Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 23.02.2020.
SRBIJA ĆE ZABRANITI MALOLJETNIČKE BRAKOVE
Srijeda, 11.09.2019. | Princip News
 Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičkog zakona, Srbija će zabraniti maloljetničke brakove, piše beogradska "Politika".

"Svake godine ovde se sklopi oko 2.000 dečjih brakova. Budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put", rekao je posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dragan Vulević.

On je naveo da dječiji brak predstavlja zajednicu u kojoj je bar jedan od supružnika maloljetan, te da prema postojećem zakonu dijete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku uz prethodno mišljenje Centra za socijalni rad.

"Izmenama zakona ta mogućnost se ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe", naglasio je Vulević.

On je napomenuo da dječije brakove najčešće sklapaju pripadnici romske i vlaške nacionalne manjine, zbog čega ih ima najviše u istočnoj Srbiji.

U februaru ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dječijih brakova, čiji je cilj okončanje takve prakse, posebno među romskom populacijom.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu pominju 204 mladoženje i 1.215 nevjesta u uzrastu između 16 i 19 godina, a istraživanje Unicefa pokazuje da se gotovo polovina romskih djevojčica uda prije punoljetstva, dok petina stupi u brak prije navršene 15. godine.

Gotovo 40 odsto romskih devojčica rodi dijete između 15. i 18. godine, a četiri odsto postaju majke i prije navršene 15. godine. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŠPIRIĆ: OČEKIVANJA DA SE POZDRAVI RJEŠAVANJE PITANJA USTAVNOG SUDA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je očekivao da iz Sarajeva, od ljudi koji imaju državničku l...
SKANDAL: "RADNA SNAGA IDE NA ZAPAD, SMEĆE IDE NA BALKAN"
Dok bogate zemlje propovjedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuni...
MLADIĆ (17) IZ BIJELJINE DOBIO POVREDE OPASNE PO ŽIVOT, PREVEZEN U BEOGRAD
Sedamnaestogodišnjak koji je danas povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Ljeljenči, transportovan je za Beograd, jer je zadobio...
ČUDNA, ALI MOĆNA KOMBINACIJA: NARODNI LIJEK ZA MNOGE BOLESTI
Nezamjenjiv u ishrani, crveni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba. Pr...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HUMANITARNOJ TRCI NA JAHORINI PRIKUPLJENO 15.500 KM (FOTO)
Nedelja, 23.02.2020.
Republika Srpska
DODIK: UNIVERZITET ZA POSLOVNE STUDIJE TREBA ODMAH ZATVORITI
Nedelja, 23.02.2020.
BIH
DODIK: NISU SLUČAJNO ISTOVREMENO OTVORENE KRIZE U BIH, CRNOJ GORI I NA KOSMETU
Subota, 22.02.2020.