Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
PLUTAJUĆI "ZMAJ" GUTA PLASTIKU U PACIFIKU
Nedelja, 06.10.2019. | Princip News

Ogromna plutajuća naprava koju su osmislili holandski naučnici da bi očistili “ostrvo” otpada u Tihom okeanu počela je da prikuplja plastiku i ostalo smeće iz Pacifika.

Ostrvo otpada u najvećem okeanu na svijetu sada pokriva površinu tri puta veću od Francuske. 

Autor projekta “Čišćenje okeana” Bojan Slat napisao je na “Tviteru” da je plutajući uređaj uspješno izveo svoju prvu akciju čišćenja otpada iz Pacifika. Plutajući “zmaj” duži je od 600 metara.

- Naš sistem za čišćenje okeana konačno je počeo prikupljati plastiku, počev od sitnih komadića, preko točkova vozila, pa do ribarskih mreža teških tonu - napisao je Slat.

Plastična plutajuća barijera ima ispod sebe tri metra duboku mrežicu čiji je cilj da zadrži nešto više od 1,8 triliona dijelova plastike i da pri tome ne remeti život u okeanu. 

Uređaj je opremljen satelitima i senzorima tako da može javljati svoju poziciju brodu koji će svakih nekoliko mjeseci skupljati smeće.

- Nakon prve godine testiranja u okruženju sa visokim talasima pokazalo se da je naša vizija ostvariva. Sada imamo samoodrživ sistem koji koristi prirodne snage okeana da pasivno hvata plastiku - rekao je Slat na konferenciji u Roterdamu.

Plastika, koja je do sada sakupljena, biće dovezena do obale u decembru i biće reciklirana.

- Mislim da ćemo za nekoliko godina imati veliku flotu i da ćemo prikupljenom plastikom moći pokriti operativne troškove čišćenja - dodao je Slat.

Od 600.000 do 800.000 metričkih tona ribarske opreme biva napušteno ili izgubljeno na moru svake godine. Dodatnih osam miliona tona plastičnog otpada sa plaža završi u okeanu.

Rim

Rukovodstvo metroa u Rimu osmislilo je zanimljivu ideju za odlaganje plastike i postavili su uređaje u koje putnici mogu ubacivati plastične boce, a zauzvrat dobijati besplatne karte.

Rimljani već uživaju u novom načinu uštede novca u kojem za 30 plastičnih boca dobiju kartu za putovanje u svim pravcima metroa.


/GLAS SRPSKE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.