Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 25.09.2020.
REPUBLIKA SRPSKA POČINJE ISTRAŽIVANJE NACIONALNE KOVID SLIKE
Srijeda, 16.09.2020. | Princip News

Sa studijom o serološkim ispitivanjima na području Republike Srpske trebalo bi da počnemo za petnaestak dana, znači do kraja septembra, a trenutno se nalazimo u završnim pripremama, rekao je za "Nezavisne" Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Nacionalnu studiju seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji Republike Srpske, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana Srpske, vodiće medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Bokonjić je rekao da ovi fakulteti trenutno rade na usklađivanju studije s principima i protokolima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Suština je da se protokoli studija u potpunosti usklade s protokolima studija drugih zemalja koje su rađene da bi se rezultati mogli upoređivati", rekao je Bokonjić.

Dodao je da je u završnoj fazi i nabavka potrebne opreme, za koju će Vlada Srpske izdvojiti 200.000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata, da bi se ova studija mogla sprovesti.

"Studija je veoma važna jer time dobijamo podatke koliko je trenutno ljudi koji su već imali koronu, neki od njih toga nisu ni bili svjesni jer su bili asimptomatski prenosnici, a na osnovu toga ćemo donijeti određene zaključke koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta", kazao je Bokonjić.

Istakao je da se razmatra da se početkom naredne godine radi još jedna studija o serološkim ispitivanjima na području Republike Srpske.

"Smatramo da je to pogodan trenutak da se studija uradi ponovo, da bismo mogli upoređivati podatke koje ćemo dobiti sada s podacima koje ćemo dobiti početkom sljedeće godine", rekao je Bokonjić.

Naglasio je da će studija biti rađena na oko 3.000 uzoraka, a ispitivanja će se vršiti na osnovu metode slučajnog uzorka.

"Prema uputstvima SZO, broj ispitanika će biti oko 1.500 domaćinstava puta dva, a uzorci će biti randomizirani na područja cijele Republike Srpske. Ako jedno domaćinstvo ne pristane na testiranje, testira se sljedeća porodica koristeći metodologiju slučajnog uzorka", zaključio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka je rekao da će se studija vršiti u nekoliko faza, te da će u prvoj fazi biti uzeti uzorci od oko 500 domaćinstava.

"U saradnji s kolegama iz domova zdravlja prema nasumičnom izboru domaćinstava ćemo odraditi i anketiranje, u smislu da li su osobe bolovale od kovid-19 ili imaju neka druga oboljenja, i to ćemo arhivirati u bazu, a paralelno s tim ćemo uzimati uzorke krvi koji će biti dopremani u laboratorije", objasnio je Škrbić.

Dodao je da će ova prva faza ispitivanja trajati oko dva mjeseca.

"Ovo je značajno jer ćemo prvi put imati sliku imunskog odgovora populacije Republike Srpske. U narednih godinu dana biće važno da pratimo osobe koje ispitamo da bismo znali šta se dešava s kolektivnim imunitetom stanovništva Srpske", zaključio je Škrbić.


/NEZAVISNE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RTS: JEDAN PILOT POGINUO, ZA DRUGIM SE TRAGA (VIDEO)
Jedan pilot je poginuo, a za drugim se traga, u padu aviona "mig-21" danas u rejonu sela Brasina kod Loznice, javio je RTS pozivajući se na nezvan...
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvn...
PALE: ODUZET AUTOMOBIL VOZAČU JER JE IMAO 4.920 KM NEPLAĆENIH KAZNI
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale oduzeli su u mjestu Ljubogošta automobil licu čiji su inicijali S.O. jer su utvrdil...
SRUŠIO SE AVION KOD LOZNICE
U okolini Loznice, u ataru sela Vrasina, srušio se vojni avion. Avion je letio iz Donje Borine, prema svjedočenju jednog od mještanina umalo ni...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
"ULIČNI SVIRAČ" SUTRA U SOKOCU ZA POMOĆ VANJI MIRKOVIĆ IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
Republika Srpska
ZARAŽENE JOŠ 73 OSOBE, PREMINULA ŽENA IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
BIH
PUCNJAVA U SARAJEVU, META PONOVO MUZIČAR
Četvrtak, 24.09.2020.