Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Sutra počinju “Dani tikve” , u nedjelju sajam meda

07 Oktobar 2022
2 min.
Sutra počinju “Dani tikve” , u nedjelju sajam meda

Manifestacija “Dani tikve” – sajam hrane, pića, poljoprivrede i preduzetništva, biće održan sutra i u nedjelju, 9. oktobra, u Istočnom Sarajevu, na kojem će proizvode predstaviti 35 izlagača iz BiH.


Ova manifestacija, deveta po redu, biće održana na platou ispred Tržnog centra “Bingo”, najavljeno je iz Udruženja građana “Probudi se”, koje je organizator.

Za prodajnu izložbu poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina prijavilo se 35 izlagača iz cijele BiH, a pripremljen je cjelodnevni zabavni program od 9.00 do 16.00 časova, za sve uzraste.

“Dani tikve” počinju sutra defileom djece predškolskog uzrasta obučene u boje jeseni i ukrašeni plodovima jeseni od šetališta Doktor Miodrag Lazić do platoa ispred “Biniga”.

Nakon toga će djeca iz Niže muzičke škole, vrtića i osnovnih škola pokazati svoja umijeća u sviranju, glumi i recitovanju, a zatim slijedi muzički program u kome nastupaju kulturno-umjetnička društva i pjevačke grupe “Bratstvo”, “Boško Vujadin”, “Slavija”, “Vojkovići”, “Mitrov danak” i “Paljanke”.

Izložba poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina će biti postavljena u 9.00 časova, a nakon toga će uslijediti degustacija jela od tikve, zatim otvaranje manifestacije, vaganje tikve, izbor najtežeg, najdužeg, najmanjeg i najljepšeg ploda tikve i proglašenje pobjednika u svim kategorijama.

Iz ovog udruženja najavljuju da će u nedjelju prvi put u okviru “Dana tikve” biti organizovan i sajam meda od 10.00 do 16.00 časova.

Primarni cilj ove manifestacije je promocija proizvodnje hrane i pića, poljoprivrede i preduzetništva kao i upotrebe tikve u ljudskoj ishrani, kao jedne od najzdravijih kultura koja odlično uspijeva na ovim prostorima.

SRNA

Povezani članci

“Svitanje”- roman o Prebilovcima predstavljen osnovcima u Sokocu

U Osnovnoj školi “Sokolac” danas je promovisan roman “Svitanje” kroz razgovor učenika devetog razreda sa autorom Ivanom Spahić, koja je za ovu knjigu nagrađena “Zlatnom sovom” za 2023. godinu, Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo. Spahićeva je rekla novinarima da je napisala roman o Prebilovcima koji je specifičan zbog priče vezane za […]

U Višegradu postavljene kućice za slobodne biblioteke

U Višegradu su danas postavljene četiri kućice za slobodne biblioteke, kako bi knjige mogli da koriste i turisti kao i građani koji nisu članovi. Biblioteke su postavljene u organizaciji Kulturnog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada. Vršilac dužnosti direktora Centra Jelena Đurić rekla je da će biblioteke raditi na principu “pročitaj, vrati i doniraj”. “Ideja je […]