Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 21.10.2018.
BIJELA KUĆA KORIGUJE TRAMPA: PRETNJA RUSIJE I DALJE POSTOJI
Srijeda, 18.07.2018. | Princip News

Bijela kuća saopštila je večeras da predsjednik SAD Donald Tramp vjeruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "prijetnja i dalje postoji".

AP navodi da je ova izjava portparolke Bijele kuće Sare Sanders uslijedila svega nekoliko sati nakon što je izgledalo da Tramp negira to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Predsjednik SAD Donald Tramp upitan je danas, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bijele kuće kratko odgovorio "ne".

AP navodi da Tramp nije kazao ništa više o prijetnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsjednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primjere američke sankcije protiv Rusije i protjerivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD.

Tramp je dodao da Putin "to razumije i nije srećan zbog toga".

AP navodi da je Tramp sazvao sastanak kabineta nakon sastanka koji je sa Putinom imao na samitu u Helsinkiju.

Sandersova je na brifingu u Bijeloj kući kazala da je Tramp rekao "ne" odgovorajući istovremeno na više pitanja i dodala da on vjeruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije, kao i da Tramp preduzima korake da osigura da se to više nikada ne dogodi.

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi SAD Den Kouts upozorio je prošlog vikenda da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dvije decenije poslije napada 11. septembra 2001, prenio je "Glas Amerike".

"Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama", rekao je šef obavještajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se miješali u američke predsjedničke izbore prije dvije godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu". Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obavještajne agencije detektovale prije napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine.

"Pale se crvene lampice. Poslije dvije decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice", rekao je Kouts.

On je kazao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mjesta i baze podataka birača poput onih prije izbora 2016. godine.

"Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije", ocijenio je Kouts.

"Glas Amerike" navodi da je Kouts rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se miješali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podjele u SAD.

Kouts je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera.

"Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema", ocijenio je Kouts i ponovio da je cilj Moskve da uništi američke vrijednosti i demokratske institucije.

/TANJUG/

 
 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NINA SENIČAR ODUŠEVILA NA CRVENOM TEPIHU U HOLIVUDU
Glumica, model i voditeljica Nina Seničar odavno gradi karijeru svjetske zvijezde i čest je gost na crvenim tepisima među najvećim holivudskim...
LICA LAFORE NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM TUZLA FILM FESTIVALA
Dokumentarni film režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dokumentarni film na sed...
LIK ROMANIJKE DONIO MEĐUNARODNE NAGRADE
Učenik Bane Simić tehnikom grafike radio je lik Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života... Učenik trećeg razreda gimna...
TIJANA BOŠKOVIĆ NAJBOLJA IGRAČICA SVJETSKOG PRVENSTVA
Odbojkašica Srbije Tijana Bošković, koja je rodom iz Bileće, osvojila je nagradu za najbolju igračicu Svjetskog prvenstva u Japanu. Boškov...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
SAVO LALOVIĆ: ZGRADA POZORIŠTA BIĆE IZGRAĐENA I PRIJE ZACRTANOG ROKA
Petak, 19.10.2018.
Republika Srpska
DODIK ČASTIO NA GRANICI POVODOM ROĐENJA UNUKA (FOTO)
Petak, 19.10.2018.
BIH
VLADA FBIH REKLA "DA" ISTOPOLNIM BRAKOVIMA
Petak, 19.10.2018.