Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ukradeno 500 miliona brojeva sa “Vocapa” , među njima iz Srbije i Hrvatske

27 Novembar 2022
2 min.
Ukradeno 500 miliona brojeva sa “Vocapa” , među njima iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.


Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz
Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

SRNA

Povezani članci

Raste broj žrtava zemljotresa na Tajvanu, 101 naknadni potres

Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,2 stepena koji je jutros pogodio Tajvan porastao je na sedam, saopštila je tajvanska Nacionalna vatrogasna agencija. Broj povrijeđenih u snažnom zemljotresu porastao je na 711, saopštile su ranije lokalne vlasti. Zemljotres jačine 7,2 stepena Rihterove skale izazvao je urušavanje više zgrada u Hualijenu, gradu najbližem epicentru, gdje su toku […]

Najstariji čovjek na svijetu preminuo u 115. godini života

Zvanično najstariji čovjek na planeti Huan Visente Perez Mora iz Venecuele preminuo je u 115. godini, saopštio je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro. “Huan Visente Perez Mora, koji je zabilježen u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji živi čovjek na planeti, preminuo je u 115. godini. Šaljem zagrljaje njegovoj porodici i upućujem saučešće mještanima El Kobre /grada […]