Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
JOŠ PET PRESRETAČA OD AVGUSTA NA PUTEVIMA SRPSKE
Četvrtak, 23.07.2020. | Princip News

U pet neobilježenih službenih vozila MUP-a Republike Srpske novije generacije i različitih marki tokom avgusta biće završena ugradnja kompletne opreme mobilnih radara, kao i obuka policijskih službenika, koji će se naći na putevima Republike Srpske i kontrolisati učesnike u saobraćaju.

U MUP-u Srpske kažu da je nabavljeno deset mobilnih radara, ali da će tokom avgusta biti završena ugradnja u pet vozila.

"Ugovorom o nabavci opreme za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje, prenos i obradu podataka o prekršajima, među kojima i deset mobilnih radara marke Ekin IN-CAR PATROL, obezbijeđena je nabavka ove opreme koja je Ministarstvu isporučena početkom ove godine, a koja je trenutno u fazi ugradnje u službena vozila", istakli su u MUP-u.

Kako kažu, u pitanju su savremeni uređaji koji imaju mogućnost da mjere brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila sa kojima se mimoilaze i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smjeru, a sve to u širini do pet saobraćajnih traka istovremeno.

"Radarski uređaj koristi 3D radarsku 'tracking' antenu, kao i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja te ima mogućnost rada u dva moda, u mirovanju i pokretu. Svaki prekršaj evidentira se fotografijom i videom", rekli su u MUP-u Republike Srpske za "Nezavisne".

 Dodali su da je cijena jednog mobilnog radara pomenute marke 80.000 KM bez PDV-a.

Milenko Jaćimović, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka, rekao je da podržava sve mjere koje MUP Srpske uvodi u domenu stacionarnih ili mobilnih radarskih sistema.

"U svakom slučaju, ova nova ulaganja u presretače ne treba da se pretvore samo u represivne mjere, bez preventivnih mjera. Mi predlažemo da se za ove presretače, ukoliko želimo pravi efekat, a ne samo kažnjavanje i represiju, osmisli određeno informisanje o pojedinim trasama i terminima kada i kojom trasom ti presretači treba da patroliraju", kaže Jaćimović.

Dodao je da bi time oni služili kao preventiva, a ne izričito samo da kažnjavaju vozače.

"Oni bi trebalo da doprinesu boljoj bezbjednosti na putevima, ali da se putem medija svaki dan ili u određenom periodu najave akcije ovih presretača i da vozači na to budu upozoreni. Time postižemo daleko bolji efekat nego da oni samo idu na evidentiranje, kažnjavanje i represivne mjere", kaže Jaćimović.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kaže da je rezultat smanjenja broja poginulih na cestama svakako i rad uređaja za kontrolu brzine.

"Kontrolom brzine u vozilu u automatskom modu izbjegnut je rad gdje policajac zaustavlja učesnika u saobraćaju, što je dobro iz više razloga. Taj rad je neefikasan, jer je potrebno vrijeme dok se neko vozilo zaustavi, pa dok se napiše nalog, a za to vrijeme prođe na desetine vozila. Radari s automatskim modom, mobilni radari, presretači i tako dalje, oni jednostavno bilježe sva vozila koja su u prekršaju te će na taj način svi vozači u prekršaju biti i sankcionisani", kaže Radović i dodaje da je na vozače takođe bitno djelovati i preventivno tokom raznih kampanja i slično.


/NEZAVISNE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.