Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 02.06.2020.
BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA NA SVIJETU DOSTIGAO MILION
Četvrtak, 02.04.2020. | Princip News

Broj zaraženih virusom korona večeras je dostigao milion. Smrtonosni virus se samo nakon samo nekoliko mjeseci iz kineske provincije Hubei i grada Vuhana proširio u gotovo sve zemlje svijeta.

Prema podacima "Worldmetersa", ovaj virus odnio je više od 51.000 života. Ukupno se na globalnom nivou od virusa oporavilo više od 210.000 osoba.

Najviše zaraženih u ovom momentu imaju Sjedinjene Američke Države i to više od 236.000. Na drugom mjestu je Italija sa više od 115.000 zaraženih. Ova zemlja, pak, ima najviše smrtnih slučajeva - više od 13.000.

Dok je situacija na početku izbijanja koronavirusa bila najkritičnija u Kini gdje se više od 81.000 ljudi zarazila novom bolešću, od kojih je više od 3.300 preminulih, danas je situacija daleko mirnija u Kini nego u drugim krajevima svijeta. Na sreću, 76.000 Kineza uspješno su se opravili od Covida-19.

Teška situacija je i u Španiji gdje broj zaraženih takođe prelazi stotinu hiljada, sa gotovo 10.000 žrtava. Sve teže je i u Njemačkoj sa više od 80.000 oboljelih, pa i Francuskoj sa 59.000 potvrđenih slučajeva i Iranu gdje je više od 50.000 zaraženih koronavirusom.

U BiH je do momenta pisanja ovog teksta bilo 532 slučaja zaraženih, te 16 smrtnih slučajeva. U našoj zemlji se od koronavirusa oporavilo 20 sugrađana.

Koronavirus 2019. (2019 nCoV) je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade.

Virus se prenosi direktnim kontaktom, disajnim (respiratornim) kapljicama poput kašlja i kihanja te dodirivanjem površina zagađenih virusom. Još nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama, ali jednostavni dezinficijensi ga mogu ubiti.


/GLAS SRPSKE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RADONČIĆ PODNOSI OSTAVKU NA FUNKCIJU MINISTRA BEZBJEDNOSTI
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić najavio je da će danas podnijeti ostavku na ovu funkciju. Prema njegovim riječim...
REŠIĆEVA U ISTOČNOM SARAJEVU SA RUKOVODSTVOM SAVEZA OPŠTINA I GRADOVA
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić održaće danas u Istočnom Novom Sarajevu sastanak sa predsjednikom Saveza op...
TRAMP OBJAVIO MOBILIZACIJU VOJSKE U SAD DA ZAUSTAVI NASILJE
Američki predsjednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće. Prethodno, policij...
PREDSTAVNIČKI DOM FBIH NIJE PODRŽAO SMJENU NOVALIĆA I VLADE
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon cjelodnevnog zasjedanja sinoć nije prihvatio zaključak pet poslaničkih klubov...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: OBAVJEŠTENJE O PREKIDU VODOSNABDIJEVANJA
Ponedeljak, 01.06.2020.
Republika Srpska
JOŠ 13 OSOBA U SRPSKOJ ZARAŽENO VIRUSOM KORONA
Nedelja, 31.05.2020.
BIH
BOŽOVIĆ: POTVRĐENO DA NISAM VRŠIO MOBING
Ponedeljak, 01.06.2020.