Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 02.06.2020.
TRIVIĆ: UPIS DJECE U PRVI RAZRED ČIM SE STEKNU USLOVI
Četvrtak, 02.04.2020. | Princip News
Republički štab za vanredne situacije usvojio je zaključak da upis djece u prvi razred, propisan Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je onemogućen usljed epidemije virusa korona, bude organizovan čim se za to steknu uslovi, saopštila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci, Trivićeva je rekla da je Štab ovaj zaključak usvojio na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Trivićeva je pojasnila da je sredinom marta i u aprilu planiran upis djece u prvi razred, ali s obzirom na vanrednu situaciju zbog pojave virusa virusa, resorno ministarstvo je predložilo ovaj zaključak koji je usvojio Republički štab za vanredne situacije.

Ona je navela da osnovne škole u Republici Srpskoj mogu da obavijeste roditelje, čija djeca treba da se upišu u prvi razred, da školama mogu elektronski dostaviti samo podatke o djetetu, a da će se dio koji se odnosi na upis koji obuhvata i sistematske preglede obaviti kada se za to steknu uslovi, što diktira vanredna situacija.

Trivićeva je rekla da je Republički štab za vanredne situacije donio zaključak prema kojem će se nastava za učenike osnovnih i srednjih škola na daljinu odvijati redovno za vrijeme proljećnog raspusta u periodu od 13. do 16. aprila.

Ona je podsjetila da je Zakonom o osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju definisana odredba proljećnog raspusta koji je, prema pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2019/2020.godinu, planiran u sedmici od 13. do 20. aprila.

Trivićeva je napomenula da nastava na daljinu neće biti odvijana u vrijeme vaskršnjih praznika.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo uspjelo da obezbijedi Internet i računare za sve one kojima je to bilo potrebno za odvijanje nastave na daljinu, a riječ je o oko 1.200 računara za učenike osnovnih škola i 500 računara za učenike srednjih škola.

"Škole su radile analize i kontaktirale učenike i njihove roditelje. Oni koji nisu imali u kućama računare i laptope podigli su ih iz škola na revers kako bi nesmetano mogli pratiti nastavu na daljinu", pojasnila je Trivićeva.

Ona je rekla da je odlučeno da besplatni Internet od 15 gigabajta na mjesečnom nivou bude omogućen za 1.005 učenika koji u posljednja tri mjeseca nisu imali pristup Internetu ili su imali internet potrošnju manju od pet KM, a učenici će biti obaviješteni SMS porukom da im je omogućen besplatan internet.

Trivićeva je dodala da su za 24 učenika koji su u teškoj materijalnoj situaciji obezbijeđeni mobilni telefoni sa brojevima i besplatnim internetom, a instrukcije o načinu preuzimanja telefona biće telefonom dogovorene sa direktorima škola.

"Tehnički smo uspjeli da obezbijedimo kompletnu platformu za praćenje nastave na daljinu. U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje su uspjeli sa društveno odgovornim kompanijama da obezbijede još 1.000 mini računara koji će se dodijeliti učenicima u izrazito nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj", kaže Trivićeva.

Ona je istakla da nema nikakvih smetnji i da se nastava na daljinu u Republici Srpskoj odvija potpuno nesmetano.

Trivićeva je rekla da je resorno ministarstvo uputilo preporuku zaposlenima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj da, ukoliko žele, mogu dobrovoljno da izdvajaju sredstva u Fond solidarnosti Republike Srpske i to od plate do 1.000 KM do pet odsto, a od plate veće od 1.000 KM do 10 odsto.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
REŠIĆEVA U ISTOČNOM SARAJEVU SA RUKOVODSTVOM SAVEZA OPŠTINA I GRADOVA
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić održaće danas u Istočnom Novom Sarajevu sastanak sa predsjednikom Saveza op...
TRAMP OBJAVIO MOBILIZACIJU VOJSKE U SAD DA ZAUSTAVI NASILJE
Američki predsjednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće. Prethodno, policij...
PREDSTAVNIČKI DOM FBIH NIJE PODRŽAO SMJENU NOVALIĆA I VLADE
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon cjelodnevnog zasjedanja sinoć nije prihvatio zaključak pet poslaničkih klubov...
NARODNA SKUPŠTINA SRPSKE ODBACILA REZOLUCIJA O POŠTOVANJU ŽRTAVA FAŠISTIČKIH REŽIMA I POKRETA
Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavni...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: OBAVJEŠTENJE O PREKIDU VODOSNABDIJEVANJA
Ponedeljak, 01.06.2020.
Republika Srpska
JOŠ 13 OSOBA U SRPSKOJ ZARAŽENO VIRUSOM KORONA
Nedelja, 31.05.2020.
BIH
BOŽOVIĆ: POTVRĐENO DA NISAM VRŠIO MOBING
Ponedeljak, 01.06.2020.