Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 26.09.2020.
U SRBIJU PO STAROM REŽIMU
Četvrtak, 17.09.2020. | Princip News

Državljani BiH koji namjeravaju da putuju u Srbiju ne treba da strahuju zbog novih pravila koja sutra stupaju na snagu, jer se na njih ne odnosi odluka tamošnjeg Kriznog štaba o obaveznom zdravstvenom nadzoru prilikom dolaska u tu zemlju, već samo na njihove državljane koji se vraćaju iz “crvenih korona zona”.

Prema odluci o obaveznom nadzoru, koja stupa na snagu od 18 časova, državljani Srbije koji se vraćaju sa putovanja iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije biće obavezni da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama i prate svoje zdravstveno stanje, a ukoliko dođe do pojave simptoma, moraće da se jave u “kovid” ambulantu. Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti “kovid 19” Predrag Kon je za srpske medije objasnio da nakon propisanog roka za nadzor u trajanju od deset dana slijedi odjavljivanje, istakavši da mjera samoizolacije nije moguća bez vanrednog stanja, a da je vanredno stanje u ovom trenutku suvišno.

Pomenuta odluka Srbije izazvala je dosta nedoumica među građanima u Republici Srpskoj, kojima je ostalo nejasno da li će i prilikom ulaska državljana BiH u Srbiju biti promjena, s obzirom na to da im trenutno ne treba ni negativan PCR test. Direktor Republičke uprave za civilne poslove i član Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović istakao je za “Glas Srpske” da se posljednja odluka koju je usvojio Krizni štab Srbije odnosi samo na njihove državljane.

"Građani BiH nisu obavezni da se prijavljuju. Ne radi se o karantinu već o mjeri pojačanog nadzora nad licima koja se vraćaju iz inostranstva, a to su turističke destinacije koje su proglašena za crvena žarišta. Normalno je da se građani na moru i opuste i ne pridržavaju mjera, ali normalno je i da država Srbija mora, koliko-toliko, imati uvid u kretanje tih ljudi, da može blagovremeno djelovati. Oni će se, kao i nekada na početku pandemije, morati javiti higijensko-epidemiološkoj službi",  istakao je Novitović i dodao da je iz pasoša vidljivo odakle ko dolazi.

Još nema zvaničnih informacija o tome da li BiH namjerava da povuče iste ili slične poteze kao Srbija, ali je odlukom, koja je juče usvojena na telefonskoj sjednici Savjeta ministara, produžena lista osoba koje u BiH mogu ući bez negativnog testa.

Na toj listi su maloljetni stranci čiji je roditelj državljanin BiH, kao i stranci koji su supružnici državljana BiH. Odluka o izmjeni i dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH predviđa da, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, ulazak bez negativnog testa bude omogućen i osoblju međunarodnih organizacija, diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo inostranih poslova.

Ranijim odlukama omogućen je ulazak bez testa državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja, a odlukom od 12. septembra omogućen je ulazak strancima, pod uslovom da posjeduju negativni PCR test, koji nije stariji od 48 časova do trenutka ulaska u BiH.

Granična policija BiH je od 8. do 11. septembra evidentirala na ulazu u BiH 86.774 stranih državljana.

"Od najnovije odluke Savjeta ministara BiH o uslovima ulaska stranih državljana u BiH na ulazu u zemlju od 12. do 15. septembra evidentirano je 89.116 stranih državljana. Najviše je bilo državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Poljske", potvrdili su u Graničnoj policiji.


/GLAS SRPSKE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
IVAN ČEKIĆ- KOLEKCIONAR KUTIJA CIGARETA IZ ISTOČNOG SARAJEVA (FOTO)
Dvadesetsedmogodišnji Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva ima neobičan hobi. On je kolekcionar kutija cigareta koje prikuplja već devet godin...
JAHORINA FILM FESTIVAL: FILM "MJESEČEVE KAPI" DOBITNIK GRAN PRIJA
Film "Mjesečeve kapi" autorke Joran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma "Jahorina ...
TEGELTIJA: IZ BUDŽETA ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA 15 MILIONA KM ZA ZDRAVSTVENI SEKTOR
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je da će sljedeće sedmice biti stavljeno na raspolaganje 42 miliona KM pomoći koja je...
OSVEŠTANJE SPOMENIKA PATRIJARHA PAVLA U PALAMA 17. OKTOBRA
Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Pal...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
DOKTOR ŠAPONJIĆ: MISLIO SAM DA NEĆU PREŽIVJETI
Subota, 26.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Petak, 25.09.2020.
BIH
DODIK: SLOBODA - KLJUČNA RIJEČ ZA SRPSKI NAROD
Četvrtak, 24.09.2020.