Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Tuševljak: Samo ovdje dželati dižu spomenik žrtvama

27 Oktobar 2021
2 min.
Tuševljak: Samo ovdje dželati dižu spomenik žrtvama

Prvi put u svjetskoj istoriji dželati dižu spomenik onima koje su ubili, što je sramno i nedopustivo pogotovo jer se na taj način pokušava prikriti zločin nad sarajevskim Srbima, izjavio je dugogodišnji inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.


Tuševljakova izjava uslijedila je povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj bi trebalo da bude razmotren prijedlog gradonačelnika Benjamine Karić o izgradnji spomen-obilježja na Kazanima posvećenog ubijenim sarajevskim civilima, uglavnom srpske nacionalnosti u period od 1992. do 1993. godine.

“To je strašno, izrguju se srpskim žrtvama”, rekao je Tuševljak za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, to je pokušaj prikrivanja zločina na Kazanima, ali i svih drugih u Sarajevu kako bi se u očima svjetske javnosti prikazali u pozitivnim svjetlu, ali i prikrili zločinačku ratnu politiku.

“Kada je krajem 1993. i početkom 1994. godine izvršena prva ekshumacija sa lokaliteta Kazani evidentirano je više od 100 posmrtnih ostataka, a među njima je bio i određen broj pripadnika tzv. Armije BiH, koji su bili Srbi. I njih su ubijali i bacali tamo”, ispričao je Tuševljak.

On je dodao da su pojedine porodice identifikovale svoje najmilije ali one ni do danas nisu uspjele doći do kostiju kako bi ih mogli sahraniti, nestali su.

“Tačan broj ubijenih Srba na Kazanima vjerovatno nikada neće biti utvrđen, a pogotovo jer su oni poslije tu jamu zatrapli tonama smeća i betonom. To je politika koja je vođena i u Hrvatskoj, u kojoj su jame u koje su bacane srpske žrtve”, naveo je Tuševljak.

On je dodao da se traga za više od 300 ljudi, da je MUP Republike Srpske pokušao da zadokumentuje sve ratne zločine i taj materijal je sa krivičnim prijavama poslat u Tužilaštvo BiH, ali i Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Tuševljak je istakao da ti predmeti ne mogu zastarjeti, te da sav prikupljeni materijal na najbolji način ilustruje svu golgotu i stradanje srpskih civila u Sarajevu, a među njima je bilo žena i djece.

Za taj zločin, kako je naveo, osuđeni su pojedinci, ali je jedan broj pomilovan od Alije Izetbegovića 1995. i 1996. godine, mnogi od tih zločinaca su čak odlikovani i danas se nalaze na određenim značajnim funkcijama.

“Kako danas stvari stoje, ne vjerujem da će nakon 30 godina neko od njih odgovarati za svoja zlodjela i da će pravda u slučaju `Kazani` biti zadovoljena”, zaključio je Tuševljak.

SRNA

Povezani članci

Ženu u Palama udario automobil, teško povrijeđena

Žena pješak čiji su inicijali M.R. teško je povrijeđena kada je u Palama udario automobil “audi”, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo. Povrijeđenoj je pomoć ukazana u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Saobraćajna nezgoda dogodila se sinoć oko 18.00 časova kada je vozilo “audi”, kojim je upravljalo lice čiji su inicijali N.Š. udarilo pješaka. […]

U Istočnoj Ilidži hapšenja zbog droge

Dva lica čiji su inicijali E.S. i B.I. uhapšena su u Istočnoj Ilidži nakon što su kod njih pronađeni spid, ekstazi i municija, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo. Policija je juče u naselju Dobrinja prilikom kontrole lica E.S. iz Kantona Sarajevo pronašla spid, a kod muškarca B.I. je u njegovom stanu u Istočnoj […]