Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
VUČIĆ SA ERDOGANOM: POLITIČKI ODNOSI SA TURSKOM MOŽDA I NAJBOLJI U MODERNOJ ISTORIJI
Ponedeljak, 07.10.2019. | Princip News
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno povjerenje između dvije zemlje. Erdogan je poručio da je sa predsjednikom Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije sa predsjednikom Turske rekao da su politički odnosi dvije zemlje izuzetno dobri.
 

- Zahvaljujući zalaganju Erdogana i posljednjih istupa u Srbiji, uspostavljeno je povjerenje dvije zemlje, zato danas gradimo možda i najbolje odnose u savremenoj istoriji. To znači da to radimo u interesu i jednog i drugog naroda - istakao je predsjednik Srbije na konferenciji sa Erdoganom, koji je u posjeti Srbiji.

Sa Turskom želimo da gradimo samo mir i najbolje odnose, rekao je Vučić istovremeno podsjećajući na riječi ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Predsjednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Erdogana i poručio da se nada će turski predsjednik češće dolaziti u Srbiju.

- Svaki dolazak Erdogana dodatno podstakne razvoj odnosa, dramatično poveća trgovinsku razmjenu, kulturnu razmjenu, dolazi do povećanja broja turista i neuporedivo bolje saradnje - istakao je Vučić.

"Trgovinska razmjena uvećana za 13 odsto" 

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, predsjednik je rekao ona značajno napreduje.

- Posljednji put kad smo se obratili, trgovinska razmjena je bila oko 800 miliona evra, i rekli smo da je cilj milijarda. Već krajem 2018. bila je milijardu i 200 miliona evra. A ove godine za prvih osam mjeseci veća je za 13 odsto nego prošle godine. To govori kako dramatično idu odnosi - istakao je Vučić.

I srpski uvoz i izvoz se, kaže, povećavaju.

- U poređenju sa prije 10 godina, izvoz je uvećan za sedam puta. To govori šta smo sve uradili, naravno i da je uvoz povećan višestruko i on danas iznosi preko 750 miliona evra - dodao je on.

Zahvalio je turskoj strani što je omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku što, kaže, omogućava zaustavljanje daljeg pada stočarske proizvodnje.

Erdogan: Plodni razgovori, potisano devet sporazuma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da su imali plodne razgovore, kao i da su dokaz toga sporazumi potpisani između dvije delegacije.

Naglasio je da su ti sporazumi dalje ojačali saradnju Srbije i Turske.

Rekao je da će se danas sastati i sa privrednicima koje sve više ulažu u Srbiju, kao i da će tokom njegove posjete otvoriti šest fabrika i položiti kamen temeljac za jednu fabriku.

Naglasio je da je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Sa predsjednikom Vučićem sam dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj - dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Srbiji poslije dvije godine i to na 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države. 

"Turska nastavlja da igra kontruktivnu ulogu u stabilnosti Balkana"

Turska će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, rekao je turski predsjednik.

- Mi podržavamo evroatlanski smjer regiona i mi pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da postojeće probleme ostave za sobom i da dalje prošire svoj dijalog i saradnju - rekao je Erdogan.

Zbog toga ističe i važnost sutrašnjeg trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, koji već dugo nije održan.

Naveo je da će postaviti kamen temeljac na dionici Sremska Rača–Kuzmin auto-puta Beograd-Sarajevo i da će to biti "novi most mira koji će povezivati srca u regionu".

- To će prenijeti značajnu poruku za cijeli region - dodao je Erdogan.

"Zahvalnost jer Turska pokazuje pažnju Zapadnom Balkanu" 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsjednikom Turske i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve, kaže, prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u reigionu.

- Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje prijedlozi da napravimo sljedeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku Federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo - objasio je predsjednik Srbije.

Podsjetio je da je posljednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posjetili Novi Pazar, turski predsjednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

- Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsjedniku Erdoganu - rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.


/RTS/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.