Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

UIS: Napredak za 345 mjesta na Vebometriks listi

31 Juli 2021
1 min.
UIS: Napredak za 345 mjesta na Vebometriks listi

 Univerzitet u Istočnom Sarajevu na najnovijoj svjetskoj Vebometriks /Webometrics/ rang listi napredovao je za 345 mjesta u odnosu na rangiranje iz januara ove godine i trenutno je na 3.441. poziciji svjetskih univerziteta od rangiranih više od 31.000.


U odnosu na jul prošle godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao je za 2.037 mjesta.

“Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta u Istočnom Sarajevu uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta”, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

Na nivou BiH Univerzitet u Istočnom Sarajevu nalazi se na petom mjestu od rangiranih 48 visokoškolskih ustanova.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Rangiranje visokoškolskih ustanova se vrši na osnovu tri indikatora: vidljivost univerziteta, otvorenost univerziteta i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu.

Prvih pet mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju američki univerziteti. Prvi je Harvard, a slijede Stenford, Tehnološki institut u Masačusetsu /MIT/, Berkli i univerzitet u Mičigenu.

SRNA

Povezani članci

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi. Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne […]

Saobraćajna nesreća u Istočnom Sarajevu

U ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnom Sarajevu došlo je do saobraćajne nezgode. Saobraćaj se odvija usporeno.