Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
DVOJNIM OBRAZOVANJEM BRŽE DO POSLA
Ponedeljak, 29.06.2020. | Princip News
Okrugli sto o temi "Razvoj dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Republike Srpske", čiji cilj je da detektuje kompanije i institucije u kojima će studenti tokom školovanja moći da obavljaju praktičnu nastavu, održan je danas u Bijeljini.
Riječ je o dijelu Erazmus plus projekta "Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog /dvojnog/ visokog obrazovanja u BiH", koji vodi Univerzitet u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.

Koordinator projekta Srđan Lalić rekao je da okrugli sto predstavlja put ka boljem uvezivanju privrede i visokog obrazovanja, s ciljem jačanja kapaciteta i unapređenja kvaliteta obrazovanja studenata.

"Do sada je praksa vođena kao dio pilot-projekta i na nju su išli studenti završnih godina fakulteta, a očekujemo da će uskoro budući akademski građani, koji upišu akreditovani studijski program dualnog obrazovanja, u programu imati 60 odsto praktične nastave u kompanijama, dok će 40 odsto nastave pohađati u učionicama, odnosno na fakultetima", najavio je Lalić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović Bijelić ukazala je na njihov značaj u povezivanju tržišta rada i obrazovanja i navela da Privredna komora vodi registar ugovora između kompanija i škola i organizuje obuke mentora iz preduzeća u kojima učenici idu na praksu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da dualno obrazovanje podrazumijeva prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada i najavio podršku Gradske uprave na način da će sa svakog fakulteta iz Bijeljine, koji pripada Univerezitetu u Istočnom Sarajevu, primiti pet studenata koji će volontirati i proći kroz sve strukture lokalne uprave.

"Naš cilj je da pomognemo mladima da izaberu perspektivna zanimanja, kako bi što brže nakon školovanja došli do posla, uz praksu koju će steći u Gradskoj upravi", rekao je Mićić.

U dijalogu o uvođenju praktične nastave u visokoškolske ustanove učestvovali su predstavnici grada Bijeljina, profesori sa Poljoprivrednog i Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Subotica-Novi Sad, predstavnici bijeljinskih srednjih škola, kao i privrednici i poljoprivrednici Semberije.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
LUBENICA OSVJEŽAVA, ČISTI ORGANIZAM, POMAŽE U MRŠAVLJENJU I ČUVA SRCE
Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim ljetnjim danima od lubenice. Često za nju kažemo da je voće, ali ona je zapravo povrće i pripada ...
ŠTA PROTIV RĐE NA AUTU MOŽEMO SAMI, A ZA ŠTA MORAMO KOD MAJSTORA?
Vlasnike starijih automobila često zaboli glava na samo pominjanje riječi "rđa" i "korozija". Pojavljuje se na limariji, najčešće na podu ...
ZDRAVI SVI FUDBALERI "CRVENE ZVEZDE"
Svi fudbaleri "Crvene zvezde" su zdravi, nakon što je danas i Dušan Jovančić bio negativan na drugom testu i pobijedio virus korona. Prije n...
DODIK: POŠTOVAĆEMO ONO ŠTA KAŽE STRUKA
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su samodisciplina i poštovanje mjera i dalje glavno opredjeljenje Republike Srpske u...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.