Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Borovčanin – Navodni zakon je zloupotreba prava u svim elementima (FOTO)

28 Juli 2021
3 min.
Sokolac: Borovčanin – Navodni zakon je zloupotreba prava u svim elementima (FOTO)

Na Sokocu je do podne 158 građana potpisalo peticiju kojom se odbacuju dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, a ova aktivnost biće nastavljena i danas i narednih dana u ovoj lokalnoj zajednici.


Na punktu u Ulici cara Lazara na Sokocu građani su svojim potpisima izrazili ogorčenje i odbacili nametanje dopuna zakona kojim se kažnjava negiranje genocida, te dali podršku predstavnicima Srpske u odbrani istine o ulozi Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, dugogodišnji pravnik, Dragan Borovčanin izjavio je Srni da smatra da su navodne dopune zakona, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH, zloupotreba prava u svim elementima.

Prema njegovim riječima, ovo nametanje dopuna zakona znači uvođenje verbalnog delikta u krivično zakonodavstvo što nigdje na svijetu ne postoji.

On je naglasio da je zabrana mišljenja sa onakvim drastičnim kaznama van svakog razuma.

“Jednostavno, ovo je presuda svim Srbima koji razmišljaju svojom glavom u ovom civilizovanom svijetu, vezano za događanja koja su se odigrala u BiH”, poručio je Borovčanin.

Milenko Kapuran, ratni vojni invalid prve kategorije, rekao je novinarima na punktu za potpisivanje peticije na Sokocu da je sramotna posljednja Inckova odluka.

“Sve vrijeme žudimo za pravdom, ali nam stalno nameću zakone protiv kojih se moramo boriti dok smo živi jer je istina o dešavanjima u otadžbinskom ratu na našoj strani”, rekao je Kapuran.

Ninoslav Šuka, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske, rekao je da je sramotno neprestano miješanje u sistem Republike Srpske uvođenjem nekih “suludih zakona”.

“Došlo je vrijeme da mi u Srpskoj kažemo da je dosta tih nametanja, jer želimo da živimo slobodno, u civilizovanom svijetu”, rekao je Šuka i pozvao sve sugrađane da se okupe i potpišu peticiju, da brane pravo na slobodu mišljenja i štite Republiku Srpsku.

Sokolački sportista Predrag Bartula je nakon potpisivanja peticije izjavio novinarima da je sa svojim srpskim narodom od početka i ostaće do kraja.

Prema njegovim riječima, Srbi su prihvatili odluku velikih sila da BiH djeluje kroz dva entiteta, ali smatraju da Republika Srpske mora biti trajna i da prihvataju BiH kao takvu.

“Ja Srpsku branim kroz sport, branio sam je kao borac i ostajemo pri tome da ne poštujemo odluku visokog predstavnika u BiH jer je nelegalno donijeta od čovjeka koji je podnio ostavku, a pri odlasku iz BiH nameće zakon kojim je želio da nam napravi probleme”, izjavio je Bartula.

Boško Kovačević je rekao da se u ratu borio za Republiku Srpsku i da i dalje mora da se bori, ali na način da se živi bolje.

“Stalno nas gnjave, dave, ali mi se ne damo”, rekao je Kovačević.

Na Sokocu će punkt za potpisivanje peticije danas biti od 15.00 do 16.00 časova i od 19.00 do 21.00 čas.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je u ostavci dopune Krivičnog zakona u BiH kojim se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

SRNA

Povezani članci

Učenici Srednjoškolskog centra “Srebrenica” posjetili Bolnicu “Srbija”

Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu danas su posjetili učenici trećeg i četvrtog razreda JU Srednjoškolskog centra “Srebrenica”, smjer – medicinski tehničar. Učenici su obišli cijelu ustanovu zajedno sa glavnim sestrama Odjeljenja Bolnice “Srbija”, koje su ih upoznale sa procesom rada ustanove, odjeljenjima, operacionim blokom, poliklinikom. Nastavnice iz JU Srednjoškolskog centra “Srebrenica”, istakle su da ovu […]

Škipina: Suđenjem Dodiku žele Srbe svesti na statističku grešku

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da je proces predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću, ujedno i suđenje svim građanima Republike Srpske kako bi Srbi sa ovih prostora bili sklonjeni na različite načine i svedeni na statističku grešku. Škipina je rekao da je riječ […]