Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Nedelja, 05.07.2020. | Princip News
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradao na najsvirepiji način i to na najveće srpske praznike - Božić, Petrovdan, Nikoljdan, Đurđevdan, Vidovdan, pravoslavnu Novu godinu.

"Samo na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u toku Odbrambeno–otadžbinskog rata stradalo je 2.652 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ukupno stradalo oko 3.500 Srba, a 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine", naglasio je Višković.

On je rekao da je u istoriji srpskog naroda, nažalost, mnogo stradanja i tužnih događaja i rat je najgore nešto što se može doživjeti, a samo gore od toga je kada se u ratu planski i na najsvirepiji način ubijaju djeca.

"Na žalost, to se nama događalo. Na najsvirepiji način stradalo je 43 djece. Svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića jedan je od monstruoznijih zločina počinjenih u proteklom ratu u BiH. Dječak koji se vratio kući po psa, svirepo je mučen i maltretiran, a potom ubijen. Stomak mu je isječen u obliku krsta, odsječeno mu je uvo i pucano mu je u glavu iz neposredne blizine", naglasio je Višković.

Premijer je podsjetio i na smrt braće Aleksandra i Radisava Dimitrijevića iz Skelana koji su tada imali pet i 11 godina, a ubijeni su u majčinom naručju snajperom.

"Onaj ko je pucao vidio je da ga gađa u maloljetnu djecu. I niko nije ni uhapšen, a ni osumnjičen za ubijenu braću dječake Dimitrijević", rekao je Višković novinarima u Bratuncu, gdje je prisustvovao obilježavanju stradanja 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja stradalih od muslimanskih snaga u proteklom ratu, među kojima su i Srbi ubijeni na Petrovdan prije 28 godina u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Višković je istakao da je svaki izgubljeni život tragedija, a posebno život djeteta.

"Srpski narod podnio je najveće gubitke na ovim prostorima i u Velikom ratu, pa u Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Dostojno treba da iskažemo zahvalnost i da se odužimo svima koji su nevino stradali na svim bojištima i stratištima da bi mi danas živjeli u miru i slobodi u Republici Srpskoj", naglasio je predsjednik Vlade.

On je poručio da rukovodstvo Republike Srpske neće dozvoliti da istina o "krvavim" događajima i stradanju srpskog naroda padne u zaborav i da niko za zločine počinjene nad Srbima i srpskom djecom ne odgovara.

"U svijetu je sve više onih koji objektivno sagledavaju činjenice koje potvrđuju da je vođen građanski rat u kome su stradali pripadnici svih naroda. Porodice srpskih žrtava s pravom očekuju da svi koji su činili zločine budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske stoji iza svake porodice, borca, ratnog-vojnog invalida, nastoji pomoći svima, a prioritetno porodicama koje su svoje najmilije i najvrednije dale za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku.

"Zajedno ćemo raditi na poboljšanju uslova života u Srpskoj, istrajaćemo u pravnoj borbi i nećemo odustati od obaveze i odgovornosti da činimo sve da domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti učinimo dostupnom istinu o našim žrtvama. To ćemo činiti radi budućnosti Republike Srpske i naše djece koju moramo učiti istini i uvjerenju da zlo ne smije ovladati ljudima", istakao je Višković.

On je poručio da cilj Republike Srpske jeste da bude dio civilizovanog svijeta, posvećena miru, razvoju i suživotu sa svim drugim narodima koji žive na ovim prostorima.

"Hrišćanski je praštati, ali ne smijemo zaboraviti", zaključio je predsjednik Vlade Republike Srpske.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.