Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 25.04.2019.
STIŽE TOPLO PROLJEĆE, ALI I JOŠ JEDAN SNIJEG
Ponedeljak, 18.03.2019. | Princip News

Dolaskom proljeća imaćemo vremenske prilike koje i priliče ovom godišnjem dobu, ali će ipak do kraja marta biti promjenljivo jer se i po narodnoj meteorologiji nekada ovaj mjesec zvao Baba Marta, zbog jakih vjetrova i promjenljivosti, pišu Nezavisne novine. 

Rekao je ovo juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog, i istakao da se već danas, a posebno sutra, u planinskim krajevima Republike Srpske može očekivati snijeg.

"U nastavku sedmice biće promjenljivo oblačno i svježije vrijeme s mrazevima i u nekim predjelima s povremenim padavinama", istakao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta "posoliti", odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

"Ako ne padne ta tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu, a već smo imali dva snježna pokrivača, a treći očekujemo u utorak u planinskim predjelima", pojasnio je Kuštrinović.

Kuštrinović naglašava da proljeće kalendarski dolazi 20. marta u 22.58, ali da je za meteorologe proljeće stiglo još 1. marta, jer su mart, april i maj proljećni mjeseci.

"Što se proljeća tiče, ono stiže i zvanično, a može se reći da će na neki način i vremenske prilike poštovati kalendar pa ćemo imati proljećni period", naglasio je Kuštrinović.

Dodao je da zbog globalnog otopljenja i klimatskih promjena u svijetu imamo sve toplije i padavinama bogatije zime.

"Već smo uradili dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama na prostoru BiH i konstatovali upravo to da su zime toplije i padavinama bogatije. Snijega ima dovoljno na nadmorskim visinama na preko 1.000 metara, međutim na nižim nadomorskim visinama uglavnom nema snježnog pokrivača i vrlo je mali broj takvih dana", pojasnio je Kuštrinović za "Nezavisne".

Dodao je da što se tiče dugoročnih, sezonskih vremenskih prognoza, one govore da će ljeto biti po srednjim temperaturama toplije, posebno u avgustu.

"Ove godine se očekuje da će sve do avgusta vremenske prilike biti u granicama normale, dakle malo toplije i suvlje", zaključio je Kuštrinović.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
HUMANI GEST O KOJEM SE PRIČA: NEPOZNATI MUŠKARAC OTPLATIO DUGOVANJA GRAĐANA U APOTECI
Humani muškarac otplatio je sva dugovanja građana koji lijekove kupuju na odgođeno plaćanje u kalesijskoj apoteci “Adonis”. Muškarac je...
OVO JE GOLF KOJI VOZI ĐUKANOVIĆ
Policija i dalje traga za odbjeglim Benedijem Đukanovićem, osumnjičenim za zločin u Glamočanima, gdje su ubijeni Slaviša Krunić, njegov sara...
KRUNIĆEV OTAC: UBISTVO MOG SINA JE NARUČENO
Drago Krunić, otac ubijenog privrednika Slaviše Krunića, rekao je da je njegov sin bio dobar čovjek koji se uvijek trudio da pomogne ljudima, t...
ČETVORO DRŽAVLJANA SRBIJE POGINULO U HRVATSKOJ, MEĐU NJIMA I DJEČAK
Četvoro državljana Srbije poginulo je noćas u teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu u Hrvatskoj, dok je jedna osoba povrijeđena, saopštil...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
LUBURA: SEZONA GRIJANJA ZAVRŠENA USPJEŠNO
Srijeda, 24.04.2019.
Republika Srpska
MILANOVIĆ PUŠTEN, PODNESEN IZVJEŠTAJ PROTIV BALDE, ĐUKANOVIĆA I KOVAČEVIĆA
Srijeda, 24.04.2019.
BIH
VELIKI POŽAR KOD SARAJEVA: GORI SKLADIŠTE PRIVATNE FIRME, ŠTETA OGROMNA
Srijeda, 24.04.2019.