Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 03.04.2020.
SKANDAL: "RADNA SNAGA IDE NA ZAPAD, SMEĆE IDE NA BALKAN"
Nedelja, 23.02.2020. | Princip News
Dok bogate zemlje propovjedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuniju preko mafijaških šema, ocijenio je bugarski antropolog Ivajlo Dičev.

On je u autorskom tekstu za Dojče vele podsjetio da je u januaru Evropska komisija Bukureštu zaprijetila kaznenim postupkom zbog kršenja pristupnog ugovora jer od 2014. nije postignut nikakav napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada, a da je u Bugarskoj otkriće planina smeća izazvalo politički potres koji je doveo do hapšenja ministra za životnu sredinu i velike policijske istrage u nizu gradova.

U obje zemlje je istragu izazvala italijanska policija koja je otkrila tragove ilegalnog izvoza smeća u organizaciji firmi bliskih mafiji i o tome izvijestila evropske partnere, piše Dičev i dodaje da su i građani tih država postali svjesni razmjera problema koji im inače nije potpuno nepoznat.

Kako navodi, manje od 10 odsto otpada se reciklira i većina se spaljuje bez ikakvih sistema filtara, što stvara ozbiljnu prijetnju zdravlju stanovništva – godišnje se u Rumuniji pali oko 100.000 tona plastičnog otpada.

Novi bugarski ministar životne sredine, koji je već stekao nadimak „Inspektor“, sada svakodnevno otkriva gomile i gomile smeća koje je uvezeno iz inostranstva i koje nikad nije prerađeno jer su firme koje su primile novac za to u međuvremenu jednostavno nestale.

Ima mnogo krakova ovog skandala – u Italiji je ovaj tip poslova postao monopol sumnjivih kompanija, a zarada je velika, pogotovo ako vam se plati da reciklirate otpad, a zapravo ga spalite ili jednostavno negdje ostavite.

Zagađenje nije problem samo zemalja istoka Evrope među kojima se neke smatraju najzagađenijima na kontinentu – EU je takođe zabrinuta i zbog odluke Kine od prije dvije godine da će prestati da uvozi otpad iz čitavog svijeta.

Prema njegovim riječima, ova kriza ima i simboličnu dimenziju, jer građani zemalja istoka Evrope su posebno osjetljivi kad imaju utisak da ih smatraju građanima druge klase.

"Smeće bi moglo da bude još teži udarac samorazumijevanju na istoku. Države koje se smatraju lošim đacima Evrope kažu da su se pretvorile u smetlište ne samo Evrope, nego svih razvijenih zemalja. Bijeda, smeće, očaj", piše Dičev.

Krajem devedesetih je izbila slična geopolitička pobuna kad se počelo razmišljati o mogućnosti pokretanja unosnog posla sa staračkim domovima u Bugarskoj i Rumuniji u kojima bi veterani s dobrim penzijama plaćali da žive u sunčanim predjelima sa dobrom negom, a istovremeno se odvijao masovni egzodus mladih Rumuna i Bugara.

"Istočnoevropski ego povrijedio je mogućnost da postanu starački dom Evrope. Pa ipak, nikada nije došlo do masovnog otvaranja staračkih domova za bogatije penzionere sa Zapada Evrope. Umjesto toga, njegovatelji sa Istoka odlaze na Zapad", piše Dičev.

On kaže da se pooštravanje ekoloških normi na sjeverozapadu Evrope samo povećava osjećaj nepravde – dok se propovjeda moral i dok nas kritikuju jer se gušimo u smeću, bogate zemlje nastavljaju da ovamo šalju još i svoje đubre.

Kritičari tvrde da bi zaustavljanje prometa otpada bilo kršenje propisa EU, navodi Dičev i dodaje da je pravilno zbrinjavanje otpada unosan posao i zapravo ima značajnu ulogu u očuvanju okoline.


/SRPSKAINFO/

 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŽELJKO BEKRIĆ IZ SOKOCA TREBA NAŠU POMOĆ: POZOVIMO HUMANITARNI BROJ 1458
Ispit humanosti građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske do sada su položili bezbroj puta. A ona je u ovim teškim vremenima i te kako po...
BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA NA SVIJETU DOSTIGAO MILION
Broj zaraženih virusom korona večeras je dostigao milion. Smrtonosni virus se samo nakon samo nekoliko mjeseci iz kineske provincije Hubei i grad...
OBJAVLJENA ODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA U REPUBLICI SRPSKOJ
Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske usljed virusa korona objavljena je u Službenom glasniku, rekao je Srni direk...
TRIVIĆ: UPIS DJECE U PRVI RAZRED ČIM SE STEKNU USLOVI
Republički štab za vanredne situacije usvojio je zaključak da upis djece u prvi razred, propisan Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ko...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠLIJA: NA KUĆNOM LIJEČENJU ČETIRI LICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA
Srijeda, 01.04.2020.
Republika Srpska
VIRUSOM KORONA ZARAŽENE JOŠ 24 OSOBE U SRPSKOJ
Četvrtak, 02.04.2020.
BIH
DODIK: DŽAFEROVIĆ ZLOUPOTRIJEBIO INSTITUCIJU, PREKRŠIO USTAV I OBMANUO DRŽAVNIKE
Srijeda, 01.04.2020.