Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 17.08.2019.
SLOVENAC NASLJEDNIK HANA?
Četvrtak, 08.08.2019. | Princip News

Kao nasljednik Johanesa Hana na čelu Komesarijata za proširenje Evropske unije nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU, rečeno je "Nezavisnim novinama" iz više izvora.

 Izvori lista, međutim, upozoravaju da odluka još nije donesena, kao i da još nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definisan, ali da se Lenarčić sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na ovoj funkciji.

Slovenačka vlada je, inače, Lenarčića neformalno nominovala kao komesara koji bi trebalo da dođe iz te zemlje, a resoru u kojima bi oni željeli da ga vide su komesarijat za zaštitu životne sredine ili energetika.

Jedan od poznavalaca briselskih prilika nam je rekao da je gotovo sto odsto izvjesno da će naredni komesar za proširenje doći iz susjedstva zapadnog Balkana, te da je to trend koji je i dosad bio prisutan, s obzirom na to da su zadnja dva komesara bila iz Slovačke i Austrije.

"Ono što se može očekivati je da nakon izvjesnog imenovanja Španca Žozepa Borela za visokog predstavika za spoljne poslove i bezbjednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći uspostaviti određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor", kaže on. Ističe da će konačni smjer ipak odrediti Ursula fon der Lejen, naredna predsjednica Evropske komisije, koja dužnost preuzima 1. novembra.

Inače, Fon der Lejenova se juče sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar Evropske komisije, ali, kako je rečeno, ne očekuje se da bi u ovom trenutku buduća predsjednica Komisije mogla otkrivati karte.

"Sve dok sve zemlje ne istaknu svoje kandidate i pozicije koje bi preferirali, nije za očekivati da bi ona mogla izlaziti s bilo čim konkretnim", rekao je za "Nezavisne novine" jedan poznavalac.

Rok Zupančič, vanredni profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da kad bi on bio na mjestu Fon der Lejenove, na tu poziciju ne bi predložio komesara iz Slovenije zbog neriješenih odnosa s Hrvatskom.

"Principijelno, ja ne bih davao ovaj resor predstavniku zemlje koja ima otvorena pitanja i sudski predmet sa susjednom zemljom koja takođe ima interese u tom regionu. S druge strane, mislim da se 'hrvatske antene' u Briselu odmah aktiviraju kad neko spomene da bi Slovenac dobio resor proširenja", kaže on.

Međutim, kako ističe, situacija nije tako jednostavna, jer je Slovenija u Šengenu, a Hrvatska takođe želi što prije da uđe u zajedničku graničnu politiku EU.

"Slovenija bi, hipotetički gledano, mogla posegnuti za blokadom ili vetom ulaska Hrvatske, tako da je to sve još otvoreno pitanje", naglasio je on.

Iako je Lenarčić ugledni diplomata kojeg uvažavaju i u Sloveniji i u Briselu, ima i onih koji su protiv njegovog kandidovanja u Evropskoj komisiji. Među njima je i Dimitrij Rupel, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, koji je u slovenačkom "Delu" napisao da bi njegova kandidatura pokazala da postoji problem u političkoj klasi te zemlje.

"Lenarčić je sposoban i ugledan diplomata, ali on niti je bivši premijer niti zamjenik premijera, niti ministar finansija, niti ministar spoljnih poslova, niti poslanik, što znači da nikad nije imao priliku da se kandiduje na neku izbornu funkciju", kaže Rupel.


 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJČICA IZUJEDALA NASTAVNICU U NJEMAČKOJ
Početak školske godine za đake prvake počeo je u Njemačkoj incidentom, čiji je glavni učesnik sedmogodišnja djevojčica. U osnovnoj ško...
ODBOJKAŠICE SRBIJE OSVOJILE TURNIR U BELEKU
Ženska seniorska reprezentacija Srbije, osvojila je prvo mjesto na Glorija kupu u Beleku, u okviru priprema za Evropsko prvenstvo.  Srbija je dan...
GRAND KAFA PREDSTAVILA SVOJE UČEŠĆE NA SFF
Kao ponosni sponzor Sarajevo Film Festivala već drugu godinu za redom,  Grand kafa je danas na Festivalskom trgu održala doručak i druženje sa...
TAKSISTA POLNO UZNEMIRAVAO TINEJDŽERKU U NOVOM PAZARU
Novopazarska policija privela je i saslušala B.A. (28) iz ovog grada zbog sumnje da je sinoć polno uznemiravao devetnaestogodišnju djevojčicu. ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
ĐOKIĆ PREDAT U NADLEŽNOST TUŽILAŠTVA, PRIJETIO SUDIJI OLGICI PANTIĆ
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.