Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 20.11.2019.
SRPSKE KUĆE U HRVATSKOJ OBIJENE NA VASKRS
Utorak, 10.04.2018. | Princip News

U mjestu Kistanje, u Hrvatskoj, tokom pravoslavnog Vaskrsa obijene su dvije srpske kuće, a najviše obnovljenih srpskih kuća je devastirano i opljačkano u Ulici Franje Tuđmana u tom mjestu, rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da su dvije kuće u Kistanjama, Ruže Ardalić, koja živi u Njemačkoj, i njene pokojne majke Mande Mirčete, obijene u noći sa subote na nedjelju, da su sjekirom obijena ulazna vrata, a kuće devastirane.

On je dodao da je prije osam dana u naselju Mažibrade, u Kistanjama, bilo više slučajeva obijanja i pljačke obnovljenih srpskih kuća.

– Tamošnji ljudi kažu da to više niko i ne prijavljuje policiji i da se prosto zabrinu ako ni u jednu kuću ne bude provaljeno – rekao je Štrbac.

On je dodao da je najviše srpskih kuća u Kistanjama, gdje je nekada živjelo 98 odsto Srba, devastirano u Ulici Franje Tuđmana, kao i u ulicama Hrvatskih branitelja i Ante Starčevića.

– Devastirane su kuće gdje nema u blizini komšija. U Ulici Franje Tuđmana su devastirane srpske kuće koje su obnovljene, ali sada izgleda kao da je ponovo prošao rat, ponovo su opljačkane i devastirane – kaže Štrbac.

On je podsjetio da je, prema popisu iz 1991. godine, u Kistanjama živio 2.021 stanovnik, od čega 1.980 ili 98 odsto Srba, a svega devet Hrvata, a ostatak su bili Jugosloven i ostali.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u tom mjestu živjelo 1.909 stanovika, od čega 50 Srba, a ostalo su Hrvati sa Kosova i Metohije, takozvani Janjevci.

Štrbac je rekao da je antifašistička ploča, koja se nalazi na putu Kistanje-Knin, prema manastiru Krka, poprskana sprejom i na njoj je iscrtano slovo “U”.
/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PALE: ODBORNICI SE ODRIČU MJESEČNE NAKNADE U SVRHU IVANINOG LIJEČENJA
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, 23. po redu u ovom sastavu, odbornici su donijeli odluku da se odreknu mjesečne odborničke nakna...
KOŠARAC PORUČIO SDS-u I PDP-u: PRESTANITE POTCJENJIVATI GRAĐANE SRPSKE
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je očigledna nervoza u redovima S...
BEZ NAOČARA ILI SLIJEDI OTKAZ! POSEBNA PRAVILA ZA ŽENE U JAPANU
Japanke su diskriminisane u društvu nekim poslovnim i sociološkim normama, poput one da ne smiju da nose naočare ako rade u industriji ljepote i...
TOŠE PROESKI DOBIJA PRVU ULICU U SRBIJI
Ulica u selu Jabuka kod Pančeva ponijeće ime slavnog makedonskog pjevača Todora Tošeta Proeskog. Prijedlog da ulica u selu Jabuka, u kojem ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEHOVAC ORGANIZOVAO PRIJEM ZA PENZIONISANE RADNIKE POLICIJSKE UPRAVE
Ponedeljak, 18.11.2019.
Republika Srpska
PREMINULA MAJKA HEROINA DOBRINA PRODANOVIĆ
Ponedeljak, 18.11.2019.
BIH
SNIJEG STIGAO I U BIH
Ponedeljak, 18.11.2019.