Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 18.08.2019.
TRNOVO: OTKRIVEN SPOMENIK UBIJENIM SRPSKIM CIVILIMA I VOJNICIMA
Utorak, 30.07.2019. | Princip News
U Trnovu je danas otkriven i osveštan Centralni spomenik srpskim civilima i vojnicima iz ove opštine ubijenim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su na njega položeni vijenci i cvijeće.

Poginulima je služen pomen kod Centralnog spomenika, koji je izgrađen na inicijativu opštine Trnovo, Boračke organizacije i Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnovo i na njemu su ispisana imena ubijenih stanovnika ove opštine. 

Vijenci i cvijeće su položeni i u spomen-kapeli u porti Hrama Sveti velikomučenik Georgije. 

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca. 

U Trnovu se 30. juli obilježava kao Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine, jer su na tadašnji dan 1992. godine jake muslimanske snage napale Trnovo i okolna srpska sela, gotovo ih potpuno uništivši. 

Muslimanske formacije su u junu i julu 1992. godine potpuno zapalile 55 srpskih sela i zaselaka i počinile najmonstruoznije zločine noževima i maljevima, davljenjem i paljenjem. 

U napadu na Trnovo 30. jula 1992. godine, na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju ubijen je pravoslavni sveštenik iz Trnova Nedeljko Popović koji je prethodno zvjerski mučen, a pravoslavni Hram Svetog Georgija zapaljen. 

Trnovo je po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu. Među ubijenima gotovo polovina bile su žene - njih 48, te četvoro djece. Najmlađa žrtva imala je 18 mjeseci, a najstarija 96 godina. 

Iako su o ovome sve činjenice davno utvrđene, a počinioci poznati, niko za to još nije odgovarao. 

Pred Sudom BiH se za zločine na području Trnova vodi postupak protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a. 

U optužnici se navodi da su žrtve ubijene vatrenim oružjem, klanjem, vješanjem, davljenjem, a nekoliko je zapaljeno, kao i da je u junu 1992. godine ubijena grupa civila koja je preko Treskavice pokušala doći do teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

SAVČIĆ: OPŠTINA TRNOVO SAČUVANA HEROJSKOM BORBOM

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je u Trnovu na otkrivanju i osveštanju Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima iz ove opštine ubijenim u odbrambeno-otadžbinskom ratu da su spomenici trajan oblik sjećanja na vrijeme i ljude koji su dali sve za odbranu slobode i teritorije srpskog naroda.

On je istakao da je geografski položaj Trnova odredio njegovu stratešku ulogu i značaj za Vojsku Republike Srpske, pogotovu poslije strašnog zločina počinjenog 1992. godine. "Herojskom borbom uspjeli smo da sačuvamo ovaj prostor i komunikaciju između Sarajeva i Hercegovine", rekao je predsjednik Boračke organizacije. 

On je poručio da borci moraju da brane istinu o odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"Ta istina je napadnuta na najmonstruozniji mogući način izmišljotinama, lažima, falsifikatima...svim i svačim, samo da se pokaže kako je nešto bilo drugačije u odnosu na stvarnost. Moramo da branimo istinu o svojoj borbi i tako ćemo najbolje sačuvati Republiku Srpsku“, ukazao je Savčić. 

On je naveo da bez utvrđivanja istine i procesuiranja odgovornih za zločine nema pomirenja i suživota na ovim prostorima i nema srećne budućnosti, te ukazao da se stalno moraju opominjati i prozivati odgovorni da procesuiraju one koji su počinili strašan zločin u Trnovu. 

Savčić je pozivao vlast današnju i svaku buduću da o Trnovu vode računa kako su to činili i borci u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"Ovaj prostor potreban je Republici Srspkoj i srpskom narodu", poručio je predsjednik Boračke organizacije. 

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izjavio je da je neprijatelj nastojao da sa ovog prostora nestane sve srpsko, o čemu svjedoči i nesrazmjeran broj civilnih žrtava u odnosu na poginule borce. 

"Republika Srpska čini sve kako bi sačuvala uspomenu na one koji su dali živote za nju. Ovaj spomenik biće mjesto gdje će se mladi okupljati, družiti i spominjati one koji su im omogućili da mirno žive“, rekao je Tomić u obraćanju povodom otkrivanja i osveštanja spomenika, kao i obilježavanja Dana stradanja srpskog stanovništva ove opštine. 

On je rekao da će ovaj spomenik podsjećati generacije koje dolaze da čuvaju ono što su njihovi preci platili svojim životima, te da broj civilnih žrtava govori o tome kakve su namjere neprijatelja bile. 

Tomić je pozdravio prisutne u ime Dodika i napomenuo da Republika Srpska rješava pitanja porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca. 

On je pozvao sve koji mogu da pomognu Trnovu da bi ova mala sredina oživjela i stanovništvo se vratilo. 

"Trnovo kao mala opština dala je veliki broj boraca, velike žrtve i svi moramo da vodimo računa o njoj i da na neki način vratimo stavnovništvo na ove prostore", rekao je Tomić i pozvao biznismene da ulažu na prostoru ove lokalne zajednice, jer će im se to sigurno vratiti dobrim. 

Načelnik opštine Trnova Dragomir Gagović rekao je da Ognjena Marija jedan od najstrašnijih i najtužnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda u Trnovu, jer su njeni stanovnici morali da napuste vjekovna ognjišta pod agresijom neuporedivo brojnijeg neprijatelja. 

Podsjećajući da je na današnji dan prije 27 godina srpski narod Trnova doživio je pravu golgotu, Gagović je napomenuo da su mnogi ostavili živote tražeći spas u zbjegu preko Rogoja i Visa. 

"Imena sa ovog spomenika obavezuju nas da ih se vječno sjećamo pomažemo njihove porodice, živimo u slozi, čuvamo i gradimo Republiku Srpsku, za koju su oni dali svoje živote", rekao je Gagović i dodao da za zločine nad civilima do danas niko nije odgovarao. 

Prema njegovim riječima, Trnovo zavređuje da mu se poklanja što više pažnje. 

"Izgradnja spomenika samo je malo vraćanje duga prema borcima i civilima koji su živote dali za naše bolje sutra i Republiku Srpsku", ocijenio je načelnik ove lokalne zajednice. 

Predsjednik organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija naveo da je na spomeniku 131 ime poginulih boraca da vječno svjedoče o borbi srpskog naorda u Trnovu za ognjište, za očuvanje života i svega što je srpsko, te 101 ime ubijenih civila da svjedoče za bezdušnost, divljaštvo i patnju naroda koji nikome nije želio zlo. 

"Ovaj spomenik će biti neizbrisiv trag i svetionik za buduće generacije i vječni pomen ovim herojima koji kosti ugradiše u Republiku Srpsku, a čiji su grobovi znani i neznani rasuti širom naše zemlje“, rekao je Timotija. 

Iako su o zločinima u Trnovu sve činjenice odavno utvrđene, a počinioci poznati, dodao je on, nijedan od tih zločina nije procesuiran. 

"Ponavljamo ovo 20 godina, ali pravosudni organi nemaju sluha za to. Ponavljaćemo još 100 godina ako treba sve dok ruka pravde ne stigne one koji su počinili ove zločine. Ponavljaćemo i sjećaćemo se sve dok postoji Republika Srpska", poručio je Timotija. 

Ovaj spomenik, rekao je on, predaje se budućim generacijama koje će da nastave i izgrade još ljepšu i prosperitetniju Republiku Srpsku kako bi pali heroji počivali u miru. 

U Trnovu je danas otkriven i osveštan Centralni spomenik srpskim civilima i vojnicima iz ove opštine ubijenim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su na njega položeni vijenci i cvijeće. 

Poginulima je služen pomen kod Centralnog spomenika, koji je izgrađen na inicijativu opštine Trnovo, Boračke organizacije i Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnovo i na njemu su ispisana imena ubijenih stanovnika ove opštine. 

Vijenci i cvijeće položeni su i u spomen-kapeli u porti Hrama Sveti velikomučenik Georgije. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U 12 OSNOVNIH ŠKOLA U SRPSKOJ DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA GEOGRAFIJE
U 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot-projekat digitalizacije sadrža...
AMBASADORI SAD I BRITANIJE U POSJETI KOD KOMŠIĆA UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH
Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništ...
PROGNOZA ZA NAREDNU SEDMICU
 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjer...
AUTOM USMRTILA PJEŠAKA U DOBOJU
Sedamdesetšestogodišnji pješak P.N. iz dobojskog mjesta Pločnik podlegao je povredama nakon što ga je u tom mjestu udario pasat. Za volanom...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
POMOZIMO MILICI DA POBIJEDI TEŠKU BOLEST (FOTO)
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.