Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 22.02.2020.
SRPSKE KUĆE U HRVATSKOJ OBIJENE NA VASKRS
Utorak, 10.04.2018. | Princip News

U mjestu Kistanje, u Hrvatskoj, tokom pravoslavnog Vaskrsa obijene su dvije srpske kuće, a najviše obnovljenih srpskih kuća je devastirano i opljačkano u Ulici Franje Tuđmana u tom mjestu, rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da su dvije kuće u Kistanjama, Ruže Ardalić, koja živi u Njemačkoj, i njene pokojne majke Mande Mirčete, obijene u noći sa subote na nedjelju, da su sjekirom obijena ulazna vrata, a kuće devastirane.

On je dodao da je prije osam dana u naselju Mažibrade, u Kistanjama, bilo više slučajeva obijanja i pljačke obnovljenih srpskih kuća.

– Tamošnji ljudi kažu da to više niko i ne prijavljuje policiji i da se prosto zabrinu ako ni u jednu kuću ne bude provaljeno – rekao je Štrbac.

On je dodao da je najviše srpskih kuća u Kistanjama, gdje je nekada živjelo 98 odsto Srba, devastirano u Ulici Franje Tuđmana, kao i u ulicama Hrvatskih branitelja i Ante Starčevića.

– Devastirane su kuće gdje nema u blizini komšija. U Ulici Franje Tuđmana su devastirane srpske kuće koje su obnovljene, ali sada izgleda kao da je ponovo prošao rat, ponovo su opljačkane i devastirane – kaže Štrbac.

On je podsjetio da je, prema popisu iz 1991. godine, u Kistanjama živio 2.021 stanovnik, od čega 1.980 ili 98 odsto Srba, a svega devet Hrvata, a ostatak su bili Jugosloven i ostali.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u tom mjestu živjelo 1.909 stanovika, od čega 50 Srba, a ostalo su Hrvati sa Kosova i Metohije, takozvani Janjevci.

Štrbac je rekao da je antifašistička ploča, koja se nalazi na putu Kistanje-Knin, prema manastiru Krka, poprskana sprejom i na njoj je iscrtano slovo “U”.
/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PET ZABLUDA O PUNJENJU I BATERIJI MOBILNOG TELEFONA
Da li punjenje telefona tokom cijele noći skraćuje životni vijek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog tel...
DODIK: NITI ĆEMO OTIĆI ODAVDE, NITI ĆEMO KOME DATI SVOJ GRUNT
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju ...
BESPLATNO NA DERBI: ZVEZDA ČASTI ZA MEČ PROTIV PARTIZANA
Kao što je Crvena zvezda najavila prilikom prodaje paketa karata za utakmice Lige šampiona, svi vlasnici sezonskih karata za ovu godinu imaju pra...
"PANCIR" SLETIO NA BATAJNICU
Prvi dio isporuke od šest naručenih sistema "Pancir S1" koje Srbija nabavlja od Rusije stigla su na batajnički vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Mi...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ZBOG ZLOUPOTREBA KARATA DJECA VIŠE NEĆE MOĆI BESPLATNO DA SKIJAJU
Petak, 21.02.2020.
Republika Srpska
LAKIĆ: PROŠLOGODIŠNJI PRIHOD ŠG "SJEMEĆ" OKO 7,5 MILIONA KM
Petak, 21.02.2020.
BIH
CIJENE ISTE: ČOKOLADA SPALA NA 70 G, ČIPS NA NEKOLIKO KOMADA
Petak, 21.02.2020.