Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 18.02.2019.
UPRKOS PROTESTIMA POČELO SUĐENJE KATALONSKIM SEPARATISTIMA
Utorak, 12.02.2019. | Princip News

Sudski proces protiv 12 katalonskih separatističkih lidera počeo je u utorak pred španskim Vrhovnim sudom, uprkos protestima i mogućnosti da se zbog toga u zemlji raspišu vanredni izbori.

Suđenje je emitovano uživo na televiziji, zbog transparentnosti, kao odgovor vlasti na kritike separatista u vezi sa kredibilitetom suda.

Španske vlasti odbacuju tvrdnju da je suđenje političko i ističu da ono slijedi najviše standarde Evropske unije, prenosi AP.

Tokom dana, demonstranti koji se zalažu za nezavisnost Katalonije, nakratko su blokirali autoputeve u tom dijelu zemlje i ulice u Barseloni.

Regionalna policija je bez incidenata rasturila demonstracije ispred sjedišta državnog tužioca u Barseloni.

"Mislimo da oni neće imati fer suđenje. Ovaj sud je marioneta španske vlade i presuda je unaprijed odlučena", istakao je advokat bivših katalonskih zvaničnika Žordi Pina.

Iz egzila, u Berlinu bivši katalonski lider Karlos Pudždemon uputio je poruku u vezi sa sudskim procesom i rekao:

"Ovo suđenje je maskarada i nije trebalo ni da bude održano. Špansko pravosuđe je od danas na testu, a to je test za špansku demokratiju".

S druge strane, u Madridu, desničarski demonstranti sa nacionalnim zastavama i uz povike dočekali su trojicu optuženih koji su uz kauciju na slobodi čekali suđenje i njihove advokate kada su ulazili u zgradu Vrhovnog suda.

Suđenje, koje smatraju najvažnijim u četiri decenije demokratije u Španiji, počelo je uprkos činjenici da budućnost manjinske vlade premijera Pedra Sančeza zavise od pregovora sa katalonskim separatističkim strankama koje treba da podrže vladin prijedlog budžeta za 2019. godinu.

Sančez bi mogao da bude prisiljen da raspiše prijevremene izbore ako katalonski separatisti, čija je podrška prošle godine dovela socijaliste na vlast, u srijedu ne promijene svoj trenutni stav protiv vladinog prijedloga budžeta.

Oni žele da Sančez pristane na razgovore o samoopredjeljenju za katalonski region, ali vlada tvrdi da ustav Španije to ne dozvoljava, prenosi agencija.

Prijevremeni izbori u aprilu?

Španska socijalistička vlada očekuje da će izgubiti na ključnom glasanju o budžetu, zakazanom za srijedu, i da će premijer Pedro Sančes nakon toga raspisati prijevremene izbore, javlja Reuters.

Prema izvorima agencije, izbori će se najvjerovatnije održati 14. ili 28. aprila, jer Sančes želi da što pre mobiliše ljevičarske glasace, kako bi spriječio dolazak desnice na vlast.

Reuters navodi da glasanje o budžetu zavisi od glasova katalonskih partija koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, a koji su do sada poručivali da se protive prijedlogu o budžetu.

"Ideja je da raspišemo izbore čim izgubimo na glasanju o budžetu", rekao je neimenovani izvor.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
UZNEMIRUJUĆE ZA SRBE: POCIJEPANA ZASTAVA SRBIJE NA KEJU U KOSOVSKOJ MITROVICI
Na keju u blizini glavnog ibarskog mosta, u sjevernom dijelu Mitrovice nepoznati počinioci pocijepali su i pokušali da zapale zastavu Srbije. ...
I.N. SARAJEVO: PREDSJEDNIK LOKALNOG PARLAMENTA NATAŠA BOGDANOVIĆ TRIFKOVIĆ
Odbornici Skupštine opštine /SO/Istočno Novo Sarajevo danas su za predsjednika lokalnog parlamenta izabrali Natašu Bogdanović Trifković iz "S...
NAJBOLJIM STUDENTIMA OD 400 DO 10.000 KM: POTPISANI UGOVORI ZA STIPENDIJE FONDA "DR MILAN JELIĆ"
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević potpisao je danas u Banjaluci ...
NA JAHORINI REKORDNIH 6.000 SKIJAŠA U JEDNOM DANU
Na 40 kilometara uređenih skijaških i borderskih staza na Jahorini juče je zabilježen rekordan broj od 6.000 skijaša, što je nezapamćeno u i...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
I.N.SARAJEVO: IZDATA 242 PREKRŠAJNA NALOGA ZA NEPROPISNO PARKIRANJE
Nedelja, 17.02.2019.
Republika Srpska
SLAVLJE U STRANAČKIM ŠTABOVIMA: ĆURIĆ NOVI GRADONAČELNIK TREBINJA, JERINIĆ PROGLASIO POBJEDU U DOBOJU
Nedelja, 17.02.2019.
BIH
NAKON UBISTVA POLICAJACA, AUTO MAFIJA U KANTONU SARAJEVO "POVUKLA RUČNU"
Nedelja, 17.02.2019.