Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

02 Decembar 2022
1 min.
Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo.

Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju.

Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno opijelo velikom pjesniku Rajku Petrovu Nogu, oproštajne govore održali su njegova braća po peru, njegovi zavičajci iz Republike Srpske i brojnih poštovaoci iz Crne Gore i voljene Hercegovine.

Zajednička poruka svih je da je iza Noga ostala nenadoknadiva praznina, ali da će odzvanjati njegove poruke iz pjesama koje je usadio u svijest srpskog naroda kome je pripadao svim svojim bićem. I dijelovi posvete Republici Srpskoj toj “kolajni”, koja je zlatom zasijala, opstaje i ostaje kao svetionik vaskolikom srpskom korpusu.

Opijelo u Crkvi svetog Nikole na Novom groblju služio je mitropolit Joanikije, uz sasluženje sveštenstva Beogradsko – karlovačke mitropolije, ali i sveštenika iz Republike Srpske i Crne Gore.

Nezavisne

Povezani članci

Počinju “Čučkovi književni susreti”

“Čučkovi književni susreti” počinju danas na Han Pijesku, a tokom manifestacije ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću iz Kotora biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini. Tokom manifestacije, koju organizuje Narodna biblioteka “Branko Čučak” ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini, najavaljeno je […]

“Openhajmer” konačno prikazan u Japanu

Film “Openhajmer” konačno je premijerno prikazan u Japanu, zemlji u kojoj su prije 79 godina dva grada uništena nuklearnim oružjem. Atomsku bombu izumio je američki naučnik Robert Openhajmer, koji je tema filma nedavno nagrađenog “Oskarom”. Reakcije japanskih filmskih gledalaca bile su pomiješane i veoma emotivne, prenio je AP. Tošijuki Mimaki, koji je preživio bombardovanje Hirošime […]