Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 24.01.2021.
VUJIČIĆ: TRŽIŠTE RADA SE POLAKO OPORAVLJA
Četvrtak, 14.01.2021. | Princip News
Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić izjavio je u intervjuu Srni da polako dolazi do oporavka tržišta rada, koje je pretrpjelo velike posljedice usljed virusa korona, i sada je na evidenciji Zavoda oko 20.000 radnika koji su ostali bez posla direktno zbog uticaja epidemije, ali sa druge strane zaposleno je 23.000 lica.

"Virus korona uticao je na kretanje radne snage, određene privredne aktivnosti su bile potpuno zaustavljenje, ali tržište rada se polako oporavlja", rekao je Vujičić.

On je naglasio da su 2020. godinu završili sa ukupno 83.000 nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok je 2019. završena sa 85.000 nezaposlenih na evidenciji, što je za 2.500 manje.

Vujičić je podsjetio da su 2019. godine imali oko 7.000 manje lica na evidenciji nego 2018.

On je naveo da je od 20.000 radnika koji su ostali bez posla, oko 8.000 iz prerađivačke industrije, a naročito su bili pogođeni sektori ugostitetljstvo, usluge, turizam i nešto manje trgovina.

"Interesantno je da su slični pokazatelji radnika koji su dobili posao, samo što je procenat veći u odnosu na lica koja su ostala bez posla", istakao je Vujičić.

On kaže da je protekla godina počela dobro kada je riječ o tendenciji smanjenja stope nezaposlenosti, međutim, na sve je uticala korona.

"Od marta smo imali porast otpuštenih radnika u Republici Srpskoj. Prvi mjeseci od početka korone - mart, april i maj bili su veoma nepovoljni za tržište rada. Imali smo od 2.500 do 3.000 više otpuštenih u odnosu na broj zaposlenih radnika", naglasio je Vujičić.

POSAO TRAŽI 11.000 LICA SA VISOKOM STRUČNOM SPREMOM

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 11.000 lica sa visokom stručnom spremom, a ostatak su oni sa srednjom stručnom spremom, te kvalifikovani i nekvalifikovani radnici.

Vujičić je napomenuo da nema značajnijih promjena u odnosu na prethodne godine kada je riječ o tržištu rada i kvalifikacionoj, odnosno obrazovnoj strukturi.

On je istakao da određene obrazovne djelatnosti lakše pronalaze posao nego ostale, te da je tu slična situacija kao i prethodnih godina jer zanatlije lakše dolaze do posla od ekonomskih tehničara.

ZA PROJEKTE ZAPOŠLJAVANJA IZDVOJENO 16 MILIONA KM

Vujičić je podsjetio da Zavod za zapošljavanje svake godine sprovodi projekte zapošljavanja, pa je tako bilo i 2020, kada je izdvojeno 16 miliona KM, a plan je da se zaposli oko 3.200 radnika.

"Kao i do sada ciljne grupe su nam demobilisani borci, porodice poginulih boraca, zapošljavanje pripravnika. Fokus nam je bio na privredi i najviše sredstava smo izdvojili za projekat finansiranja posebnih ciljnih grupa u privredi kroz koji smo zaposlili oko 1.200 radnika", rekao je on i dodao da su realizovali i projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić je rekao da su protekle godine prvi put radili i projekat zapošljavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama, gdje su sa gradovima Bijeljinom i Trebinjem zajedno obezbijedili sredstva i na taj način povećali obuhvat lica koja će dobiti posao.

On je istakao da Zavod u saradnji sa Savjetom ministara realizuje i projekat zapošljavnja Roma.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MALA MINJA STIGLA U LOS ANĐELES PO SVOJU ŠANSU
Jednogodišnja Kragujevčanka Minja Matić stigla je u Los Anđeles, gdje treba da primi gensku terapiju, koja je jedini lijek za mišićnu atrofij...
BMW NAJAVLJUJE ELEKTRIČNI M MODEL TOKOM 2021. GODINE
Ove godine dolazi električni automobil BMW M. To su zvanične vijesti iz usta Markusa Flascha, predsjednika uprave BMW M. Kako piše Aut...
ODRŽANO TAKMIČENJE U ALPSKOM SKIJANJU "FIS KUP"
Reprezentativac BiH Emir Lokmić apsolutni je pobjednik međunarodnog takmičenja u alpskom skijanju "Fis kup Jahorina 2021", na kojem je učestvov...
TIK TOK ZABRANJEN U ITALIJI: DJEVOJČICA SE UGUŠILA RADEĆI "IZAZOV"
Državno tijelo za garanciju ličnih podataka je zatražilo od društvene mreže TikTok da odmah blokira sve korisnike čija starost nije sa sigu...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
LOŠ IZBORNI REZULTAT PDP-a U SARAJEVSKO-ROMANIJSKOJ REGIJI
Subota, 23.01.2021.
Republika Srpska
POLICIJSKA AKCIJA U BANJALUCI: DJEVOJKE PRIZNALE PROSTITUCIJU
Subota, 23.01.2021.
BIH
NEREDI I SUKOBI U BLAŽUJU UVOD U VEĆE INCIDENTE
Subota, 23.01.2021.