Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 20.11.2019.
SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ZA ZLOČINE OVK SASLUŠALO 1.000 LJUDI, USKORO PRVE OPTUŽNICE
Nedelja, 20.10.2019. | Princip News
Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i više od 800 svjedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedjelja, objavio je prištinski Ljajmi.

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana od kada je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svjedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je za Ljajmi da tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim predsjednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati rekao je "da bi prve optužnice mogle da budu podignute ovog mjeseca, jer su istražne radnje već pri kraju".

Advokat Tom Gaši je za Ljajmi izjavio da je podizanje prvih optužnica - pitanje nedjelja.

- Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnesene Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obavještavaju javnost - rekao je Gaši.

- Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana otkako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je do sada saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svjedoka - rekao je Gaši.

Kaže da niko nema tačne informacije kada će biti podignute prve optužnice, ali da se to može dogoditi "u narednih nekoliko nedjelja".

Gaši je ocijenio da Specijalni sud nema nikakve veze sa politikom Kosova i da "čak i ako bi počela hapšenja, to ne bi destabilizovalo javnost".

- Kosovska javnost se priprema dugi niz godina i otkada je Specijalni sud počeo sa radom. Biće reakcije manjih grupa zbog hapšenja, ali neće biti destabilizacije ni u jednoj varijanti. Oni koji šire glasine u cilju destabilizacije su oni koji su bili najglasniji za formiranje Specijalnog suda, tako da nema opasnosti - rekao je Gaši, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, "ukoliko bi neki pojedinci ili grupe pokušali da učine nešto i destabilizuju situaciju, to bi učinili iz ličnih interesa, a pripisali bi to budućem premijeru Aljbinu Kurtiju".

Ljajmi je sinoć prenio da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.


/SPUTNJIK/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PALE: ODBORNICI SE ODRIČU MJESEČNE NAKNADE U SVRHU IVANINOG LIJEČENJA
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, 23. po redu u ovom sastavu, odbornici su donijeli odluku da se odreknu mjesečne odborničke nakna...
KOŠARAC PORUČIO SDS-u I PDP-u: PRESTANITE POTCJENJIVATI GRAĐANE SRPSKE
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je očigledna nervoza u redovima S...
BEZ NAOČARA ILI SLIJEDI OTKAZ! POSEBNA PRAVILA ZA ŽENE U JAPANU
Japanke su diskriminisane u društvu nekim poslovnim i sociološkim normama, poput one da ne smiju da nose naočare ako rade u industriji ljepote i...
TOŠE PROESKI DOBIJA PRVU ULICU U SRBIJI
Ulica u selu Jabuka kod Pančeva ponijeće ime slavnog makedonskog pjevača Todora Tošeta Proeskog. Prijedlog da ulica u selu Jabuka, u kojem ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEHOVAC ORGANIZOVAO PRIJEM ZA PENZIONISANE RADNIKE POLICIJSKE UPRAVE
Ponedeljak, 18.11.2019.
Republika Srpska
PREMINULA MAJKA HEROINA DOBRINA PRODANOVIĆ
Ponedeljak, 18.11.2019.
BIH
SNIJEG STIGAO I U BIH
Ponedeljak, 18.11.2019.