Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 25.09.2020.
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020. | Princip News

Svi đaci u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj trebalo bi, kako sada stvari stoje, 1. septembra u školskoj godini 2020/2021. da sjednu u svoje školske klupe uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije virusa korona.

Naime, kako je rekao izvor "Nezavisnih", na taj korak nadležni će se odlučiti jer je potreban živi kontakt nastavnika s učenikom u školi.

Da je to potrebno, uvjeren je i Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji je rekao da se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama.

"Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju s vršnjacima, ali naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece", rekao je Damjanović. Prema njegovim  riječima, bitno je da učenici nižih razreda osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročito prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu. Dodao je da će ono što Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji  sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske odluči biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za  javno zdravstvo Republike Srpske, kazao je da će Institut ove sedmice izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama. Dodao je da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te da postoji više opcija.

"Mi smo juče na sastanku koji smo imali s  predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dostavili okvirne preporuke koje će biti razrađene zajedno s nadležnim ministarstvom, a informaciju na koji će se način odvijati nastava saopštiće  Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske", kazao je Zeljković.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uvjeren je da će školska godina početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku.

"Mislimo da treba vratiti učenike u učionice. To će biti redukovano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske", rekao je Dodik i dodao da je siguran da neće biti problema i da se treba prilagoditi novonastaloj situaciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske rekli su juče "Nezavisnim" da će u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama definisati jasne smjernice u vezi s nastavnim procesom u narednoj školskoj godini.

"Ministarstvo još nije donijelo odluku koji model nastave će biti u primjeni od 1. septembra. U narednom periodu će konačnu odluku o modelu izvođenja nastave od početka nove školske godine donijeti Vlada Srpske i Republički štab za vanredne situacije, a o navedenom će javnost biti blagovremeno obaviještena", rekli su u tom ministarstvu.

Podsjetimo, ranije je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, rekla da će osnovci i srednjoškolci započeti novu školsku godinu početkom septembra, a najvjerovatnije će to biti kombinovani model nastave. Ona je tada pojasnila da će model koji će biti primjenjivan od septembra s početkom školske godine donijeti Vlada Srpske, odnosno Krizni štab.

"Mi smo predložili da je jedan od najboljih modela kombinovana nastava, gdje će đaci jedno vrijeme provoditi u svojim školskim klupama, a drugo vrijeme kod kuće, gdje će biti u kontaktu s učiteljima, nastavnicima i profesorima", rekla je tada Trivićeva.


/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PALE: ODUZET AUTOMOBIL VOZAČU JER JE IMAO 4.920 KM NEPLAĆENIH KAZNI
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale oduzeli su u mjestu Ljubogošta automobil licu čiji su inicijali S.O. jer su utvrdil...
SRUŠIO SE AVION KOD LOZNICE
U okolini Loznice, u ataru sela Vrasina, srušio se vojni avion. Avion je letio iz Donje Borine, prema svjedočenju jednog od mještanina umalo ni...
RASPISAN KONKURS ZA SUBVENCIJU KAMATNE STOPE ZA KREDITE ZA MLADE
Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske raspisalo je konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope za stambene kredite za m...
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: UHAPŠENO LICE ZBOG PRIJETNJI PO ŽIVOT
U Istočnom Novom Sarajevu uhapšeno je lice čiji su inicijali M.P. zbog sumnje da je putem telefona uputilo ozbiljne prijetnje po život i tijelo...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
"ULIČNI SVIRAČ" SUTRA U SOKOCU ZA POMOĆ VANJI MIRKOVIĆ IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
Republika Srpska
ZARAŽENE JOŠ 73 OSOBE, PREMINULA ŽENA IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
BIH
PUCNJAVA U SARAJEVU, META PONOVO MUZIČAR
Četvrtak, 24.09.2020.