Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Srpske žrtve niko neće omalovažavati

02 Decembar 2021
3 min.
Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu.

Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku, ogledaće se u tom spomen-kompleksu, čija je gradnja u toku ili u fazi projektovanja. Plan je da grad, uz pomoć Vlade, određene dijelove privede kraju uskoro, a sve do 2024. godine. “Park sunca” će, prema ranijim najavama, biti mjesto sjećanja na sve pogrome 20. vijeka, odnosno na stradale civile u 20. vijeku, od Prvog i Drugog svjetskog rata do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog. Plan je da u tom dijelu bude, između ostalog, postavljena statua anđela visine šest do osam metara, tri zidane makete Stare crkve na Baščaršiji, Sabornog hrama i Preobraženjske crkve, Kapija grada, te zastava na vrhu Trebevića kao simbol jedinstva, slobode i nacionalne zastave, te fontana srpskih suza.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je za “Glas” da se još razrađuju početne ideje, razmišlja o uređenju kompletnog parka koji bi, ako uspiju u namjerama, trebalo da bude najuređenije mjesto u tom dijelu grada. Kaže da je ideja potekla od srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika u vrijeme kada se pričalo o Vracama kao potencijalnoj lokaciji za jedan takav kompleks stradalim Srbima civilima u 20. vijeku.

– Zbog svih problema koje imamo i koje možemo da imamo, odlučili smo se za lokalitet u Istočnom Sarajevu, odnosno dublje na našoj teritoriji, a ne na samoj granici jer bismo imali iste probleme kao sa tablom, a ne želimo da žrtve ponižavamo – rekao je Ćosić i dodao da su svi sa kojima su pričali o kompleksu na dijelu Vraca saglasni da to, ipak, bude u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je otkrio da će u parku biti postavljena i tri led displeja na kojima će se nizati imena stradalih i mjesta gdje su stradali.

– Imamo tim stručnjaka koji predvodi profesor Draga Mastilović, koji je i član Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Srpske, i oni će popisati sve te podatke – kazao je Ćosić.

U Republici Srpskoj se krajem prošle godine počelo pregovarati o ideji da na dijelu spomen-kompleksa Vraca koji pripada RS postave spomenik i Srbima ubijenim u Sarajevu od 1992-1995, te da se predstavi prava istina o stradanju Srba i njihovoj sudbini na tom području kroz čitav 20. vijek. Oni koji su zagovarali tu zamisao ukazivali su na činjenicu da FBiH ne želi da postavi spomenik ubijenim Srbima u Sarajevu, tako da to treba da uradi Srpska na dijelu Vraca koji joj pripada, da bi svi koji obilaze to područje saznali istinu o stravičnom stradanju sarajevskih Srba. S druge strane, bilo je i predstavnika pojedinih udruženja koji su tada isticali da ne podržavaju da se zavičajni muzej Srba iz Sarajeva i spomen-obilježje civilnim žrtvama ratova gradi na dijelu već postojećeg kompleksa. Prije nekoliko dana je oštećena spomen-ploča u mjestu Vrace u Istočnom Novom Sarajevu koju je Boračka organizacija te opštine 2014. godine postavila u znak sjećanja na vojnu smotru koju je u maju 1992. izvršio Ratko Mladić.

NATO

Ljubiša Ćosić je kazao i da će iz budžeta grada iduće godine sigurno biti isfinansirano spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja, a računaju i na podršku Vlade Republike Srpske.

– Angažovali smo ljude i radi se na projektu spomenika – kazao je Ćosić.

Povezani članci

Požar u vikendici u Palama (FOTO/VODEO)

U naselju Briježđa u Palama večeras je izbio požar u jednoj vikendici. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo su na terenu i rade na gašenju požara. Uskoro više informacija.

Dom zdravlja Trnovo: Za pregled obavezna elektronska knjizica

Iz Doma zdravlja Trnovo obavještavaju pacijente da je prilikom dolaska na pregled neophodno ponijeti elektronsku zdravstvenu knjižicu. Pacijenti koji još uvijek nemaju elektronsku knjižicu istu mogu preuzeti u filijali Fonda zdravstvenog osiguranja.