Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Savremena oprema i subspecijalisti podigli nivo usluge u Univerzitetske bolnice Foča

27 Maj 2022
6 min.
Savremena oprema i subspecijalisti podigli nivo usluge u Univerzitetske bolnice Foča

Kroz dječiju ambulantu Poliklinike Univerzitetske bolnice Foča svakodnevno prođe veliki broj djece iz svih hercegovačkih i opština Gornjeg Podrinja, uključujući i Goražde u Federaciji BiH. Osim dijagnostičkih, rade se konsulatativni i kontrolni pregledi, savjetodavni rad sa majkama, beseže vakcinacija…

Savremeni dijagnostički aparati i subspecijalistički ljekarski kadar, koji u kontinuitetu prati svjetska dostignuća medicine, u dječijoj ambulanti Univerzitetske bolnice Foča značajno su podigli nivo zdravstvene zaštite djece na jugoistoku Republike Srpske.

Modernizacijom Univerzitetske bolnice, dječija ambulanta, kao i ostale bolničke ambulante, uselila je u nove prostorije i dobila opremu, čime je, uz stasavanje četvero subspecijalista /skoro će dobiti i petog/, omogućen veliki broj savremenih dijagnostičkih procedura – od novorođenčadi do punoljetnih osoba.

PACIJENTI PREZADOVOLJNI

Roditelji djece koja se liječe na Dječijem odjeljenju i u dječijoj ambulanti prezadovoljni su nivoom zdravstvene usluge.

Marina Crnogorac iz Gacka dovela je ćerkicu kod pulmologa.

“Zadovoljna sam uslovima, prvi put sam u novim prostorijama, djeluje mi dosta dobro. U Gacku svi imaju samo riječi hvale za Bolnicu u Foči”, ističe Crnogorčeva za Srnu.

Fočanka Bojana Golubović dovodi redovno sina na kontrole nakon operacije srca.

“Dječak je operisao srce i često dolazimo na kontrole kod kardiologa, a i kod logopeda. Zadovoljna sam. Velika je promjena sa novim prostorijama, usluga je savršena, osoblje takođe”, navodi Golubovićeva.

Rad Dječijeg odjeljanja hvali i Milena Đuković iz Foče, majka troje djece.

“Pedijatrijsko odjeljenje posebno se ističe kadrovskom osposobljenošću za sve vrste oboljenja”, navodi Đukovićeva.

MODERNI APARATI

Savremeni pletizmograf, traka za ergometriju, ekg aparat, ultrazvučni aparat, neki su od novih instrumenata koje posjeduje ova ambulanta, a čiji rad se zasniva na naprednoj digitalnoj tehnologiji.

“Radimo specijalističke preglede iz svih oblasti pedijatrije, subspecijalističke preglede iz oblasti dječije pulmologije, kardiologije, neonatologije, alergologije. Do kraja godine, kada mladi kolega završi subspecijalizaciju iz neurologije, imaćemo i dječijeg neurologa”, navodi načelnik Dječijeg odjeljenja primarijus Biljana Milinković, subspecijalista dječije kardiologije.

Kroz dječiju ambulantu Poliklinike Univerzitetske bolnice Foča svakodnevno prođe veliki broj djece iz svih hercegovačkih i opština Gornjeg Podrinja, uključujući i Goražde u Federaciji BiH. Osim dijagnostičkih, rade se konsulatativni i kontrolni pregledi, savjetodavni rad sa majkama, beseže vakcinacija.

Od rođenja se prati psihomotorni razvoj i zdrave i bolesne djece radi rane detekcije razvojnih anomalija, što omogućava ranu intervenciju, a to je, ističe Milinkovićeva, imperativ u radu sa djecom.

Moderni aparati sa velikom tačnošću očitavaju ultrazvuk centralnog nervnog sistema, srca, abdomena, urotrakta, zatim funkcionalnu dijagnostiku pluća uključujući spirometriju i pletizmografiju, dok se EEG za sada šalje na očitavanje dok mladi ljekar ne završi subspecijalizaciju iz dječije neurologije.

“Osim toga, radimo dvadesetčevoročasovni holter monitoring EKG-a i to radimo, sa ponosom kažem, zadnjih deset godina i mislim da smo u Republici Srpskoj jedini koji radimo kompletne kardiološke preglede djece uključujući i holter monitoring EKG-a i holter monitoring pritiska”, kaže Milinkovićeva, koja je i profesor na Medicinskom fakultetu.

Aparati su savremeni, kaže, pouzdani, na njima su učili na prestižnim ustanovama u Beogradu, tako da mogu sa velikim stepenom tačnosti doći do prave dijagnoze.

VELIKI NAPREDAK DJEČIJE MEDICINE

U ovoj zdravstvenoj ustanovi napravili su program zdravstvenog ispitivanja djece koja se bave sportom, da bi se spriječile neželjene posljedice.

Dječiji ljekari poručuju sportskim kolektivima da iskoriste mogućnosti koje daje savremena oprema da dovedu mlade sportiste na detaljne kontrolne preglede, koji su svakako besplatni, a mogu pokazati da li dijete može da se bavi ili ne bavi sportom, da trenira aktivno ili rekreativno.

“Kada već imamo ovako moderne aparate, apelovala bih da nam svi sportski kolektivi dostave spiskove djece do 18 godina i pošalju djecu na pregled, koji će biti malo sveobuhvatniji, sistematičniji, da ne bi došlo do tragičnih ishoda”, rekla je Milikovićeva.

Treba, upozorila je, da se na vrijeme detektuju djeca koja imaju neki zdravstveni problem, koja ne bi smjela izaći na teren i baviti se sportom.

Do sada su pojedini sportski klubovi dovodili djecu na preglede, ali ne svi.

“Pregled podrazumijeva spirometriju, ultrazvuk srca, EKG, ergometriju ukoliko je to potrebno i dvadesetčetvoročasovni holter monitoring EKG-a. Pregledi su besplatni, potrebno je samo da se organizuju i dođu, dostave spiskove i u jednoj sedmici jedan sportski kolektiv može sve obaviti”, navodi načelnik Dječijeg odjeljenja.

Subspecijalista dječije pulmologije Dejan Bokonjić ističe da je veoma važno da djeca koja se bave sportom i namjeravaju aktivno da treniraju na vrijeme provjere plućne i srčane funkcije.

To je, istakao je, veoma važno da bi se vidjelo koliki su kapaciteti pluća i srca kod djece, kako bi se roditeljima ukazalo da li njihova djeca mogu da idu ozbiljno u sportske aktivnosti ili ne mogu.

RASTE BROJ ALERGIJSKIH UPALA

Posljednjih nekoliko godina ponovo raste broja djece sa alergijski uzrokovanim opstruktivnim bolestima pluća – dječijom astmom, alergijskom i polenskom kijavicom.

“Otkrili smo i nekoliko djece sa različitim anomalijama na respiratornom traktu i sa bolestima koje do tada nisu bile prepoznate, čak i djece u starijem uzrastu koji su imali urođenu bolest – cističnu fibrozu, koju su liječili kao astmu na drugim mjestima”, napominje Bokonjić.

On posjeća da je u fočanskom kraju i kompletnom slivu Drine, zbog prirodnih uslova – kotlinskog reljefa sa dosta vlage i alergena, veliki procenat djece sa astmom i alergijskim bronhitisom.

Fočanski pedijatri ističu da je potrebno da roditelji na vrijeme dovode djecu na kontrolne preglede, jer je najvažnija rana detekcija razvojnih poremećaja.

Načelnik Dječijeg odjeljenja primarijus Biljana Milinković, subspecijalista dječije kardiologije, navodi da je poželjno da sva novorođenčad u prvom mjesecu obave pregled, jer su kod djece srčane mane, neke sindromske bolesti, neurološke bolesti i metabolopatije često teško primjetne i neprepoznatljive.

Ona navodi da se zadnjih godina drastično povećao broj djece sa krizama svijesti, na šta je, između ostalog, uticalo i prekomjerno boravljenje djece pred ekranima, računarima, te manjak fizičkih aktivnosti.

EDUKACIJA KADROVA – STALNI KVALITET

Sa Dječijeg odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča poručujuda će nastaviti da prate najnovija dostignuća svjetske medicine. U planu im je da u naredne dvije godine, zajedno sa otorinolaringološkom službom, uvedu i endoskopske procedure, a sa dolaskom dječijeg neurologa da naprave kabinet za neurološku dijagnostiku djece.

Mlade ljekare poslaće i na doedukaciju iz oblasti intenzivne medicine. Ističu da je, uz rad sa pacijentima, u ovoj ustanovi koja je nastavna baza Medicinskog fakulteta, jednako važan zadatak i stalno usavršavanje ljekarskog kadra.

SRNA

Povezani članci

Sa Trga Krajine svijetu poručeno: Srbi nikad neće prihvatiti etiketu genocidnog naroda (VIDEO)

Sa mitinga “Srpska te zove” u Banjaluci svijet je vidio sliku hrabrog i odlučnog srpskog naroda. Sliku patriota koji vole Republiku Srpsku i slobodu, i koji neće da budu lažno žigosani etiketom “genocidnog naroda”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Upozorava da etiketu “genocidnog naroda i genocidne Republike Srpske” žele namjerno i smišljeno da […]

Dodik: Srpskoj je važna odbrambena sposobnost Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na Pešteru, gdje je prisustvovao velikoj vojnoj vježbi “Vihor 2024”, da je za Srpsku značajno da Srbija ima sposobnost da očuva teritorijalni integritet, način života i obezbijedi slobodu za koju se svi zalažu. Dodik je naglasio da Srbija pokazuje sposobnost da napreduje u svim segmentima. “Srbija pokazuje sposobnost […]