)
Narodna skupština Republike Srpske izabrala je danas Suzanu Gašić za ministra trgovine i turizma Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosa...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
PERSPEKTIVA PLUS: ZA TRI MJESECA 50 REDOVNIH ČLANOVA
Ponedeljak, 16.09.2019.
Republika Srpska
ODBOR NS RS PODRŽAO INICIJATIVU DA BORCI BUDU USTAVNA KATEGORIJA U RS
Ponedeljak, 16.09.2019.
BIH
SIPA UHAPSILA DVIJE OSOBE NA PODRUČJU FOČE
Ponedeljak, 16.09.2019.