Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 20.07.2019.
STIŽE TOPLO PROLJEĆE, ALI I JOŠ JEDAN SNIJEG
Ponedeljak, 18.03.2019. | Princip News

Dolaskom proljeća imaćemo vremenske prilike koje i priliče ovom godišnjem dobu, ali će ipak do kraja marta biti promjenljivo jer se i po narodnoj meteorologiji nekada ovaj mjesec zvao Baba Marta, zbog jakih vjetrova i promjenljivosti, pišu Nezavisne novine. 

Rekao je ovo juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog, i istakao da se već danas, a posebno sutra, u planinskim krajevima Republike Srpske može očekivati snijeg.

"U nastavku sedmice biće promjenljivo oblačno i svježije vrijeme s mrazevima i u nekim predjelima s povremenim padavinama", istakao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta "posoliti", odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

"Ako ne padne ta tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu, a već smo imali dva snježna pokrivača, a treći očekujemo u utorak u planinskim predjelima", pojasnio je Kuštrinović.

Kuštrinović naglašava da proljeće kalendarski dolazi 20. marta u 22.58, ali da je za meteorologe proljeće stiglo još 1. marta, jer su mart, april i maj proljećni mjeseci.

"Što se proljeća tiče, ono stiže i zvanično, a može se reći da će na neki način i vremenske prilike poštovati kalendar pa ćemo imati proljećni period", naglasio je Kuštrinović.

Dodao je da zbog globalnog otopljenja i klimatskih promjena u svijetu imamo sve toplije i padavinama bogatije zime.

"Već smo uradili dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama na prostoru BiH i konstatovali upravo to da su zime toplije i padavinama bogatije. Snijega ima dovoljno na nadmorskim visinama na preko 1.000 metara, međutim na nižim nadomorskim visinama uglavnom nema snježnog pokrivača i vrlo je mali broj takvih dana", pojasnio je Kuštrinović za "Nezavisne".

Dodao je da što se tiče dugoročnih, sezonskih vremenskih prognoza, one govore da će ljeto biti po srednjim temperaturama toplije, posebno u avgustu.

"Ove godine se očekuje da će sve do avgusta vremenske prilike biti u granicama normale, dakle malo toplije i suvlje", zaključio je Kuštrinović.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
"TOP GAN" SE VRAĆA NA VELIKO PLATNO (VIDEO)
"Top Gan" se vratio u četvrtak kad se Tom Kruz (57) iznenada pojavio na Komik-konu kako bi prikazao prvi insert iz dugoočekivanog nastavka tog vo...
JEDITE BOROVNICE I USPORITE STARENJE
Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o ishrani i izboru svakodnevnih namirnica. Dok se ženama savjetuje ishrana sa više kalcijuma ...
SARA LUČIĆ 14. NA EVROPSKOM PRVENSTVU U ŠVEDSKOJ
Atletičarka sokolačkog kluba "Glasinac" Sara Lučić zauzela je 14. mjesto na Evropskom prvenstvu za juniore/ke u Švedskoj skokom uvis 178 centi...
HARADINAJ PODNIO OSTAVKU
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj podnio je ostavku na sjednici privremene vlade i rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U ISTOČNOM SARAJEVU UHAPŠENO LICE ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA
Četvrtak, 18.07.2019.
Republika Srpska
DODIK: SVAKOM NOVOM BRAČNOM PARU KREDIT OD 30.000KM
Petak, 19.07.2019.
BIH
ZA SAMO ŠEST DANA U SARAJEVU PRIJAVLJENO 57 SLUČAJEVA ZARAZNIH BOLESTI
Četvrtak, 18.07.2019.