Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 10.12.2019.
RADOŠ MALIŠIĆ- TALENTOVANI GIMNAZIJALAC IZ ROGATICE
Utorak, 19.11.2019. | Princip News

Još od drugog razreda osnovne škole Radoš Mališić, talentovani učenik prvog razreda rogatičke Gimnazije, pokazao je veliku zainteresovanost za istoriju, a posebno ga je zanimala istorija Rogatice. Osim što se trudio da što više dozna od starijih, veoma rano je počeo da samostalno izučava istorijske izvore.

Svoje znanje on odavno ne ograničava na propisane udžbenike. Poput iskusnog naučnika pri otkrivanju novih činjenica koristi više izvora i pokušava da stvori realnu sliku o određenim događajima. Na primjer, već dugo je svjestan određenih realnih činjenica o Kosovskom boju ili o pokolju u Starom Brodu, koje sigurno ne znaju ni mnogi odrasli sunarodnici.

Pored ljubavi prema istoriji, Radoš gaji i ljubav prema crtanju, za koje je veoma talentovan. U saradnji sa Srednjoškolskim centrom “27. januar” uspio je da poveže te dvije ljubavi. Ovih dana započeo je ukrašavanje unutrašnjeg zida u ovoj ustanovi motivima sa stećaka i odlomcima iz srpskih srednjovjekovnih povelja. Staroslovenski jezik takođe mu je zanimljiv i prilično vlada njime, a uz sve to gaji i ljubav prema pravoslavlju.

Svjestan je brojnih pokušaja skrivanja istine i falsifikovanja istorije na štetu Srba. Krivicu pomalo vidi u tome što se naš narod ne angažuje više u širenju istine, ali ipak je siguran da istina uvijek ispliva, “kao i ulje koje mora isplivati na površinu vode”.

Žaklina Lelek, direktorica Srednjoškolskog centra “27. januar”, za ovog talentovanog i odličnog učenika, sa svim peticama, ima samo riječi hvale. Lelekova podsjeća da sve škole imaju prostora za usavršavanje talentovanih učenika, te da će i oni maksimalno nastojati da Radošu omoguće nesmetan razvoj talenata.

Na pitanje čime namjerava da se bavi u budućnosti, Radoš odgovara da još uvijek nije konkretno odlučio, jer osim svega navedenog veoma ga zanimaju i prirodne nauke. Ipak, siguran je da čime god se bude bavio, istorija i crtanje će zauzimati značajno mjesto u njegovom životu.


(Neki od motiva koje će Radoš nacrtati na jednom od unutrašnjih zidova rogatičke srednje škole)


/ROGATICA.BA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DANAS POČINJE ISPLATA PENZIJA ZA NOVEMBAR
Za 266.753 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske danas počinje isplata penzija za novembar, najavljeno je iz...
ROMANIJAPUTEVI: SVI PUTEVI POSUTI, SLAB SNIJEG NA PLANINSKIM PREVOJIMA
Svi putevi u nadležnosti preduzeća "Romanijaputevi" su posuti, a na planinskim prevojima od jutros pada slab snijeg koji se za sada ne zadržava ...
ĆULUM: MANJE OD 10 RAZBOJNIŠTAVA NA 100.000 STANOVNIKA
 Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se s...
OPREZ ZBOG KLIZAVIH KOLOVOZA I MAGLE
Saobraćaj se u Republici Srpskoj, zbog kiše, odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova vidljivost je mjestimi...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
MALA LAVICA OTIŠLA U FRANCUSKU: IVANA SA OSMIJEHOM KRENULA NA LIJEČENJE
Nedelja, 08.12.2019.
Republika Srpska
NEIMARI U ROGATICI I PO ZIMI GRADE FONTANU I DVORANU
Ponedeljak, 09.12.2019.
BIH
SIPA UHAPSILA FUNKCIONERA PARLAMENTA FBIH I POLICAJCA
Ponedeljak, 09.12.2019.