Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 22.01.2020.
VIŠEGRAD: OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE U MJESTU BRODAR
Ponedeljak, 09.09.2019. | Princip News
Spomen–obilježje za osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog otkriveno je danas u mjestu Brodar kod Višegrada.

Poginulim borcima prethodno je služen pomen, a položeni su i vijenci i cvijeće na spomen-obilježje.Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je opštinska Boračka organizacija podigla spomen-obilježje želeći da se oduži ovim junacima i da njihova imena otrgne od zaborava.

"Ako naša generacija ova mjesta zaboravi, istorija će zaboraviti njih, a time i nas koji smo imali obavezu prema njima i njihovim porodicama. Spomen-obilježje podižemo kao sjećanje koje posvećujemo našim saborcima", istakao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da bi se svake godine na ovaj datum moralo okupljati u što većem broju kako bi bila odata počast žrtavama i ne bi bila zaboravljena ovakva dešavanja.

Sestra nastradalog Novka Savić rekla je da je njen brat nastradao sa 26 godina.

"Zahvaljujem Boračkoj organizaciji Višegrad i načelniku opštine Višegrad što po prvi put organizuju ovo obilježavanje i što nisu zaboravili stradale", istakla je Savićeva.

Preživjeli Žarko Toković rekao je da su u tunelu položaj držali pripadnici višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

"Bio sam na području ruđanske brigade i javljeno nam je da imaju ranjenici na Brodaru. Kada sam došao bilo je izrešetano sanitetsko vozilo. Vozač i pratilac su bili ranjeni, a doktorka i medicinska sestra su poginule. Pakao je trajao devet dana, bez hljeba, bez vode. Nismo se htjeli predati, naš saborac Novak Arsić se ubio jer nije mogao ni da hoda ni da ustane, ubio se u teškim mukama. Nismo imali nijedne tablete da damo ranjenicima", ispričao je Toković.

Spomen-obilježje je izgrađeno na inicijativu Boračke organizacije Višegrad.

Obilježavanju su prisustvovali načelnici opština Višegrad i Rudo Mladen Đurević i Rato Rajak, predstavnici opštinskih boračkih organizacija Višegrad i Rudo, porodice poginulih boraca, preživjeli borci i građani.

U tunelu na regionalnom putu Rudo-Brodar, od 9. do 17. septembra 1992. godine vojnici Armije BiH opkolili su devet boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koji su se junački borili devet dana.

U tunelu je poginulo osam boraca Vojske Republike Srpske i dva zdravstvena radnika.

Prema scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević inspirisan ovim događajima snimio je film "Lepa sela lepo gore".

U ovaj film utkana je ispovijest Mikajla Šimšića, jednog od preživjelih srpskih boraca iz tunela Brodar. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ZRNČIĆ-DIM: RAVNA PLANINA IMA SVE USLOVE I ZA TAKMIČENJA VIŠEG RANGA
Ski centar Ravna planina u Palama od danas pa narednih dana domaćin je FIS trka u muškoj i ženskoj konkurenciji, a koje će se bodovati i za ju...
LOTO KRALJ: RUMUN 14 PUTA UZEO DŽEK-POT!
 Stefan Mandel, porijeklom Rumun, kralj je igara na sreću - 14 puta osvojio je džek-pot zahvaljujući svojim matematičkim kombinacijama, a poli...
ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR DARKU GOLIĆU
Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim li...
GODIŠNJICA VELIKOG STRADANJA SRBA: PLAVA GROBNICA SIMBOL GOLGOTE
Plava grobnica u Krfskom kanalu mjesto je za počinak na hiljade srpskih vojnika koji su u Grčkoj tokom Prvog svjetskog rata potražili spas i odm...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
UKRADEN NOVAC IZ UGOSTITELJSKOG OBJEKTA U PALAMA
Srijeda, 22.01.2020.
Republika Srpska
SVADBENE SUBOTE BUKIRANE DO NOVEMBRA
Utorak, 21.01.2020.
BIH
RADONČIĆ SUSPENDOVAO POMOĆNIKE STANIĆA I AGIĆA
Utorak, 21.01.2020.