Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 13.11.2019.
SLUŽEN POMEN SRPSKIM DJEČACIMA UBIJENIM NA RIJECI BISTRICI
Utorak, 13.08.2019. | Princip News
U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu kod Peći danas je služen parastos povodom 16 godina od ubistva Ivana Jovovića /19/ i Pante Dakića /12/, te ranjavanja četvoro srpske djece koja su se kupala na rijeci Bistrici.

Nakon parastosa položeni su vijenci i cvijeće kod spomenika Dakiću i Jovoviću. 

Iguman Manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je poslije parastosa da je obilježavanje 16 godina od ubistva dvoje srpske djece u Goraždevcu istovremeno i podsjećanje na sve koji su stradali na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji koja je krvlju natopljena. 

"Panto i Ivan su uzeti u svom detinjstvu kao najlepši plodovi Goraždevca", naveo je iguman Sava, prisjećajući se trenutka kada je izašao na rijeku Bistricu i zatekao krv, razbacanu dječiju obuću i odjeću. 

On je dodao da se treba moliti, kako za one koji su stradali, tako i za one koji su opstali, čuvajući vjeru i vjerujući u svoju crkvu. 

"Molimo se Gospodu da živimo u miru izmireni među sobom i sa drugima ovde u selu, a onda i svuda gde nas ima, objedinjujući se oko onog što nas je vekovima objedinjavalo, a to je naša vera i svest da smo deca Svetog Save", istakao je iguman Sava. 

On je rekao da se treba moliti i da oni koji su počinili zločin na rijeci Bistrici budu izvedeni pred lice pravde i da Srbi ostanu na svojoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji. 

Milosav Dakić, otac ubijenog Pante, kaže da je tog dana na stotinu srpske djece na improvizovanom kupalištu na rijeci Bistrici ispaljeno 80 metaka iz automatskog oružja. 

On je podsjetio da su na kupalištu bila djeca od pet do 25 godina i zamolio sve ljude da pomognu da, zarad mira i spokoja, budu pronađeni zločinci. 

Milosav Dakić je zamolio svoje sunarodnike i sve ljude dobre volje da u Goraždevac ne dovode zločince poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i one za koje Srbi, svi do jednog, znaju da su okrvavili ruke i da su počinili zločine nad Srbima. 

"Rođen sam na Kosovu. Hiljadama godina ovde smo živeli i nikada nismo ostavili ovu svetu metohijsku zemlju, o čemu svedoči i Crkva Svetog Jeremije izgrađena 1.200 godine", podsjetio je Dakić i poručio da ne postoji sila koja će njega i njegovu porodicu natjerati da Pantine kosti ostavi u tuđoj zemlji. 

Za danas zakazano postavljanje spomen-ploče na rijeci Bistrici je otkazano jer su organizatori, bez konsultacija sa porodicama, ispisali na spomen-ploči čak i pogrešno ime Pantelija umjesto Panto Dakić. 

"Nisu nas konsultovali, niti su svesni da će zločinci tu ploču odmah skinuti i nad njom se iživljavati, a to bi za nas roditelje značilo ponovno ubijanje naše dece", kaže Dakić. 

U ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju parastosu je prisustvovao pomoćnik direktora Kancelarije Zoran Bojović koji je rekao da bi, sudeći prema broju žrtava kroz vijekove i u najnovije vrijeme, bilo bolje da je sveta kosovsko-metohijska zemlja manje plodna, jer bi bilo manje onih koji bi je željeli. 

"Stradali smo, stradamo i danas živeći u strahu iako želimo samo da u miru kupimo plodove svog rada i da imamo parče slobodnog neba. Tog po zlu nikada nezaboravljenog 13. avusta 2003. godine jasno su nam poručili da nam to ne daju", naveo je Bojović. 

Prema njegovim riječima, ubice koje imaju ime i prezime, kako i oni koji im pomažu da izbjegnu kaznu, i danas slobodno šetaju toliko godina nakon zločina. 

"Koliko god da je čovek sklon praštanju, ne možemo reći da svi ti tužioci i sudije nisu krivi jer ih ne dotiču patnja naše dece i suze njihovih roditelja", rekao je Bojović, naglašavajući da Srbi ne žele da se ovako nešto ikada ikome dogodi. 

U okviru posjete Goraždevcu, Bojović je u centru sela položio i vijenac na spomenik goraždevačkim žrtvama NATO bombardovanja i obećao da će Srbija nastaviti da pomaže svom narodu na Kosovu i Metohiji i da će ta pomoć u narednom periodu stići do onih kojima je namijenjena. 

Nepoznate osobe su 13. avgusta 2003. godine iz automatskog oružja ubile Panteliju Dakića /12/ i Ivana Jovovića /19/. Dok su se kupali u Bistrici teško su ranjeni Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/, Dragana Srbljak /13/ i Đorđe Ugrenović /20/. 

Zločin koji su, najvjerovatnije, izvršili albanski teroristi s ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba, obavijen je velom tajne, a Euleks je kao i prethodno Unmik obustavio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ANJES ČAVEZ PRIZNALI USTAVNI SUD I VOJSKA, PRIZNANJE STIGLO I OD AMERIKE
Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje, priznali su senatorku Žanin Anjes Čavez za privremenu predsjednicu pošto je Evo Morales po...
"INFOSRPSKA": ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ PROTIV VOLJE NARODA SRPSKE
Lider SDS-a Mirko Šarović i njegov istomišljenik lider PDP-a Branislav Borenović bili su protiv volje naroda u Republici Srpskoj, koju je preds...
POSLJEDICA JAKOG VJETRA: ČETIRI BILEĆKA SELA I DALJE BEZ ELEKTRIČNE ENERGIJE
 Bilećka sela Čepelica, Orah, Žudojevići i Mirilovići i dalje su bez električne energije nakon iskakanja dalekovoda Orah sa naponske mreže ...
PALE: POČINJE "FILMSKO BDENJE DUŠE"
U Palama će večeras početi program pod nazivom "Filmsko bdenje duše" čiji je cilj promovisanje kratkih i dokumentarnih filmova posvećenih tem...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
KATANAC NA STOTINE RADNJI, KAZNE TEŠKE 1,85 MILIONA KM
Utorak, 12.11.2019.
BIH
MEKTIĆ PREDLOŽIO PERICU STANIĆA ZA DIREKTORA SIPE
Ponedeljak, 11.11.2019.