Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Stevandić: Konačno prijedlog da Šmit ode iz BiH

07 Decembar 2022
2 min.
Stevandić: Konačno prijedlog da Šmit ode iz BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je za da prijedlog rezolucije o zapadnom Balkanu, koji su poslanici stranke Alternativa za Njemačku uputili Bundestagu predstavlja poziv Kristijanu Šmitu da na bezbolan način ode iz BiH i da ne bude ponižen u vlastitoj zemlji.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo jer je u Njemačkoj počelo da se predlaže ono što se u Republici Srpskoj traži već 10 godina.

– Vjerovatno će to ubrzo biti i u drugim evropskim zemljama, i to tumačim kao poziv Šmitu iz Njemačke da pakuju kofere, tako da će on imati više problema sa njemačkom politikom nego sa politikom u Republici Srpskoj, jer mi ga svakako ne priznajemo – rekao je Stevandić.

On smatra da nije bitno što je to prijedlog opozicije, jer je to zvaničan stav njemačke politike, bez obzira koliko ona procentualno ima snage u parlamentu.

Stevandić je saglasan sa stavom poslaničke grupe AFD-a da politika prinudne centralizacije BiH, provođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba pojačava secesijske tendencije i samo vodi ka daljoj nestabilnosti.

– Bilo bi dobro i da opozicija u vlasti Federacije BiH razmišlja kao dio njemačke politike u koju su se toliko zaklinjali – navodi Stevandić.

Kada je riječ o Samitu EU – zapadni Balkan održanom juče u Tirani, Stevandić je ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznošenjem svog stava pokazao da državnici koji imaju kičmu imaju i budućnost.

– Svi drugi koji prihvataju dirigovanje i horsko odlučivanje su ljudi koji su bez vlastitog kredibiliteta i koji su poslušnici trenutne međunarodne politike, a koja se upravo u ovim godinama raspada i izaziva svjetske sukobe – rekao Stevandić.

Poslanici stranke Alternativa za Njemačku uputili su Bundestagu prijedlog rezolucije “Stabilnost i bezbjednost za zapadni Balkan” u kojem se navodi da je proširenje EU na države Zapadnog Balkana nerealno, te da treba težiti privilegovanom partnerstvu po modelu Švajcarske i Norveške.

SRNA

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]