Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage odluku Skupštine Republike Srpske

03 Avgust 2021
2 min.
SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage odluku Skupštine Republike Srpske

Predsedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini pozvalo je danas Kancelariju visokog predstavnika (OHR) da stavi van snage Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nedavno usvojila Skupština Republike Srpske.

Iz te stranke navode da će Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

Jednim od zaključaka sa sednice Predsedništva, SDA je pozvala političke predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH da „odustanu od blokada“, preneli su mediji u BiH.

Predsedništvo SDA pozdravilo je izbor Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazilo očekivanja da će on „pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH“.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je nakon sednice da „časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka“ i dodao da misli da je njima „olakšao život“.

„Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donelo olakšanje“, rekao je Izetbegović.

Poslanici Skupštine Republike Srpske su prošle nedelje usvojili Predlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, kao i dopune Krivičnog zakona RS, kojim se za vređanje ovog entiteta može izreći zatvorska kazna i do 15 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Povezani članci

Analiziran tekst javnog poziva za angažovanje međunarodne pravne kuće

Na sastanku Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori danas je u Sarajevu analiziran tekst javnog poziva za angažovanje međunarodne pravne kuće koja će se baviti problematikom izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori. Predloženi tekst javnog poziva će biti dostavljen Pravobranilaštvu BiH, koje ima rok od sedam dana da […]

Dodik: Bećirović će zauvijek ostati zarobljen u tamnom vilajetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da mu je veoma drago i djeluje optimistično da je Denis Bećirović rekao da će se zalagati za civilizacijske vrijednosti, istinu i pravdu, zasnovanu na činjenicama i argumentima. “To je veliki napredak za njega ako zaista misli da postane ozbiljan političar. Prijatno sam iznenađen, jer je očito […]