Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 23.08.2019.
NATO STOJI IZA ZAHTJEVA ZA PROMJENOM IMENA REPUBLIKA SRPSKA
Utorak, 12.02.2019. | Princip News
Bošnjaci nikada ne bi preduzeli tako radikalan potez kao što je zahtjev za izmjenom naziva Republika Srpska da nemaju podršku Zapada, ali i Turske, objavljeno je na sajtu "Moderna diplomatija" /Modern diplomacy/.

U tekstu pod nazivom "Nemiri u Bosni" navodi se da je nakon nedemokratskog pristupa Crne Gore NATO-u, i uskoro Makedonije, NATO sada usmjerio pažnju na BiH. 

U tekstu autora Slaviše Milačića navodi se da je glavni protivnik ulaska BiH u Alijansu Republika Srpska, čiji je parlament izglasao rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da je Zapad sasvim jasan po tome da neće odustati dok sve zemlje Balkana ne postanu članice Alijanse. 

"Najznačajnija teritorija i obalski transportni koridori između Zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja i između baltičkog i Egejskog mora prolazi kroz Srbiju. 

Upravo zato, glavni cilj Zapada jeste članstvo Srbije u NATO-u, čime bi Rusija ostala bez strateškog saveznika na Balkanu“, navodi se u tekstu. 

Isti izvor ističe da je glavna prepreka ovome "druga srpska država na Balkanu", odnosno Republika Srpska. "Upravo zato su Bošnjaci ohrabreni da udare na osnovu Dejtonskog sporazuma", navodi se u tekstu. 

U tekstu se ističe da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da je on spreman da razmotri odbacivanje te inicijative ako u narednih šest mjeseci "SNSD promijeni svoje ponašanje" i prihvati dalji put BiH prema NATO-u, jasno pokazuje ko stoji iza te inicijative. 

Autor navodi da je čak i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nekoliko dana prije Bakira Izetbegovića, uslovio određivanje mandata Savjeta ministara /koji trenutno pripada Srbima/ članstvom u NATO-u. 

"Takođe, treba naglasiti da se inicijativa pojavila nedugo nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, gdje se susreo i sa rukovodstvom Republike Srpske", navodi se u tekstu. 

Autor ističe da Ustavni sud BiH igra glavnu ulogu u političkom životu BiH i ima tri strane sudije, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata što znači, a što je praksa već pokazala, da troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija imaju većinu, što oni i koriste. I na taj način proizvoljno nameću svoje odluke svim građanima BiH. 

"Ako inicijativa za ukidanje imena Republika Srpska dođe pred Ustavni sud BiH Srbi moraju da pokažu odlučnost, koju je pokazao najuticajnijij srpski političar Milorad Dodik. Mora se donijeti odluka o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske. Iako takva odluka nosi rizik od konflikta u BiH Republika Srpska, nema drugog izbora", zaključuje autor.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 23. AVGUST
 Danas je petak, 23. avgust, 235. dan 2019. Do kraja godine ima 130 dana. 1305. - Vođa Škota u borbi protiv Engleza Vilijam Volas obješen u ...
SVIJET I DALJE STREPI I GLEDA KATASTROFU U AMAZONIJI (VIDEO)
Svijet strepi zbog požara u Amazoniji, koja važi za "pluća planete". Prema Brazilskoj svemirskoj agenciji, broj požara porastao je za 83 odsto ...
ZLATNE MEDALJE ZA ROGATIČANKE SNEŽANU ĆAĆIĆ I MAGDALENU ILIĆ
Atletičarke iz Rogatice Snežana Ćaćić i Magdalena Ilić osvojile su zlatne medalje u skoku uvis na atletskom mitingu prijateljstva u Sremskoj ...
"PALE-NEKAD I SAD": OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILETA RAJIĆA
Izložba pod nazivom "Pale – nekad i sad" na kojoj je predstavljeno više od 100 fotografija penzionisanog foto-reportera Novinske agencije Repub...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
SOKOLAC: U POŽARU IZGORJELE KOLIBA I ŠUPA
Četvrtak, 22.08.2019.
Republika Srpska
ROGATICA: LOVAČKO UDRUŽENJE OŠTEĆENO ZA OKO 216.000 KM
Srijeda, 21.08.2019.
BIH
STUDENTKINJA IZ BIH PRIMLJENA NA KEMBRIDŽ SA PUNOM STIPENDIJOM
Srijeda, 21.08.2019.