Molimo sačekajte......

Baner poz1 Termag
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 15.08.2018.
SET ZAKONA OBJAVLJEN U SLUŽBENOM GLASNIKU SRPSKE : STIŽU VEĆE AVGUSTOVSKE PLATE
Srijeda, 18.07.2018. | Princip News

U "Službenom glasniku Republike Srpske" objavljen je set zakona usvojenih na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske po osnovu kojih će radnici u Srpskoj u septembru dobiti veću avgustovsku platu za oko 30 KM.

Između ostalih, u "Službenom glasniku" danas su objavljeni zakoni o radu, porezu na dohodak, o platama zaposlenih u organima uprave RS, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, u oblasti prosvjete i kulture RS, u javnim službama RS, u institucijama pravosuđa, u oblasti zdravstva, kao i sudija i javnih tužilaca u RS.

Ovim je praktično završena formalna procedura uvećanja plata radnicima u Republici Srpskoj i određenog umanjenja poreza, a kako su još ranije naglasili iz Ministarstva finansija Republike Srpske, poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima po osnovu neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biće kažnjeni.

Kazne predviđene zakonom kreću se za pravna lica od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopštili su danas da podržavaju inicijativu da se povećaju plate u privatnom i javnom sektoru, ali da se povećanje koje Vlada RS najavljuje ne zasniva na realnim osnovama, odnosno nije rezultat značajne privredne aktivnosti.

"Naglašavamo da je povećanje plata od 23 do 35 maraka simbolično i neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranstvo, niti će vidno poboljšati životni standard građana", poručili su iz PDP-a.

Umjesto toga predlažu trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

"Sadašnja poreska davanja za plate su previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni", navode iz PDP-a.

Iz Ministarstva finansija RS odgovorili su da nema svrhe polemisati o stopama poreza i doprinosa s onima koji kažu da su radnici veliki teret poslodavcima.

"Neka prvo tu svoju tvrdnju objasne radnicima u RS od kojih očekuju podršku. Smatramo da su radnici ti koji stvaraju i za sebe, ali i za poslodavce", rečeno je u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija poručili su da se PDP u ovim kritikama po ko zna koji put zalaže za svoje, a ne za stvarne interese radnika.

/NEZAVISNE NOVINE/

Najnovije
DO SADA U SREDNJE ŠKOLE U ISTOČNOM SARAJEVU UPISANO 614 UČENIKA
U srednje škole na području Istočnog Sarajeva u školsku 2018/2019. godinu, do sada je upisano 614 učenika, što je približno prošlogodišnje...
VLADA ĆE POSTUPATI U SKLADU SA ZAKLJUČCIMA PARLAMENTA
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada Srpske postupati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpsk...
RISTOVIĆ: OSIM UDŽBENIKA I BOGATA PALETA ŠKOLSKOG PRIBORA
Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović rekao je Srni da Zavod, osim udžbenika za narednu školsk...
PREVENTIVNA KONTROLA ZDRAVLJA ZAPOSLENIH
Medicinsko osoblje Bolnice Istočno Sarajevo danas je obavilo preventivne preglede zaposlenih radnika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Isto...
S&G MEDIA
Drugi
Istočno Sarajevo
KOŠARAC: SNSD IMA IZRAŽENU PREDNOST NAD DRUGIM STRANKAMA
Nedelja, 24.06.2018.
Republika Srpska
CVIJANOVIĆ: PREDSTAVNICI PDP-A I SDS-A POMAGAČI U ŠIRENJU LAŽI O SRPSKOJ
Srijeda, 08.08.2018.
BIH
KOŠARAC: ŠAROVIĆEVA IZJAVA O MIGRANTSKOJ KRIZI ZLONAMJERNA I LICEMJERNA
Srijeda, 25.07.2018.