Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Srpski povratnici u Federaciju BiH svakodnevno žive u strahu – pale im kuće, otimaju zemlju, prete i ubijaju

16 Jun 2022
3 min.
Srpski povratnici u Federaciju BiH svakodnevno žive u strahu – pale im kuće, otimaju zemlju, prete i ubijaju

Nedavno ubistvo srpske povratnice Nade Radulović u Visokom još jednom je pokazalo kako prolaze Srbi koji su se posle rata vratili na svoja vekovna ognjišta da žive u Federaciji BiH.

Nadu je zaklao njen komšija Muamer. Srbi koji žive u FBiH i njihova imovina konstantno su na meti komšija Bošnjaka. Na stotine je primera kako se Srbima povratnicima otima imovina i prepisuje na Bošnjake, ili se bespravno seče šuma čiji su vlasnici Srbi. Provaljivanja, pljačkanje i paljenje srpskih kuća je realnost u FBiH, nažalost. Nisu izostavljene ni pravoslavne crkve, koje se obijaju i skrnave, kao ni pravoslavna groblja.

Srbi koji žive u Federaciji ne žele javno da pričaju o golgoti koju prolaze. Strahuju od komšije Bošnjaka. Jedan od onih koji neće da ćuti je srpski povratnik u Busovaču Savo Bilanović. Za “Novosti” kaže da je u dvodecenijskom životu kao povratnik bio često meta Bošnjaka, a pre dve godine su mu zapalili i kuću!

– Vratio sam se u Busovaču kako bih pomogao svojoj deci, ali stalno trpim provokacije ljudi koji me žele mrtvog. Pre dve godine su mi zapalili kuću, nakon čega sam morao da živim kod sina dok mi kuća ne bude obnovljena – ističe Bilanović.

– Sve sam prijavio policiji, ali odgovorni nikada nisu sankcionisani, a kao uzrok požara naveli su dimnjak. Kuću sam obnovio i vratio se ponovo u Busovaču, gde su pretnje nastavljene.

Nedavno su mi oskrnavili spomenik roditeljima. Oni su razbili sliku moje majke kako bi mi poslali jasnu poruku. Potom su mi na tom istom groblju priredili “dočekušu” kako bi mi dali do znanja da me ne žele ovde. Pokušali su i da me ubiju. Provalili su mi u kuću, ispremetali sve stvari i prespojili električne instalacije kako bih doživeo strujni udar, ali sam to na vreme uočio. Ovaj slučaj sam isto prijavio policiji, ali su mi tada rekli da oni ne mogu ništa da urade jer nemam svedoka.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da se velikobošnjačka politika koja je započeta početkom devedesetih u BiH nastavila i nakon rata, a glavna meta su Srbi odnosno cilj da se uništi srpska populacija.

– Srbi nisu ni narod trećeg reda u Federaciji. Na sceni je konstantno zastrašivanje od strane Bošnjaka. O zapošljavanju da se i ne priča, jer Srbi nemaju nikakva prava. Biti Srbin u Federaciji je veoma teško. Ovo malo Srba što sada živi u Federaciji je tu kako bi bošnjačka politika imala kakav-takav argument da su oni multikulturalni i multietnički prostor i narod koji želi život sa svima. A to nije tačno. Bošnjaci žele čitavu BiH za sebe i majorizacija Srba ne prestaje od rata. Ovo isto važi i za Hrvate – kaže Radanović.

Izostaju osude i kazne

Radanović kaže da prilikom napada na Srbe izostaje prava reakcija federalnih vlasti, gde nema osuda ili one budu sa zakašnjenjem i veoma blage.

– Sa ovakvim blagim reakcijama na napade na Srbe i srpsku imovinu, vlast u Federaciji daje vetar u leđa da se nastavi tortura nad Srbima – kaže Radanović.

Novosti

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]