Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 18.07.2019.
RUSIJA: IMAMO RAKETE "TOMAHAVK"; SAD: APSURDNE TVRDNJE
Nedelja, 29.04.2018. | Princip News

 Dok Rusija tvrdi da se došla u posjed američke krstareće rakete "tomahavk", SAD te navode odbacuju kao "apsurdne".

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija došla do raketa "tomahavk" i da će ih proučiti kako bi poboljšala svoje sopstvene sisteme naoružanja.

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su krstareća raketa "tomahavk", koja nije eksplodirala, i još jedna raketa velike preciznosti, koja se ispaljuje iz vazduha, a koje su SAD i njihovi saveznici koristili tokom vazdušnih napada na Siriju 14. aprila, dopremljeni u Moskvu, navodi američka televizija CNBC.

On je rekao na brifingu za novinare da ruski vojni stručnjaci već proučavaju te rakete.

"Neke od raketa nisu uspele da stignu do određenih meta, očigledno zbog tehničkih kvarova, koji su doveli do rizika od uništenja civilnih objekata i civilnih žrtava. Njih dvije, krstareća raketa ''tomahavk'' i visoko precizna raketa koja se ispaljuje iz vazduha, donijete su u Moskvu", rekao je Rudskoj.

S druge strane, iz američkog Ministarstva odbrane te tvrdnje Moskve odbacuju kao "apsurdne".

Portparol Pentagona Erik Pahon rekao je za CNBC da su ruske tvrdnje pokušaj skretanja pažnje sa savezništva Rusije sa režimom sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

"Ovo je još jedna primjer ruske kampanje širenja dezinformacija kako bi se skrenula pažnja s njihovog moralnog saučesništva sa zvjerstvima Asadovog režima i pokolja civila u zapadnoj Siriji", rekao je on.

Pahon je dodao da su tvrdnje Moskve "u vezi sa izborom naših ciljeva su apsurdne, kao i ostatak izvještaja agencije Tass".

On kaže da SAD, kada je riječ o tome da su se rakete "tomahavk" našle u rukama Rusije, nisu vidjele nikakav dokaz, osim izjava koje su date za ruske državne medije.

"Ovo je vjerovatno još jedna dimna zavjesa propagande kako bi se odvratili (ljudi) od stvarnog problema - ubistva nevinih civila, koje je počnio ubilački režim, podstaknut podrškom Rusije", rekao je portparol Pentagona.

Prema tvrdnjama kompanije Raytheon, koja proizvodi rakete "tomahavk", riječ je o modernim i moćnim raketama, koje mogu satima da kruže, odmah promijene kurs po komandi i usklikaju fotografiju mete namijenjenu kontrolorima preko pola svijeta, prije nego što izvrše udar visoke preciznosti.

Kompanija navodi da rakete "tomahavk" mogu da se lansiraju sa broda ili podmornice, sa udaljenosti veće od 1.600 kilometara, i da ulete u jako zaštićeni vazdušni prostor kako bi izvršile precizne udare na mete, uz minimalnu kolateralnu štetu.

SAD i savezničke vojske upotrebile su rakete "tomahavk" više od 2.000 puta u borbi, a testirale njihov let 500 puta.

U aprilu 2017. godine, sa američkih razarača ispaljeno je 59 krstarećih raketa "tomahavk" na sirijsku vazduhoplovnu bazu, dodaje Raytheon.

Pentagon je potvrdio da je koristio rakete "tomahavk" u aprilu 2014. godine, kada su SAD, zajedno sa saveznicima, izvršile vazdušne napade na Siriju u znak odmazde zbog navodno hemijskog napada u toj zemlji, za koji SAD krive sirijsku vladu

CNBC navodi da je neizvesno šta će Rusija saznati iz proučavanja raketa "tomahavk" imajući u vidu da se nedavno hvalila da je i sama razvila najsavremenije rakete.

/NEZAVISNE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KUZMIĆA BUDE IZ KOME
Košarkaški klub Crvena zvezda objavila je novo saopštenje o zdravstvenom stanju srpskog reprezentativca Ognjena Kuzmića, koji je u nedelju teš...
DODIK: UVIJEK ĆU ŠTITITI VITALNI INTERES SRPSKE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da današnja posebna sjednica predstavlja afirmaci...
ŠTETA 3.000 KM: U PALAMA UKRADENI ELEMENTI SA STUBOVA ZA STRUJU
U mjestu Stambolčić u opštini Pale ukraden je veći broj metalnih elemenata sa stubova za struju, čime je pričinjena šteta od oko 3.000 KM pr...
VODAFONE POKRENUO PRVU 5G MREŽU U NJEMAČKOJ
​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U DOMU ZDRAVLJA U TRNOVU PREGLEDI INTERNISTE BOLNICE "SRBIJA"
Srijeda, 17.07.2019.
Republika Srpska
VIŠKOVIĆ: USKORO ZABRANA PRIJEMA RADNIKA U JAVNA PREDUZEĆA I USTANOVE
Utorak, 16.07.2019.
BIH
OPTUŽNICA PROTIV GOVEDARICE ZBOG PORESKE UTAJE 290.000 KM
Srijeda, 17.07.2019.