Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

U Blažuju pomen palim srpskim borcima

15 Maj 2021
2 min.
U Blažuju pomen palim srpskim borcima

U Hramu Svetog Save u Blažuju danas će biti služen parastos svim poginulim borcima nekadašanje Srpske Ilidže u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže” i obilježavanja odrane od drugog napada takozvane Armije BiH na to područje.


Parastos će biti služen od 10.30 časova, po skraćenom postupku i u skladu sa epidemiološkim mjerama, najavljeno je iz Boračke organizacije “Ilidžanski borac”.

Delegacija Boračke organizacije “Ilidžanski borac” svake godine u porti hrama Svetog Save u Blažuju prisluži svijeće i oda počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici “Ilidžanske brigade” koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

“Ilidžanska brigada” bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija “Ilidžanski borac”.

SRNA

Povezani članci

Cvijanović: Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma tvrdnja da je Kabinet ignorisao stalnu misiju BiH pri UN

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je apsolutna neistina da je Kabinet poslao pismo organima UN i misijama zemalja članica preko ambasadora Srbije pri UN. “Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma je tvrdnja da je Kabinet srpskog člana ignorisao Stalnu misiju BiH pri UN. Upravo je suprotno, pismo je poslano redovnim diplomatskim […]

Bjelica: Orban pokazao duboko razumijevanje za situaciju u BiH

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je Srni da su treća posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci i osmi susret sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokazali Orbanovo duboko razumijevanje za situaciju u BiH i aktuelne procese. “Premijer Orban je – kao osvjedočeni prijatelj Republike Srpske – odlikovan Ordenom Republike Srpske na ogrlici, […]