Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 18.09.2019.
SRBIJA ĆE ZABRANITI MALOLJETNIČKE BRAKOVE
Srijeda, 11.09.2019. | Princip News
 Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičkog zakona, Srbija će zabraniti maloljetničke brakove, piše beogradska "Politika".

"Svake godine ovde se sklopi oko 2.000 dečjih brakova. Budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put", rekao je posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dragan Vulević.

On je naveo da dječiji brak predstavlja zajednicu u kojoj je bar jedan od supružnika maloljetan, te da prema postojećem zakonu dijete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku uz prethodno mišljenje Centra za socijalni rad.

"Izmenama zakona ta mogućnost se ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe", naglasio je Vulević.

On je napomenuo da dječije brakove najčešće sklapaju pripadnici romske i vlaške nacionalne manjine, zbog čega ih ima najviše u istočnoj Srbiji.

U februaru ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dječijih brakova, čiji je cilj okončanje takve prakse, posebno među romskom populacijom.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu pominju 204 mladoženje i 1.215 nevjesta u uzrastu između 16 i 19 godina, a istraživanje Unicefa pokazuje da se gotovo polovina romskih djevojčica uda prije punoljetstva, dok petina stupi u brak prije navršene 15. godine.

Gotovo 40 odsto romskih devojčica rodi dijete između 15. i 18. godine, a četiri odsto postaju majke i prije navršene 15. godine. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
HOROR: DOK JE MAJKA SPAVALA PETOGODIŠNJAK PRONAŠAO PIŠTOLJ I UBIO MLAĐEG BRATA
Petogodišnjak je ubio četvorogodišnjeg brata nakon što je pronašao pištolj i pucao u njega. Četvorogodišnji dječak umro je nakon što je,...
MILIČIĆ SE VRAĆA NA PARKET
Proslavljeni košarkaš Darko Miličić se vraća na parket! Poslije sedam godina bivši reprezentativac i NBA igrač će zaigrati za ekipu “I co...
VOJNIK IZBODEN USRED MILANA: NAPADAČ GA UBIO MAKAZAMA UZVIKUJUĆI "ALAHU AKBAR"
Italijanski vojnik uboden je makazama u vrat i leđa na Trgu vojvode D'Aoste ispred Centralne željezničke stanice u Milanu, javio je italijan...
NARODNA SKUPŠTINA IZABRALA NOVU MINISTARKU TRGOVINE I TURIZMA (FOTO)
Narodna skupština Republike Srpske izabrala je danas Suzanu Gašić za ministra trgovine i turizma Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosa...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
PERSPEKTIVA PLUS: ZA TRI MJESECA 50 REDOVNIH ČLANOVA
Ponedeljak, 16.09.2019.
Republika Srpska
ODBOR NS RS PODRŽAO INICIJATIVU DA BORCI BUDU USTAVNA KATEGORIJA U RS
Ponedeljak, 16.09.2019.
BIH
SIPA UHAPSILA DVIJE OSOBE NA PODRUČJU FOČE
Ponedeljak, 16.09.2019.