Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 23.04.2019.
UPRKOS PROTESTIMA POČELO SUĐENJE KATALONSKIM SEPARATISTIMA
Utorak, 12.02.2019. | Princip News

Sudski proces protiv 12 katalonskih separatističkih lidera počeo je u utorak pred španskim Vrhovnim sudom, uprkos protestima i mogućnosti da se zbog toga u zemlji raspišu vanredni izbori.

Suđenje je emitovano uživo na televiziji, zbog transparentnosti, kao odgovor vlasti na kritike separatista u vezi sa kredibilitetom suda.

Španske vlasti odbacuju tvrdnju da je suđenje političko i ističu da ono slijedi najviše standarde Evropske unije, prenosi AP.

Tokom dana, demonstranti koji se zalažu za nezavisnost Katalonije, nakratko su blokirali autoputeve u tom dijelu zemlje i ulice u Barseloni.

Regionalna policija je bez incidenata rasturila demonstracije ispred sjedišta državnog tužioca u Barseloni.

"Mislimo da oni neće imati fer suđenje. Ovaj sud je marioneta španske vlade i presuda je unaprijed odlučena", istakao je advokat bivših katalonskih zvaničnika Žordi Pina.

Iz egzila, u Berlinu bivši katalonski lider Karlos Pudždemon uputio je poruku u vezi sa sudskim procesom i rekao:

"Ovo suđenje je maskarada i nije trebalo ni da bude održano. Špansko pravosuđe je od danas na testu, a to je test za špansku demokratiju".

S druge strane, u Madridu, desničarski demonstranti sa nacionalnim zastavama i uz povike dočekali su trojicu optuženih koji su uz kauciju na slobodi čekali suđenje i njihove advokate kada su ulazili u zgradu Vrhovnog suda.

Suđenje, koje smatraju najvažnijim u četiri decenije demokratije u Španiji, počelo je uprkos činjenici da budućnost manjinske vlade premijera Pedra Sančeza zavise od pregovora sa katalonskim separatističkim strankama koje treba da podrže vladin prijedlog budžeta za 2019. godinu.

Sančez bi mogao da bude prisiljen da raspiše prijevremene izbore ako katalonski separatisti, čija je podrška prošle godine dovela socijaliste na vlast, u srijedu ne promijene svoj trenutni stav protiv vladinog prijedloga budžeta.

Oni žele da Sančez pristane na razgovore o samoopredjeljenju za katalonski region, ali vlada tvrdi da ustav Španije to ne dozvoljava, prenosi agencija.

Prijevremeni izbori u aprilu?

Španska socijalistička vlada očekuje da će izgubiti na ključnom glasanju o budžetu, zakazanom za srijedu, i da će premijer Pedro Sančes nakon toga raspisati prijevremene izbore, javlja Reuters.

Prema izvorima agencije, izbori će se najvjerovatnije održati 14. ili 28. aprila, jer Sančes želi da što pre mobiliše ljevičarske glasace, kako bi spriječio dolazak desnice na vlast.

Reuters navodi da glasanje o budžetu zavisi od glasova katalonskih partija koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, a koji su do sada poručivali da se protive prijedlogu o budžetu.

"Ideja je da raspišemo izbore čim izgubimo na glasanju o budžetu", rekao je neimenovani izvor.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ZA POMOĆ UDRUŽENJU "ČETIRI I VIŠE" DODIJELJENO 8.000 KM
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević potpisao je danas ugovor o dodjeli 8.000 KM za Udruženje višečlanih porodica "Četiri i više". ...
DJEVOJČICA UMRLA NAKON PRANJA ZUBA, RAZLOG ĆE NAS SVE PRIMORATI NA OPREZ
Tragičan slučaj zadesio je 11-godišnju Denis Saldate iz Kalifornije, koja je doživjela šok kao reakciju na protein, koji je sadržavala nova z...
ZVEZDA RAZBILA BUDUĆNOST I STIGLA DO ČETVRTE TITULE U ABA LIGI (VIDEO)
Crvena zvezda je održala pravi košarkaški čas ekipi Budućnosti u petom meču finalne serije ABA lige i pobjedom od 97:54 stigla do četvrte ti...
MLADI SNSD-A PALE FARBANJEM KLUPA OBILJEŽILI DAN PLANETE ZEMLJE
Mladi SNSD-a još jednom su pokazali društvenu odgovornost i, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Komunalno“ a.d. Pale, pokrenuli ak...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
MILORADU DODIKU POVELJA OPŠTINE ISTOČNA ILIDŽA
Ponedeljak, 22.04.2019.
Republika Srpska
PRIJEDOR: TEŠKO RANJENI POLICAJAC U OPERACIONOJ SALI
Nedelja, 21.04.2019.
BIH
ALARMIRANA I POLICIJA: U SARAJEVU NESTALA RUŽIĆA BIČVIĆ, PORODICA MOLI ZA POMOĆ
Nedelja, 21.04.2019.