Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 21.10.2018.
KOME SE ZAMJERIO TRAMP?
Ponedeljak, 17.09.2018. | Princip News
Američki predsjednik Donald Tramp zamjerio se "dubokoj državi", odnosno neprikosnovenim autoritetima u SAD, poput "Forda", "Majkrosofta" ili moćnog klana Klintonovih, koji su protiv njega pokrenuli medijsku mašineriju.

Kada je najavio da će uvesti takse od 40 odsto na "Fordova" vozila koja se proizvode u Meksiku, u želji da vrati proizvodnju u SAD, moć ovog giganta američke auto-industrije okrenula se protiv Trampa, navode politički analitičari. 

Pokretanje američko-kineskog trgovinskog rata, koji je Tramp najavio još u predizbornoj kampanji, pogodio je vlasnike kompanija iz SAD koje u Kini pronalaze mnogo jeftiniju radnu snagu. 

Ulazak migranata u zemlju Tramp je označio kao štetan, prvenstveno zbog jeftine radne snage iz Azije, kojom kompanije zamjenjuju američke radnike. 

"Majkrosoft", "Aj-Bi-Em" i druge velike kompanije odmah su krenule na Trampa, a sve je uvijeno u priču o ljudskim pravima i Trampovom "rasizmu". 

Značajno je bilo i to što Tramp u predizbornoj kampanji nije htio da uzima sredstva donatora za koje je tvrdio da su oštetili američku ekonomiju, pa je tako odbio novac braće Koh. 

Tramp se posebno suprotstavio moćnom bivšem lideru SAD Bilu Klintonu i njegovoj ambicioznoj supruzi Hilari, koja je karijeru podredila pobjedi u trci za Bijelu kuću. 

U nizu nastupa i direktnim duelima Tramp je Klintonovu otvoreno optužio da je dio bankarskog lobija, koji želi da zarad profita uništi suverenitet SAD. 

On je tako postao otpadnik u američkoj politici, koja je decenijama imala pravila igre. 

Ta "duboka država", sastavljena od bankarske, profiterske i vojne elite određivala je ne samo pravila igre, već je često birala ili uticala na izbor kandidata za Bijelu kuću i Kongres u Demokratskoj i Republikanskoj stranci. 

Mnogi nisu ozbiljno shvatili Donalda Trampa kada je izjavio: 

"Naš pokret se završava kada zamijenimo pokvarenu i korumpiranu političku elitu novom vladom koju će kontrolisati narod". 

Moćna američka elita, pod čijom kontrolom su globalni mediji, odmah je pretvorila Trampa u izopštenu i nepoželjnu osobu, a njegovu pobjedu na izborima dočekala kao opasnost za svoje pozicije. 

Svaka Trampova slabost pretvorena je u aferu, od veza sa raznim ženama do optužbi za maltretiranje saradnika, kao i tvrdnje da je "ruski čovjek", mada nijedna parlamentarna komisija nije pronašla dokaz za to. 

Najveće američke novine i portali objavljuju naslovne strane na kojima je Tramp optužen da predstavlja veliku opasnost po SAD i svijet, a neki idu dotle da crtaju glavu koja liči na Trampovu kako viri iz rake /"Njujorker"/. 

Rat Trampa i "duboke države" traje, a najveći poraz moćne američke elite ogleda se u tome što nije uspjela da pokrene impičment /smjenu/ američkog predsjednika, iako su medijski i politički napadi na Trampa svakodnevni. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NINA SENIČAR ODUŠEVILA NA CRVENOM TEPIHU U HOLIVUDU
Glumica, model i voditeljica Nina Seničar odavno gradi karijeru svjetske zvijezde i čest je gost na crvenim tepisima među najvećim holivudskim...
LICA LAFORE NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM TUZLA FILM FESTIVALA
Dokumentarni film režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dokumentarni film na sed...
LIK ROMANIJKE DONIO MEĐUNARODNE NAGRADE
Učenik Bane Simić tehnikom grafike radio je lik Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života... Učenik trećeg razreda gimna...
TIJANA BOŠKOVIĆ NAJBOLJA IGRAČICA SVJETSKOG PRVENSTVA
Odbojkašica Srbije Tijana Bošković, koja je rodom iz Bileće, osvojila je nagradu za najbolju igračicu Svjetskog prvenstva u Japanu. Boškov...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
SAVO LALOVIĆ: ZGRADA POZORIŠTA BIĆE IZGRAĐENA I PRIJE ZACRTANOG ROKA
Petak, 19.10.2018.
Republika Srpska
DODIK ČASTIO NA GRANICI POVODOM ROĐENJA UNUKA (FOTO)
Petak, 19.10.2018.
BIH
VLADA FBIH REKLA "DA" ISTOPOLNIM BRAKOVIMA
Petak, 19.10.2018.