Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 15.04.2021.
VISOKI DEČANI NA LISTI NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA U EVROPI
Četvrtak, 08.04.2021. | Princip News
Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, objavila je pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

U izvještaju se podsjeća da je ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na Kosovu i Metohiji izgrađen u 14. vijeku i da je već uvršten na listu Svjetske kulturne baštine Uneska.

"Manastir predstavlja važno vjersko čvorište na Balkanu, koje je zbog svoje lokacije postalo žrtva neriješenih pravnih i institucionalnih pitanja, usljed sukoba Srbije i /samoproglašenog/ Kosova", navodi se u tekstu.

Osim Visokih Dečana, na listi koja je objavljena je danas, nalaze se istorijsko groblje Mirogoj u Zagrebu, zgrada centralne pošte u Skoplju, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, crkva u stijeni San Huan u Kantabriji u Španiji i i austrijska željeznica "Ahenze" stara 133 godine.

Izabrane lokacije ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke /EIB/ do 10.000 evra koje će im se dodijeliti kao pomoć sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprinijeti njihovom očuvanju.

Lista lokaliteta objavljena je tokom video-konferencije, kojoj je kao specijalni gost prisustvovala evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Cilj programa, koji postoji od 2013. godine, jeste da se podigne nivo svijesti u vezi sa lošim uslovima u kojima se nalaze lokaliteti kulturne baštine, uz nadu da će dovesti do trajne akcije njihovog očuvanja, kako bi mogli da opstanu za neke buduće generacije. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DANAS KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI PJESNIKINJE DARE SEKULIĆ
Komemoracija povodom smrti srpske pjesnikinje Dare Sekulić biće održana danas u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo, najavljeno je iz ...
PEĆINA ORLOVAČA OD DANAS DOSTUPNA ZA POSJETIOCE
Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbolovcu kod Pala za turiste će biti otvoren danas, a posjete će se odvijati u skladu sa trenutnim ep...
JOKIĆ DO 15. TRIPL-DABLA I POBJEDE NAD MAJAMIJEM
Košarkaši Denvera pobijedili su ekipu Majamija sa čak 123:106, uz tripl-dabl Nikole Jokića, 15. ove sezone, a ukupno 56. u karijeri, što ga st...
KOMPLETIRANA OPŠTINSKA UPRAVA U ROGATICI
Kompletirana je opštinska administracija u Rogatici nakon novembarskih izbora u kojoj, po drugi put uzastopno, skupštinsku većinu ima SNSD u koa...
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
PISMO ČITALACA: NE PRODAVATI ARAPIMA SRPSKU ZEMLJU U TRNOVU
Utorak, 13.04.2021.
Republika Srpska
U SRPSKOJ 265 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 23 OSOBE
Utorak, 13.04.2021.
BIH
OD POSLJEDICA VIRUSA KORONA PREMINULA TRUDNICA IZ BIH
Utorak, 13.04.2021.