Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 21.10.2018.
SAVANOVIĆ: POVEĆANJEM PLATA I NOVIM RADNIM MJESTIMA ZADRŽATI RADNIKE
Srijeda, 19.09.2018. | Princip News

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će i u narednom periodu prioritet Vlade biti rad na povećanju plata i otvaranju novih radnih mjesta, što je jedini način da budu zadržani radnici u Srpskoj.

Savanović je istakao da je za to neophodna uređena politička situacija na nivou BiH, koja koči realizaciju kapitalnih pitanja.

On je za današnji "Glas Srpske" rekao da poslodavci moraju poštovati odluku Vlade Republike Srpske o povećanju plata radnicima u javnom i realnom sektoru po osnovu poreskog rasterećenja rada, te da će oni koji se toga ne budu pridržavali biti rigorozno kažnjeni.

Savanović očekuje da će nakon izbora doći do izmjena i dopuna novog Zakona o radu, koji je u protekle tri godine pokazao opravdanost donošenja, ali i određene manjkavosti.

"Zapeli smo već dvije i po godine zbog potpisivanja kolektivnog ugovora jer nemamo punu saglasnost socijalnih partnera u dijelu koji se tiče regresa. U zakonu je navedeno da je regres obavezan, a to treba da preciziramo u smislu da je obavezan, ali ako to uslovi poslovanja dozvoljavaju", rekao je Savanović.

On je dodao da Srpska ima stabilan penzijski sistem u kojem se penzije isplaćuju redovno, te napomenuo da je od 2013. do 2018. godine povećana penziona osnovica za 19,5 odsto, što je najveće povećanje u odnosu na okruženje.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i boračkih kategorija, Savanović je naveo da je u tu svrhu Vlada uložila oko 150 miliona KM, a da će kroz novu uredbu, koja je već pripremljena, biti zbrinuto i preostalih oko 700 porodica.

"Riješili smo status boraca koji nemaju pokriven radni staž od 15 godina, a imaju više od 65 godina života. Pravo na mjesečno primanje u visini najniže penzije sad ostavruje oko 600 boraca iz te kategorije, koji s uduplanim ratnim stažom i sažom osiguranja prelaze 15 godina", rekao je Savanović.

/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NINA SENIČAR ODUŠEVILA NA CRVENOM TEPIHU U HOLIVUDU
Glumica, model i voditeljica Nina Seničar odavno gradi karijeru svjetske zvijezde i čest je gost na crvenim tepisima među najvećim holivudskim...
LICA LAFORE NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM TUZLA FILM FESTIVALA
Dokumentarni film režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dokumentarni film na sed...
LIK ROMANIJKE DONIO MEĐUNARODNE NAGRADE
Učenik Bane Simić tehnikom grafike radio je lik Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života... Učenik trećeg razreda gimna...
TIJANA BOŠKOVIĆ NAJBOLJA IGRAČICA SVJETSKOG PRVENSTVA
Odbojkašica Srbije Tijana Bošković, koja je rodom iz Bileće, osvojila je nagradu za najbolju igračicu Svjetskog prvenstva u Japanu. Boškov...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
SAVO LALOVIĆ: ZGRADA POZORIŠTA BIĆE IZGRAĐENA I PRIJE ZACRTANOG ROKA
Petak, 19.10.2018.
Republika Srpska
DODIK ČASTIO NA GRANICI POVODOM ROĐENJA UNUKA (FOTO)
Petak, 19.10.2018.
BIH
VLADA FBIH REKLA "DA" ISTOPOLNIM BRAKOVIMA
Petak, 19.10.2018.