Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 15.12.2018.
SAVANOVIĆ: POVEĆANJEM PLATA I NOVIM RADNIM MJESTIMA ZADRŽATI RADNIKE
Srijeda, 19.09.2018. | Princip News

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će i u narednom periodu prioritet Vlade biti rad na povećanju plata i otvaranju novih radnih mjesta, što je jedini način da budu zadržani radnici u Srpskoj.

Savanović je istakao da je za to neophodna uređena politička situacija na nivou BiH, koja koči realizaciju kapitalnih pitanja.

On je za današnji "Glas Srpske" rekao da poslodavci moraju poštovati odluku Vlade Republike Srpske o povećanju plata radnicima u javnom i realnom sektoru po osnovu poreskog rasterećenja rada, te da će oni koji se toga ne budu pridržavali biti rigorozno kažnjeni.

Savanović očekuje da će nakon izbora doći do izmjena i dopuna novog Zakona o radu, koji je u protekle tri godine pokazao opravdanost donošenja, ali i određene manjkavosti.

"Zapeli smo već dvije i po godine zbog potpisivanja kolektivnog ugovora jer nemamo punu saglasnost socijalnih partnera u dijelu koji se tiče regresa. U zakonu je navedeno da je regres obavezan, a to treba da preciziramo u smislu da je obavezan, ali ako to uslovi poslovanja dozvoljavaju", rekao je Savanović.

On je dodao da Srpska ima stabilan penzijski sistem u kojem se penzije isplaćuju redovno, te napomenuo da je od 2013. do 2018. godine povećana penziona osnovica za 19,5 odsto, što je najveće povećanje u odnosu na okruženje.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i boračkih kategorija, Savanović je naveo da je u tu svrhu Vlada uložila oko 150 miliona KM, a da će kroz novu uredbu, koja je već pripremljena, biti zbrinuto i preostalih oko 700 porodica.

"Riješili smo status boraca koji nemaju pokriven radni staž od 15 godina, a imaju više od 65 godina života. Pravo na mjesečno primanje u visini najniže penzije sad ostavruje oko 600 boraca iz te kategorije, koji s uduplanim ratnim stažom i sažom osiguranja prelaze 15 godina", rekao je Savanović.

/SRNA/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MLADENA PETRUŠIĆ- KANDIDAT ATLETSKOG SAVEZA RS ZA SPORTISTU GODINE
Atletski klub Glasinac iz Sokoca odavno važi za jedan od najboljih ne samo u Srpskoj nego i u regionu, a velike zasluge za to idu i na račun Mlad...
JAHORINA: VEČERAS PROMOCIJA ČASOPISA "HELO" I KONCERT "CRVENE JABUKE"
U hotelu "Bistrica" na Jahorini večeras će biti održana promocija časopisa "Helo" posvećen ovoj planini, nakon čega je planiran koncert grupe...
ANDRIĆGRAD: GRAJF PORUČIO DA TREBA PRESTATI SA REVIZIJOM ISTORIJE
Gideon Grajf, glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust Šem Olam, izjavio je danas u Andrićgradu da se mora stati u kraj reviziji ist...
MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE SVAKE SUBOTE U NARODNOM MUZEJU U BEOGRADU
Najstariji sačuvani srpski ilustrovani ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje će svake subote u decembru biti izloženo u Narodnom muzeju ...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
PALE: FORMIRANA NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA
Petak, 14.12.2018.
Republika Srpska
DVA LICA POGINULA, VIŠE POVRIJEĐENIH U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI KOD NEVESINJA
Subota, 15.12.2018.
BIH
SNIJEG PRAVI PROBLEME: POGLEDAJTE KAKO VOZAČ U SARAJEVU RUŠI SEMAFOR (VIDEO)
Petak, 14.12.2018.