Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 16.02.2019.
VOJSKA KOSOVA PALI ALARME: MOGU LI PLANOVI ALBANSKIH POLITIČARA SRUŠITI MIR NA BALKANU
Četvrtak, 06.12.2018. | Princip News

Poslanici kosovske skupštine glasaće o vojsci Kosova 14. decembra, najavio je juče Kadri Veselji, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o mogućim posljedicama te odluke obavijestio ambasadore SAD, Rusije i Kine.
– Četrnaestog decembra zvanično ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku. Srećno i čestitke svima od nas – napisao je Veselji na svom Fejsbuk profilu.
Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u tri odvojena susreta sa ambasadorima Kine, Rusije i Amerike – Li Mančangom, Aleksandrom Čepurinom i Kajlom Skotom – o najavi formiranja kosovske vojske i carinskim stopama od 100 odsto na robu iz Srbije.
– Istrajavanje Prištine na taksama i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na KiM – rekao je predsjednik Vučić Skotu.
Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsjetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Vučić je zamolio ambasadora Čepurina da predsjednika Putina i rukovodstvo prijateljske Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob, a o opasnosti koju nosi formiranje vojske Kosova obavijestio i ambasadora Kine
A koliko je zaista opasna vojska Kosova po ionako krhku stabilnost u regionu? I otkud odjednom žurba da bude formirana makar i na silu?
Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže za Blic da su svi dosadašnji koraci vlasti u Prištini bili usaglašeni sa njihovim najvećim zapadnim saveznikom.
– Riječ je o SAD, i u onoj mjeri u kojoj formiranje vojske nije usaglašeno sa njima već predstavlja samostalnu inicijativu, u toj mjeri može da predstavlja problem i opasnost po mir u regionu – objašnjava Savković.

 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PROTESTI PROTIV NATO U MINHENU
Više hiljada ljudi protestovalo je danas poslije podne u Minhenu, gdje se održava Minhenska bezbjednosna konferencija na kojoj učestvuju lideri ...
REKORD SEZONE: IVANA ŠPANOVIĆ "ODUVALA" RIVALKE NA MITINGU U BIRMINGEMU
Srpska najbolja atletičarka Ivana Španović trijumfovala je u skoku u dalj na mitingu u Birmingemu. Ona je pobijedila skokom od 6,78 koji je...
PREMINULA KONOBARICA KOJU JE U BEČU UPUCAO BIVŠI PARTNER IZ BIH
Violeta J. (48), državljanka Srbije, koju je u utorak u Beču upucao bivši dečko Željko B. (52), preminula je u noći između petka i subote, n...
SAMSUNG PREDSTAVIO SERIJU QLED TV 2019 NA SAMSUNGOVOM EVROPSKOM FORUMU U PORTU
Novi QLED 8K Q950R uključuje modele od 65 do 98 inča, a QLED 4K Q90 / 85/80/70 / 60R uključuje od 43 do 82-inčne modele
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
DODIK: ŠTO PRIJE U FUNKCIJU STAVITI NOVU BOLNICU "SRBIJA"
Petak, 15.02.2019.
Republika Srpska
SIPA PODMLAĐUJE KADROVE
Petak, 15.02.2019.
BIH
ZAVRŠENA OBDUKCIJA TIJELA EDINA GAČIĆA, NAZIRE SE KO BI GA MOGAO SAHRANITI
Petak, 15.02.2019.