Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
PLUTAJUĆI "ZMAJ" GUTA PLASTIKU U PACIFIKU
Nedelja, 06.10.2019. | Princip News

Ogromna plutajuća naprava koju su osmislili holandski naučnici da bi očistili “ostrvo” otpada u Tihom okeanu počela je da prikuplja plastiku i ostalo smeće iz Pacifika.

Ostrvo otpada u najvećem okeanu na svijetu sada pokriva površinu tri puta veću od Francuske. 

Autor projekta “Čišćenje okeana” Bojan Slat napisao je na “Tviteru” da je plutajući uređaj uspješno izveo svoju prvu akciju čišćenja otpada iz Pacifika. Plutajući “zmaj” duži je od 600 metara.

- Naš sistem za čišćenje okeana konačno je počeo prikupljati plastiku, počev od sitnih komadića, preko točkova vozila, pa do ribarskih mreža teških tonu - napisao je Slat.

Plastična plutajuća barijera ima ispod sebe tri metra duboku mrežicu čiji je cilj da zadrži nešto više od 1,8 triliona dijelova plastike i da pri tome ne remeti život u okeanu. 

Uređaj je opremljen satelitima i senzorima tako da može javljati svoju poziciju brodu koji će svakih nekoliko mjeseci skupljati smeće.

- Nakon prve godine testiranja u okruženju sa visokim talasima pokazalo se da je naša vizija ostvariva. Sada imamo samoodrživ sistem koji koristi prirodne snage okeana da pasivno hvata plastiku - rekao je Slat na konferenciji u Roterdamu.

Plastika, koja je do sada sakupljena, biće dovezena do obale u decembru i biće reciklirana.

- Mislim da ćemo za nekoliko godina imati veliku flotu i da ćemo prikupljenom plastikom moći pokriti operativne troškove čišćenja - dodao je Slat.

Od 600.000 do 800.000 metričkih tona ribarske opreme biva napušteno ili izgubljeno na moru svake godine. Dodatnih osam miliona tona plastičnog otpada sa plaža završi u okeanu.

Rim

Rukovodstvo metroa u Rimu osmislilo je zanimljivu ideju za odlaganje plastike i postavili su uređaje u koje putnici mogu ubacivati plastične boce, a zauzvrat dobijati besplatne karte.

Rimljani već uživaju u novom načinu uštede novca u kojem za 30 plastičnih boca dobiju kartu za putovanje u svim pravcima metroa.


/GLAS SRPSKE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.