Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Tegeltija: Sud BiH je dužan da izda međunarodnu potjernicu za Mahmuljinom

24 Novembar 2022
2 min.
Tegeltija: Sud BiH je dužan da izda međunarodnu potjernicu za Mahmuljinom

Sud BiH je dužan da preduzme sve neophodne mjere, uključujući i izdavanje međunarodne potjernice da bi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin bio priveden i upućen na izdržavanje zatvorske kazne, rekao je Srni nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija.
Tegeltija je naveo da je to potrebno uraditi jer Mahmuljin, koji se nije odazvao pozivu Suda BiH, a taj rok je bio 23. novembar, sada i zvanično ima status lica nedostupnog organima BiH, odnosno lica u bjekstvu.

“U ovu situaciju smo došli jer je Sud BiH propustio da u vremenu od pravosnažnožnosti presude preduzme mjere koje bi spriječile Mahmuljina da napusti BiH, bilo da se radi o pritvoru ili mjerama oduzimanja putnih isprava”, pojasnio je Tegeltija.

Propuštajući da preuzme ove mjere, Tegeltija je naveo da je Sud BiH svojim nečinjenjem direktno omogućio Mahmuljinu izbjegavanje odlsluženja kazne po pravosnažnoj presudi za ratne zločine.

On smatra da se ipak moraju istražiti sve okolnosti koje su dovele do toga da Sud BiH, nakon pravosnažnosti presude, propusti izricanje mjera koje bi onemogućile da Mahmuljin izađe iz BiH i na taj način izbjegne izdržavanje pravosnažne kazne za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, sa tim bi se morali pozabaviti i Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu, ali, umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

SRNA

Povezani članci

Sutra oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom na jugu i zapadu. Na istoku će biti promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Poslije podne ili tokom noći očekuje se prestanak padavina, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će biti […]

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo. Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke […]