Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 16.07.2020.
SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ZA ZLOČINE OVK SASLUŠALO 1.000 LJUDI, USKORO PRVE OPTUŽNICE
Nedelja, 20.10.2019. | Princip News
Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i više od 800 svjedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedjelja, objavio je prištinski Ljajmi.

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana od kada je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svjedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je za Ljajmi da tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim predsjednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati rekao je "da bi prve optužnice mogle da budu podignute ovog mjeseca, jer su istražne radnje već pri kraju".

Advokat Tom Gaši je za Ljajmi izjavio da je podizanje prvih optužnica - pitanje nedjelja.

- Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnesene Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obavještavaju javnost - rekao je Gaši.

- Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana otkako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je do sada saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svjedoka - rekao je Gaši.

Kaže da niko nema tačne informacije kada će biti podignute prve optužnice, ali da se to može dogoditi "u narednih nekoliko nedjelja".

Gaši je ocijenio da Specijalni sud nema nikakve veze sa politikom Kosova i da "čak i ako bi počela hapšenja, to ne bi destabilizovalo javnost".

- Kosovska javnost se priprema dugi niz godina i otkada je Specijalni sud počeo sa radom. Biće reakcije manjih grupa zbog hapšenja, ali neće biti destabilizacije ni u jednoj varijanti. Oni koji šire glasine u cilju destabilizacije su oni koji su bili najglasniji za formiranje Specijalnog suda, tako da nema opasnosti - rekao je Gaši, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, "ukoliko bi neki pojedinci ili grupe pokušali da učine nešto i destabilizuju situaciju, to bi učinili iz ličnih interesa, a pripisali bi to budućem premijeru Aljbinu Kurtiju".

Ljajmi je sinoć prenio da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.


/SPUTNJIK/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
POČELO SNIMANJE FILMA O JUNACIMA SA KOŠARA
U Leskovcu je danas počelo snimanje filma "Košare" o herojskom podvigu pripadnika Vojske SR Jugoslavije /SRJ/ tokom NATO agresije, a jednu od gla...
VIŠKOVIĆ POZITIVAN NA VIRUS KORONA
Premijer Republike Srpske Radovan Višković je, prema rezultatima PCR testa, pozitivan na virus korona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odn...
KOŠARAC ORGANIZOVAO VIDEOKONFERENCIJU KOORDINACIONOG TIJELA ZA TRGOVSKU GORU
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju sa članovima Koordinacionog tijela za pro...
KOŠARAC: PRODUŽITI RAD FITOSANITARNIH INSPEKTORA NA GRANICI
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ga je danas Državni inspektorat Hrvatske obavijestio...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
KUBATLIJA PREDLOŽIO DA SE U PALAMA IZGRADI SPOMENIK PRIPADNICIMA JVuO
Utorak, 14.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ POZITIVNO 50 LICA OD TESTIRANIH 237
Utorak, 14.07.2020.
BIH
VELIKI RAST BROJA OBOLJELIH U SARAJEVU
Utorak, 14.07.2020.