Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Srbija i Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave /video, foto/

15 Septembar 2021
2 min.
Srbija i Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave /video, foto/

Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik — Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu se održavaju brojne manifestacije.

Datum, 15. septembar, izabran je jer je na taj dan 1918. godine probijen Solunski front.Počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana označila je početak svečanosti, a centralna manifestacija biće održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuo je defile „ustanika“, koji simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku. Oni su tradicionalno odeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe.

Na Trgu republike, kod Spomenika knezu Mihailu, svečanom defileu se pridružila kolona u kojoj su vitezovi Svebora, pripadnici kulturno-umetničkih društava i statisti odeveni u vojničke uniforme.

Na čelu defilea su pripadnici Konjičke brigade MUP-a Srbije.

Ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa, krenuo je defile folklora.

Svi učesnici će zatim krenuti sa Trgu Slavija, a defile pukovskih zastava uputio se ka Slaviji od spomenika Karađorđu.

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije.Na centralnoj ceremoniji će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je planirano, program će biti okončan izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ i vatrometom iznad Beograda.Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama.

U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave — Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.

Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su na Dan srpskog jedinstva zakone o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a u cilju utemeljenja ovog praznika Srbi iz svih krajeva sveta su pozvani da na kuću ili zgradu istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Povezani članci

U Borskom okrugu nastavlja se potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić

U Borskom okrugu se i danas, deseti dan od hapšenja osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, na terenu nastavlja potraga za tijelom djevojčice. Tokom jučerašnjeg dana pretraženo je korito Zlotske rijeke i to od sela Zlot ka mestu Sumrakovac, kao i rezervoari za vodu, javlja izvještač Tanjuga. Razlog zašto se pregledaju cisterne i rezervoari je […]

Potres u Kragujevcu

 Zemljotres magnitude 2,8 jedinica Rihterove skale registrovan je jutros u regiji Kragujevca, saopštio je Republički seizmološki zavod. Epicentar zemljotresa, koji se dogodio u 6.26 časova, bio je na dubini od četiri kilometra. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.