Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
ŠTA BI SE DESILO DA AMERIKANCI ISPALE NUKLEARNU RAKETU NA RUSIJU
Utorak, 08.10.2019. | Princip News

 Od trenutka dobijanja signala o atomskom napadu na Rusiju rukovodstvo u Moskvi imalo bi desetak minuta da donese odluku za odgovor!

Koliko bi trebalo protivničkim raketama da dolete do Rusije zavisi odakle su ispaljene. Ruski vojni eksperti kažu da ako bi raketa sa atomskom glavom bila ispaljena iz Amerike, njoj do Rusije treba oko 30 minuta leta, što je dovoljno da se razjasni da li je pogriješio sistem za upozoravanje od atomskog napada. Ali rakete koje bi bile na podmornicama ili na teritoriji bivših socijalističkih zemalja, a sada članica NATO, letjele bi do ruske teritorije samo od pet do osam minuta.

Moskva i Vašington imaju posebnu vezu preko koje predsjednici država i načelnici generalštabova mogu da provjere da li se radi o lažnom upozorenju.

Načelnik štaba 15. armije Vazdušno kosmičkih snaga posebne namjene, general Anatolij Nestečuk, tvrdi da Rusija nastavlja da pravi radarske stanice koje imaju zadatak da upozore na raketni napad. Sistem ranog upozorenja mora da prepozna radi li se o jednoj ili više raketa koje lete u pravcu Rusije.

Napad jednom raketom "bi bio čudan", a napad većeg broja raketa značio bi atomski rat velesila. U tom slučaju komandu za odgovor daje predsjednik države. Tu prava na grešku nema, kaže general Anatolij Nestečuk.

Eksperti se slažu u ocijeni da u slučaju totalnog atomskog rata i ispaljivanja više desetina raketa nikakva PVO ne bi bila sposobna da spriječi svjetsku katastrofu. PVO može da presretne samo manji broj raketa, ali ne i stotine.

Govoreći o atomskom ratu lani je Putin kazao da bi agresor "umro ne uspjevši da se pokaje" a građani Rusije bi "kao žrtve agesije i kao mučenici dospjeli u raj".

Zato je nedavno na međunarodnom forumu "Valdaj", Putinu postavljeno pitanje: "Jesmo li sada bliže raju?" On je odgovorio da smo mi uvijek podjednako bliski Bogu koji će odrediti gdje ćemo se nalaziti poslije našeg zemaljskog života. Ali što se tiče atomskog oružja, situacija se pogoršala poslije izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa.

Putin se, ipak, nada da se situacija može popraviti dok Amerikanci nisu dovezli svoje rakete malog i srednjeg dometa u Aziju. A ako ih tamo dovezu, domaćini im mogu biti samo Japan i Južna Koreja. Te rakete bi mogle da gađaju kineske raketne centre, ali i rusku podmorničku bazu na Kamčatki, gdje se nalaze podmornice koje su naoružane interkontinentalnim balističkim raketama.

"Mrtva ruka"

Čak i kad bi agresor likvidirao veći broj ruskih raketa ne bi mogao da izbjegne odmazdu. Jer, nije tajna da postoji sistem automatskog odgovora poznatiji kao "mrtva ruka".

Radarske stanice

U toku 2021. bi trebalo da bude puštena u rad radarska stanica u Vorkuti, zatim, 2022. u Olenogorsku i 2024. u Sevastopolju. Rusija će imati i na Arktiku radarske stanice koje će moći da pravovremeno upozore da je počeo protivnički raketni napad.


/NOVOSTI.RS/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.