Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 19.06.2019.
KOŠARAC: NAPADI NA ČOVIĆA ODRAZ FRUSTRACIJA BOŠNJAKA
Četvrtak, 10.01.2019. | Princip News
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da napadi Bošnjaka na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustvova obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske pokazuje da su svjesni toga da su ostali sami, zarobljeni u nekakvu BiH koja odgovara samo njima.

"Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država", rekao je Košarac povodom reagovanja bošnjačkih političara na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske. 

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji. 

"Predstavnici dva konstitutivna naroda legalno izražavaju svoj stav da nisu zadovoljni stanjem u BiH. Ovakva BiH je potpuno neodrživa i vidljivo je da se želi ignorisati Republika Srpska i, u partnerstvu sa visokim predstavnikom, ignorisati njen ustav", dodao je Košarac. 

Umjesto da se Bošnjaci upitaju šta to forsiraju, kakvu zemlju i kakve odnose u ovoj zemlji kad imaju nezadovoljne predstavnike srpskog i hrvatskog naroda, oni i dalje, istakao je on, problematizuju legalno ponašanje Čovića koji je došao na proslavu Dana Republike Srpske. 

Košarac je istakao da novinar BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je na svom "Tviter" nalogu čestitala Dan Republike Srpske, nije jedina koja je napadnuta i da takva atmosfera provejava u zajedničkim institucijama gdje se vrši pritisak na one koji građanima ligitimno čestitaju Dan Republike. 

"Vrši se pritisak tako da oni ne mogu da izraze svoju volju - to je BiH. Mi u takvoj BiH ne želimo da živimo i da je takvu razvijamo. Nemamo ništa protiv da Hrvati i Bošnjaci obilježavaju značajne datume iz svoje istorije, one koji ne vrijeđaju naše interese, ali ovakavo postupanje je neprimjereno", ocijenio je Košarac. 

Napominjući da BiH nema zakon o praznicima i da nema univerzalnog pristupa u BiH, on je poručio da ne mogu institucije BiH nametati nikome šta će proslaviti i na koji će način slaviti značajne datume iz svoje istorije. 

Košarac je kao frustraciju ocijenio i reagovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića koji je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. 

"Vidljivo je da neke članice EU podržavaju demokratski kapacitet Republike Srpske, njena politička prava. Zašto to frustrira Zvizdića? Zato što on i njegovi politički mentori žele od BiH da naprave zemlju u kojoj će se samo Bošnjaci pitati o tome kako bi eventualno trebalo da se ponašaju Srbi i Hrvati. Takve BiH neće biti", stav je predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a. 

On je naglasio da je snažno opredjeljenje srpskog naroda jaka Srpska, institucionalno organizovana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Srpske. 

"Naše trajno opredjeljenje je da je razvijamo, da pokazujemo atribute demokratske države i nemamo tu vrstu problema. Ovakve frustracije samo ojačavaju našu volju da budemo bazično orijentisani prema interesima Republike Srpske, ne da nekoga iritiramo, već naprotiv - svi koji žele da poštuju Srpsku uvijek su dobro došli na proslavu Dana Republike", poručio je Košarac. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRAMP PRODUŽIO VAŽENJE POVIŠENOG STEPENA UPOZORENJA ZA BALKAN
Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine...
ZAVRŠENI "DANI VOJISLAVA LUBARDE" U ROGATICI
 U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano književno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. g...
KIŠA, OLUJA, PREKID I PREOKRET: VATERPOLISTI SRBIJE SAVLADALI AUSTALIJU
Vaterpolo reprezentacija Srbije sinoć je u burnom meču, koji je na sat vremena prekinulo nevrijeme koje je zadesilo Beograd, pobijedila Australi...
VELIKA AKCIJA POLICIJE: TRI LICA UHAPŠENA, ODUZETA VEĆA KOLIČINA DROGE I EKSPLOZIVA
Tri lica su lišena slobode, dok je veća količina opojne droge oduzeta prilikom realizacije višemjesečne operativne akcije kodnog naziva "Teata...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG PRIJETNJI I PUCANJA IZ PIŠTOLJA U VAZDUH
Ponedeljak, 17.06.2019.
Republika Srpska
SA GRAĐANIM SRPSKE MUP ĆE UBUDUĆE KOMUNICIRATI NA OVAJ NAČIN (VIDEO)
Ponedeljak, 17.06.2019.
BIH
IZGORJELA KLADIONICA U SARAJEVU (VIDEO)
Utorak, 18.06.2019.