Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 18.02.2019.
SAVANOVIĆ: POVEĆANJEM PLATA I NOVIM RADNIM MJESTIMA ZADRŽATI RADNIKE
Srijeda, 19.09.2018. | Princip News

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će i u narednom periodu prioritet Vlade biti rad na povećanju plata i otvaranju novih radnih mjesta, što je jedini način da budu zadržani radnici u Srpskoj.

Savanović je istakao da je za to neophodna uređena politička situacija na nivou BiH, koja koči realizaciju kapitalnih pitanja.

On je za današnji "Glas Srpske" rekao da poslodavci moraju poštovati odluku Vlade Republike Srpske o povećanju plata radnicima u javnom i realnom sektoru po osnovu poreskog rasterećenja rada, te da će oni koji se toga ne budu pridržavali biti rigorozno kažnjeni.

Savanović očekuje da će nakon izbora doći do izmjena i dopuna novog Zakona o radu, koji je u protekle tri godine pokazao opravdanost donošenja, ali i određene manjkavosti.

"Zapeli smo već dvije i po godine zbog potpisivanja kolektivnog ugovora jer nemamo punu saglasnost socijalnih partnera u dijelu koji se tiče regresa. U zakonu je navedeno da je regres obavezan, a to treba da preciziramo u smislu da je obavezan, ali ako to uslovi poslovanja dozvoljavaju", rekao je Savanović.

On je dodao da Srpska ima stabilan penzijski sistem u kojem se penzije isplaćuju redovno, te napomenuo da je od 2013. do 2018. godine povećana penziona osnovica za 19,5 odsto, što je najveće povećanje u odnosu na okruženje.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i boračkih kategorija, Savanović je naveo da je u tu svrhu Vlada uložila oko 150 miliona KM, a da će kroz novu uredbu, koja je već pripremljena, biti zbrinuto i preostalih oko 700 porodica.

"Riješili smo status boraca koji nemaju pokriven radni staž od 15 godina, a imaju više od 65 godina života. Pravo na mjesečno primanje u visini najniže penzije sad ostavruje oko 600 boraca iz te kategorije, koji s uduplanim ratnim stažom i sažom osiguranja prelaze 15 godina", rekao je Savanović.

/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG POSJEDOVANJA KOKAINA I ORUŽJA
Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo lišili su slobode lice čiji su inicijali N.E. /42/ iz Istočne Ilidže kod kojeg je pronađeno i o...
"COCA-COLA" KUPUJE "BAMBI" ZA 260 MILIONA EVRA
 "Coca-Cola" započela je proces akvizicije vodeće domaće konditorske kompanije "Bambi" od fonda "Mid Europa Partners" u vrijednosti od 260 mili...
KONAČNI RAZULTATI IZBORA ZA 10 DANA: ČEKAJU SE GLASOVI KOJI DOLAZE POŠTOM
Rok za prijem glasačkih listića birača koji su na prijevremenim izborima glasali putem pošte ističe u petak saopšteno je iz Centralne izborne...
PAŠALIĆ: ISPOŠTOVAĆEMO UGOVORE SA DRVOPRERAĐIVAČIMA
 Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić tvrdi da će ove godine biti ispoštovani ugovori sa drvoprera...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
I.N.SARAJEVO: IZDATA 242 PREKRŠAJNA NALOGA ZA NEPROPISNO PARKIRANJE
Nedelja, 17.02.2019.
Republika Srpska
SLAVLJE U STRANAČKIM ŠTABOVIMA: ĆURIĆ NOVI GRADONAČELNIK TREBINJA, JERINIĆ PROGLASIO POBJEDU U DOBOJU
Nedelja, 17.02.2019.
BIH
NAKON UBISTVA POLICAJACA, AUTO MAFIJA U KANTONU SARAJEVO "POVUKLA RUČNU"
Nedelja, 17.02.2019.