Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 18.12.2018.
SET ZAKONA OBJAVLJEN U SLUŽBENOM GLASNIKU SRPSKE : STIŽU VEĆE AVGUSTOVSKE PLATE
Srijeda, 18.07.2018. | Princip News

U "Službenom glasniku Republike Srpske" objavljen je set zakona usvojenih na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske po osnovu kojih će radnici u Srpskoj u septembru dobiti veću avgustovsku platu za oko 30 KM.

Između ostalih, u "Službenom glasniku" danas su objavljeni zakoni o radu, porezu na dohodak, o platama zaposlenih u organima uprave RS, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, u oblasti prosvjete i kulture RS, u javnim službama RS, u institucijama pravosuđa, u oblasti zdravstva, kao i sudija i javnih tužilaca u RS.

Ovim je praktično završena formalna procedura uvećanja plata radnicima u Republici Srpskoj i određenog umanjenja poreza, a kako su još ranije naglasili iz Ministarstva finansija Republike Srpske, poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima po osnovu neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biće kažnjeni.

Kazne predviđene zakonom kreću se za pravna lica od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopštili su danas da podržavaju inicijativu da se povećaju plate u privatnom i javnom sektoru, ali da se povećanje koje Vlada RS najavljuje ne zasniva na realnim osnovama, odnosno nije rezultat značajne privredne aktivnosti.

"Naglašavamo da je povećanje plata od 23 do 35 maraka simbolično i neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranstvo, niti će vidno poboljšati životni standard građana", poručili su iz PDP-a.

Umjesto toga predlažu trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

"Sadašnja poreska davanja za plate su previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni", navode iz PDP-a.

Iz Ministarstva finansija RS odgovorili su da nema svrhe polemisati o stopama poreza i doprinosa s onima koji kažu da su radnici veliki teret poslodavcima.

"Neka prvo tu svoju tvrdnju objasne radnicima u RS od kojih očekuju podršku. Smatramo da su radnici ti koji stvaraju i za sebe, ali i za poslodavce", rečeno je u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija poručili su da se PDP u ovim kritikama po ko zna koji put zalaže za svoje, a ne za stvarne interese radnika.

/NEZAVISNE NOVINE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
POTPISIVANJE KOMERCIJALNOG UGOVORA ZA AUTO PUT BEOGRAD-SARAJEVO
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovaraće sutra u Beogradu sa ministrom transporta i infrastruk...
CVIJANOVIĆ I VIGEMARK: BIH ĆE U NAJSKORIJEM PERIODU DOBITI STATUS KANDIDATA
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku da će fokus svih nadležnih instit...
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: USVOJEN BUDŽET OD 9.203.666 KM
Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas budžet opštine za 2019. godinu u iznosu od 9.203.666 KM. Usvojeni budž...
KOŠARAC: OTVORITI PITANJE SMJENE ZVIZDIĆA KAO ČLANA KOLEGIJUMA PREDSTAVNIČKOG DOMA
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da postoje modeli da se otvori pitanje smjene ...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
GRADONAČELNIK ISTOČNOG SARAJEVA DANAS POTPISUJE STIPENDIJE SA 50 STUDENATA
Ponedeljak, 17.12.2018.
Republika Srpska
DRAGO KALABIĆ ISKLJUČEN IZ SNSD
Ponedeljak, 17.12.2018.
BIH
U BiH PALE OPASNE UBICE: SRBIJANAC UBIO BIVŠEG GIMNASTIČARA, MLADIĆ MASAKRIRAO STARICU
Ponedeljak, 17.12.2018.