Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 09.07.2020.
RADOŠ MALIŠIĆ- TALENTOVANI GIMNAZIJALAC IZ ROGATICE
Utorak, 19.11.2019. | Princip News

Još od drugog razreda osnovne škole Radoš Mališić, talentovani učenik prvog razreda rogatičke Gimnazije, pokazao je veliku zainteresovanost za istoriju, a posebno ga je zanimala istorija Rogatice. Osim što se trudio da što više dozna od starijih, veoma rano je počeo da samostalno izučava istorijske izvore.

Svoje znanje on odavno ne ograničava na propisane udžbenike. Poput iskusnog naučnika pri otkrivanju novih činjenica koristi više izvora i pokušava da stvori realnu sliku o određenim događajima. Na primjer, već dugo je svjestan određenih realnih činjenica o Kosovskom boju ili o pokolju u Starom Brodu, koje sigurno ne znaju ni mnogi odrasli sunarodnici.

Pored ljubavi prema istoriji, Radoš gaji i ljubav prema crtanju, za koje je veoma talentovan. U saradnji sa Srednjoškolskim centrom “27. januar” uspio je da poveže te dvije ljubavi. Ovih dana započeo je ukrašavanje unutrašnjeg zida u ovoj ustanovi motivima sa stećaka i odlomcima iz srpskih srednjovjekovnih povelja. Staroslovenski jezik takođe mu je zanimljiv i prilično vlada njime, a uz sve to gaji i ljubav prema pravoslavlju.

Svjestan je brojnih pokušaja skrivanja istine i falsifikovanja istorije na štetu Srba. Krivicu pomalo vidi u tome što se naš narod ne angažuje više u širenju istine, ali ipak je siguran da istina uvijek ispliva, “kao i ulje koje mora isplivati na površinu vode”.

Žaklina Lelek, direktorica Srednjoškolskog centra “27. januar”, za ovog talentovanog i odličnog učenika, sa svim peticama, ima samo riječi hvale. Lelekova podsjeća da sve škole imaju prostora za usavršavanje talentovanih učenika, te da će i oni maksimalno nastojati da Radošu omoguće nesmetan razvoj talenata.

Na pitanje čime namjerava da se bavi u budućnosti, Radoš odgovara da još uvijek nije konkretno odlučio, jer osim svega navedenog veoma ga zanimaju i prirodne nauke. Ipak, siguran je da čime god se bude bavio, istorija i crtanje će zauzimati značajno mjesto u njegovom životu.


(Neki od motiva koje će Radoš nacrtati na jednom od unutrašnjih zidova rogatičke srednje škole)


/ROGATICA.BA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KOŠARAC I SATLER O PODRŠCI I OPORAVKU POLJOPRIVREDNOG I TURISTIČKOG SEKTORA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavniko...
ZA LOKALNE IZBORE U BIH PRIJAVILO SE ČAK 135 POLITIČKIH STRANAKA
Za Lokalne izbore 2020. godine Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranaka, saopšetno...
JOKIĆU POTREBNA ČETIRI NEGATIVNA TESTA
Nikola Јokić, najbolji centar svijeta, testiran je ponovo na virus korona i rezultat je negativan, međutim pitanje je kada će se priključiti e...
HIRURZI UKC SRPSKE SPASILI AMPUTIRANU RUKU
Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedij...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: DANAS REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONOM
Srijeda, 08.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 83 SLUČAJA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 07.07.2020.
BIH
U FBIH 47 NOVOOBOLJELIH OD VIRUSA KORONA
Srijeda, 08.07.2020.