Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 18.09.2019.
VIŠEGRAD: OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE U MJESTU BRODAR
Ponedeljak, 09.09.2019. | Princip News
Spomen–obilježje za osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog otkriveno je danas u mjestu Brodar kod Višegrada.

Poginulim borcima prethodno je služen pomen, a položeni su i vijenci i cvijeće na spomen-obilježje.Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je opštinska Boračka organizacija podigla spomen-obilježje želeći da se oduži ovim junacima i da njihova imena otrgne od zaborava.

"Ako naša generacija ova mjesta zaboravi, istorija će zaboraviti njih, a time i nas koji smo imali obavezu prema njima i njihovim porodicama. Spomen-obilježje podižemo kao sjećanje koje posvećujemo našim saborcima", istakao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da bi se svake godine na ovaj datum moralo okupljati u što većem broju kako bi bila odata počast žrtavama i ne bi bila zaboravljena ovakva dešavanja.

Sestra nastradalog Novka Savić rekla je da je njen brat nastradao sa 26 godina.

"Zahvaljujem Boračkoj organizaciji Višegrad i načelniku opštine Višegrad što po prvi put organizuju ovo obilježavanje i što nisu zaboravili stradale", istakla je Savićeva.

Preživjeli Žarko Toković rekao je da su u tunelu položaj držali pripadnici višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

"Bio sam na području ruđanske brigade i javljeno nam je da imaju ranjenici na Brodaru. Kada sam došao bilo je izrešetano sanitetsko vozilo. Vozač i pratilac su bili ranjeni, a doktorka i medicinska sestra su poginule. Pakao je trajao devet dana, bez hljeba, bez vode. Nismo se htjeli predati, naš saborac Novak Arsić se ubio jer nije mogao ni da hoda ni da ustane, ubio se u teškim mukama. Nismo imali nijedne tablete da damo ranjenicima", ispričao je Toković.

Spomen-obilježje je izgrađeno na inicijativu Boračke organizacije Višegrad.

Obilježavanju su prisustvovali načelnici opština Višegrad i Rudo Mladen Đurević i Rato Rajak, predstavnici opštinskih boračkih organizacija Višegrad i Rudo, porodice poginulih boraca, preživjeli borci i građani.

U tunelu na regionalnom putu Rudo-Brodar, od 9. do 17. septembra 1992. godine vojnici Armije BiH opkolili su devet boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koji su se junački borili devet dana.

U tunelu je poginulo osam boraca Vojske Republike Srpske i dva zdravstvena radnika.

Prema scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević inspirisan ovim događajima snimio je film "Lepa sela lepo gore".

U ovaj film utkana je ispovijest Mikajla Šimšića, jednog od preživjelih srpskih boraca iz tunela Brodar. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
HOROR: DOK JE MAJKA SPAVALA PETOGODIŠNJAK PRONAŠAO PIŠTOLJ I UBIO MLAĐEG BRATA
Petogodišnjak je ubio četvorogodišnjeg brata nakon što je pronašao pištolj i pucao u njega. Četvorogodišnji dječak umro je nakon što je,...
MILIČIĆ SE VRAĆA NA PARKET
Proslavljeni košarkaš Darko Miličić se vraća na parket! Poslije sedam godina bivši reprezentativac i NBA igrač će zaigrati za ekipu “I co...
VOJNIK IZBODEN USRED MILANA: NAPADAČ GA UBIO MAKAZAMA UZVIKUJUĆI "ALAHU AKBAR"
Italijanski vojnik uboden je makazama u vrat i leđa na Trgu vojvode D'Aoste ispred Centralne željezničke stanice u Milanu, javio je italijan...
NARODNA SKUPŠTINA IZABRALA NOVU MINISTARKU TRGOVINE I TURIZMA (FOTO)
Narodna skupština Republike Srpske izabrala je danas Suzanu Gašić za ministra trgovine i turizma Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosa...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
PERSPEKTIVA PLUS: ZA TRI MJESECA 50 REDOVNIH ČLANOVA
Ponedeljak, 16.09.2019.
Republika Srpska
ODBOR NS RS PODRŽAO INICIJATIVU DA BORCI BUDU USTAVNA KATEGORIJA U RS
Ponedeljak, 16.09.2019.
BIH
SIPA UHAPSILA DVIJE OSOBE NA PODRUČJU FOČE
Ponedeljak, 16.09.2019.