Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

SZO: Potpuna zabrana putovanja neće zaustaviti pandemiju

01 Decembar 2021
1 min.
SZO: Potpuna zabrana putovanja neće zaustaviti pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ vjeruje da se pandemija kovid 19 ne može zaustaviti potpunom zabranom međunarodnog putovanja, navodi se u preporuci SZO za međunarodni saobraćaj u vezi sa novim sojem virusa korona omikron.

“Potpuna zabrana putovanja neće spriječiti širenje virusa svijetom, a stavlja težak teret na živote ljudi i sredstva za život”, navodi se u preporuci.

U dokumentu se ističe da zemlje treba da nastave sa pristupom koji je zasnovan na dokazima i procjeni rizika prilikom uvođenja mjera za putovanja, u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim regulativama.

Osim toga, potpune zabrane putovanja “mogu nepovoljno da utiču na globalne zdravstvene napore tokom pandemije, destimulišući zemlje da prijave i objave epidemiološke i sekventne podatke”, naglašeno je iz SZO.

Među preporučenim mjerama, SZO navodi provjeru putnika prije putovanja ili po dolasku, uključujući upotrebom testova za virus korona ili primjenom karantina za međunarodne putnike. Ove mjere, međutim, treba definisati kroz proces procjene rizika, prenio je TASS.

SZO dodaje da mjere treba da budu srazmjerne riziku i vremenski ograničene i da se primjenjuju “uz poštovanje dostojanstva putnika, ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

SRNA

Povezani članci

NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

 Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenjeno je da aktivnosti NATO saveza u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za potencijalni sukob sa Rusijom. “Takve aktivnosti članica NATO-a su provokativne, pogoršavaju vojnu napetost duž naših granica i stvaraju dodatne prijetnje po bezbjednost Rusije”, rekli su iz ruskog spoljnih poslova za “Sputnjik”. Iz Ministarstva […]

Putin: Aerodromi sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polijećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je tokom posjete Tverskoj oblasti podsjetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to “morati da […]