Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
REAGOVANJE NA MEDIJSKA IZVJEŠTAVANJA IZ SARAJEVA O PROSLAVI BOŽIĆA U VIŠEGRADU
Utorak, 14.01.2020. | Princip News
Crkvena opština Višegrad reagovala je na medijska izvještavanja iz Sarajeva o proslavi Božića u Višegradu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti: 

    "Nekoliko medijskih kuća iz Sarajeva smišljeno i tendenciozno izvještavalo je o proslavi badnjaka i  Badnje večeri u Višegradu,  6. januara 2020. godine. Bez ikakvog razloga i povoda, osim njihovih internih potreba, neopravdano su optužili Srpsku pravoslavnu Crkvu za učestvovanje u, kako se navodi – „četničkom orgijanju“, „provokacijama“, „pjevanju četničkih pjesama“ i sl. Iz analize tekstova se da izvesti zaključak da su svi ti tekstovi i čitava haranga kao ''desio se incident'' unaprijed bili napisani i iz nekog centra orkestrirani. Zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju!

Srpska pravoslavna Crkva - Crkvene opštine i parohije u Višegradu na ovakve grube, nacionalističke i šovinističke provokacije podsjeća odnosne medijske kuće ali i širu javnost da je napadnut sam praznik Božić i njegovo proslavljanje. Svima je znano i poznato srpsko proslavljanje Božića. To je kod nas Srba propraćeno tradicionalnim  - jednostavnim opštenarodnim običajima, kao i to da u javnim proslavama ovoga praznika učestvuje i sama Crkva kao dio svenarodnog korpusa. 

I ove, kao i svih prethodnih godina, vjernici su se sabrali na molitve, na bogosluženja u svetim hramovima gdje su imali priliku čuti  visoke moralne poruke mira i praštanja. Pisci šovinističkih paškvila muslimansko-bošnjačke provinijencije to nisu čuli, bolje reći to nisu htjeli da čuju, jer je to suprotno uputstvima koje su dobili: kako i na koji način da udare na Srpski narod i njegove božićne običaje. Ovo smo okvalifikovali kao otvoreni napad na Srpski narod i njegove običaje i njegovu tradiciju. 

Crkvene opštine u Višegradu i Uprave parohija višegradskih sa vjernim i ponosnim narodom Višegrada  podsjeća scenariste iz sarajevskih medija da mi živimo u slobodnoj i suverenoj Zemlji u kojoj je Narod nosilac suvrenog prava. Svaki, a posebno sarajevski napad na Narod je udar na njegovo suvereno pravo. Država u kojoj postoje sudovi i organi gonjenja i u kojoj se na ovakav sarajevsko-bestijalan način raspiruju nacionalističke, šovinističke i vjerske mržnje moraju biti gonjene i kažnjive. Pozivamo nadležnog državnog tužioca da pokrene postupke protiv raspirivača mržnje protviv Srpskog naroda i njegove Crkve.  Dodajemo: neće vam proći ove i ovakve provokacije! Ne budite naivni i ne mislite da su nam vaše paškvile i zle namjere nepoznate, da su davno pročitane i viđene.

Ukoliko je neko fizički bio ugrožen ili povređen molimo organe vlasti da se pokrenu postupci protiv vinovnika. Nečije zlonamjerne medijske fikcije, ne mogu da ostanu kao akta ili argumenti u rukama promotera mržnje, nepomirenja i netolerancije.  Širenje nacionalne i vjerske mržnje je kažnjivo djelo. Vrijeđanje Crkve, Naroda i Države je isto tako kažnjivo djelo.

Srpsku pravoslavnu Crkvu sarajevski mediji već godinama pa i decenijama satanizuju u pojedinim sarajevskim  političkim, vjerskim i kulurnim krugovima i permanentna je žrtva raznih i nevjerovatnih  „teorija zavjera“. Tako je, nažalost, bilo i povodom ovogodišnjeg Božića. Njima je Crkva kriva za sve, a prije svega zbog činjenice da postoji i jeste Crkva Srpskog naroda prema kojem se diše sa paranoičnom mržnjom koja prevazilazi svaku mjeru tolerancije, poštovanja i uvažavanja.

Ističemo i dajemo svima do znanja da Srpska pravoslavna Crkva u Višegradu isključivo propovjeda Riječ Božiju - Jevanđelje Božije i da kao dominirajuća Crkva njeguje odlične odnose sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama i tako će ostati. 

Smatramo da je apsurd zahtijevati od najviših vjerskih poglavara bilo koje Crkve i vjeroispovjesti da se oglašavaju povodom svakog kontroverznog događaja. Podsjećamo da se zvaničnici Srpske pravoslavne Crkve, zarad mira u BiH, suzdržavaju kako od onih najgorih pogromskih provala protiv nje, tako i od sitničavih javnih uvreda na račun Crkve i njenih vjernika i sveštenika. Ali neće više biti vino kao što je bilo.

Crkvene opštine Višegradske i Uprave parohija Višegradskih sa svojim vjernim narodom  ostaju i ostajće vjerni branilac i čuvar srpskih pravoslavnih vrijednosti, običaja i tradicija, ali i u dobrim i otvorenim odnosima prema svima i svakome bez obzira na vjeru, religiju ili naciju. To isto očekujemo i u bošnjačkim i drugim sredinama u kojima se ljudi plaše izaći na ulicu samo zbog toga što su Srbi. Prvenstveno ovo se odnosi na Sarajevo iz kojega nas i olajavaju i napadaju. Radimo i radićemo nepokolebljivo na propovjedanju mira i tolerancije među ljudima i narodima, ali to ne znači i da ćemo tolerisati ovakve šovinističke izlive mržnje."

Iz kancelarije CO-na i Uprava parohija Višegradskih.
 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.